Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 verplettert Liechtenstein bij opening kwalificatietoernooi

Ruud Scheper
KNVB Media
27 september 2018, 21:45

Oranje onder 17 is het EK-kwalificatietoernooi in Zweden begonnen met een 10-1 overwinning op Liechtenstein. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 17 is het EK-kwalificatietoernooi in Zweden begonnen met een eclatante overwinning. De equipe van KNVB-coach Peter van der Veen won met maar liefst 10-1 van Liechtenstein.

Binnen twintig minuten was de wedstrijd eigenlijk al beslist, toen Oranje binnen twee minuten op 2-0 en 3-0 kwam. Eerst zorgde Naoufal Bannis in de elfde minuut voor de openingstreffer door de bal na een klutssituatie in het dak van het doel te schieten, waarna Dirk Proper in de negentiende minuut de score verdubbelde via een mooie afstandspegel.

Teller loopt op

Vaak zie je dan dat een team verzandt in egoïsme, waarbij iedereen zijn goaltje wil meepikken. Dat was nu totaal niet het geval

Nauwelijks was Onder 17 uitgejuicht of de 3-0 lag in het net via Brian Brobbey, die een teruggelegde bal langs de arme goalie Gabriel Foser liep. Even stokte de teller, maar met de pauze in zicht liep de score in de laatste vijf minuten wederom snel op. Jayden Braaf schoot bij de tweede paal binnen, gevolgd door de 5-0 van Ki-Jana Hoever uit een vrije trap. Nog voor de pauze werd het ook 6-0 via de tweede goal van Brobbey.

“Vaak zie je dan dat een team verzandt in egoïsme, waarbij iedereen zijn goaltje wil meepikken”, wist Van der Veen. “Maar dat was een uur lang totaal niet het geval. We hebben ons echt goed aan de afgesproken tactiek gehouden. Dat vind ik hartstikke knap, zeker met zo’n ruststand op de borden.”

Tiental treffers

Binnen het uur liep Oranje verder uit via een benutte strafschop van Bannis, een mooie actie met dito krul van Hoever en een snelle een-twee door de as van het veld, afgerond door Jaymillio Pinas. Daarna werd het wat slordiger, zag Van der Veen. Hij kon er vrede mee hebben, zeker toen Mohamed Taabouni kort voor tijd de tien volmaakte met een van richting veranderde vrije trap.

KNVB-coach Peter van der Veen was zeer tevreden: 'We hebben het gewoon heel goed gedaan'.

Toch kreeg de wedstrijd een vervelend slot. Melayro Bogarde gaf zijn tegenstander een duw in de eigen zestien en zag Yannick Allaart vanaf elf meter de 10-1 langs Oranje-doelman Calvin Raatsie schieten. “Daar was ik wel even geïrriteerd over ja”, bekende Van der Veen. “Zeker omdat hij een gele kaart kreeg voor die actie. Dat kan je, mochten we verder komen, nog lelijk opbreken in het vervolg van het kwalificatietoernooi.”

Blij met de discipline

We hebben samen een bepaalde doelstelling afgesproken en om die doelstelling te bereiken, moeten we deze hordes nemen

Toch was de coach al met al diktevreden over het optreden van zijn mannen. “We hebben het gewoon heel goed gedaan. Natuurlijk moet je zo’n wedstrijd winnen, maar als je me vooraf had gezegd dat het 10-1 zou worden, had ik daar zo voor getekend. We speelden met drie nummers tien, om zo hun twee rijtjes van vier kapot te spelen. Dat lukte, want er kwamen steeds mensen vrij tussen de linies. En ik ben vooral blij met de discipline die we hebben opgebracht. Dat nemen we zeker mee naar de wedstrijd tegen Montenegro.”

Bang voor onderschatting van die tweede tegenstander is Van der Veen niet. Ook niet na de monsterscore van vandaag. “We hebben samen een bepaalde doelstelling afgesproken en om die doelstelling te bereiken, moeten we deze hordes nemen. Ik ga ervan uit dat de jongens die focus hebben zondag. En ik verwacht van Montenegro wel wat meer dan van Liechtenstein. Het zijn fysiek sterke jongens. In de komende dagen gaan we daar weer een wedstrijdplan voor bedenken.”

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen