Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

EK-titel brengt geen druk met zich mee voor Onder 17

Milou Raap
KNVB Media
27 september 2018, 9:00

Liechtenstein is de eerste tegenstander voor Onder 17 op weg naar het EK. - Foto: KNVB Media

Donderdagavond begint Oranje onder 17 aan de EK-kwalificatie in Zweden. De komende dagen strijdt het met Liechtenstein, Montenegro en Zweden om twee tickets voor de volgende kwalificatieronde.

Als titelhouder voelt de nieuwe hoofdtrainer Peter van der Veen geen extra druk. “Ik vind het alleen maar schitterend voor de jongens die ik de jaren hiervoor heb gehad en die uiteindelijk Europees kampioen zijn geworden. Ik zie het niet als druk, maar meer als een uitdaging om dat ook te halen en dan hopelijk nog op het WK te kunnen schitteren.” Want als Onder 17 dit seizoen bij de beste vijf op het EK komt, plaatst het zich voor het WK volgend jaar in Peru.

Credits

"Brian is belangrijk als aanspeelpunt voor ons en om doelpunten te maken."

De coach van Onder 17 vorig jaar, Kees van Wonderen, combineert dit seizoen het assistentschap bij het Nederlands elftal met de rol van assistent van Van der Veen bij Onder 17. “Alle credits naar Kees en zijn staf voor de prestatie van afgelopen seizoen. Ik ben blij dat Kees erbij is, want zo kan hij zijn ervaring doorgeven aan mij en aan het team.”

Brian Brobbey is de enige overgebleven speler in de selectie die vorig seizoen Europees kampioen is geworden. “Brian is belangrijk als aanspeelpunt voor ons en om doelpunten te maken. Hij kan zijn ervaring delen met de groep en is één van de aanvoerders.” Ryan Gravenberch en Mohammed Ihattaren zouden qua leeftijd ook nog uit mogen komen voor Onder 17, maar zijn inmiddels al doorgeschoven naar Onder 19.

Doelstelling

Voor Van der Veen wordt het zijn eerste EK-kwalificatie als hoofdtrainer. “Tuurlijk is dat een beetje spannend. Nu is het geen oefenen meer, nu moet het.” Van der Veen is geen onbekende voor de groep. “Veel jongens heb ik gehad bij Onder 15 en Onder 16, dus we kennen elkaar goed. In de voorgaande jaren heb ik wel wat jongens aan moeten pakken, maar de laatste trip – het vierlandentoernooi vorige maand – was echt fantastisch. De groep gaat goed met elkaar om en het is een voordeel dat we elkaar al kennen.”

Onder 17 begint aan het EK-kwalificatietoernooi als titelverdediger.

Liechtenstein wordt de eerste tegenstander van Oranje. “Je verwacht natuurlijk dat je die wint en dan zien we tegen Montenegro wel verder. We hebben tegen iedereen sowieso kans en wij zijn het aan onze stand verplicht om deze kwalificatieronde door te komen.” Van der Veen heeft een duidelijk streven. “Ik wil gewoon alles winnen. Zo komen we ook in een betere pot met de loting voor de eliteronde en dat is de doelstelling.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen