Oranje onder 17 ongelukkig onderuit tegen Italië

Ruud Scheper
KNVB Media
9 september, 19:00

De basis voorafgaand aan het duel met Italië, dat met 2-1 verloren ging. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 17 is er niet in geslaagd om de goede start van het vierlandentoernooi tegen Duitsland een vervolg te geven tegen Italië. Na het 2-2 gelijkspel tegen de oosterburen, volgde nu een 2-1 nederlaag. Maar hoewel de punten naar de Italianen gingen, ontving Oranje de complimenten voor het vertoonde spel.

“Het is altijd een beetje raar om heel positief te zijn als je een wedstrijd verliest", vond Onder 17-coach Peter van der Veen na afloop van het duel. “Daarom houd ik wel een beetje een zuur gevoel aan deze wedstrijd over. Maar ik vind dat we op twee momenten na echt heel erg goed hebben gespeeld. Dat is wel iets dat we mee kunnen nemen.”

Penalty Italië

Ik vind dat we op twee momenten na echt heel erg goed hebben gespeeld

Onder 17 was voor de pauze absoluut de bovenliggende partij, zo zag de oefenmeester. Maar ondanks een hele rits aan kansen, wilde de bal er niet in. Aan de andere kant was de eerste beste kans wel meteen raak. Joost de Schutter legde een Italiaan neer in zijn eigen zestien en zag dat bestraft worden met een penalty, die koel door Sebastiano Esposito werd benut; 1-0.

Met die stand leken beide teams de kleedkamer op te kunnen gaan zoeken, maar Franco Tonguya Heubang besliste anders. Op slag van rust reageerde hij attenter dan een drietal Oranje-verdedigers en schoof hij de bal langs Oranje-goalie Calvin Raatsie; 2-0. “Twee persoonlijke fouten”, baalde Van der Veen van de twee tegengoals. “Bij de tweede treffer staan we met drie man naar de bal te kijken en gaat die Italiaan er mee vandoor. Dat mag natuurlijk nooit gebeuren.”

Vertrouwen houden

Hoewel het een fikse tik op de neus betekende voor Van der Veen en co. besloot de coach in de pauze vooral de positieve kanten te belichten. “We spelen prima”, hield hij zijn gehoor voor. “Ga zo door en houdt vertrouwen, dan komen de kansen vanzelf.”

De basiself tijdens het Wilhelmus.

Die boodschap was niet aan dovemansoren gericht en nog furieuzer dan voor de pauze werd het Italiaanse doel onder vuur genomen in deel twee. Het leverde een treffer op van Kenneth Taylor, die na een weergaloze solo van Melayro Bogarde attent was toen de bal van de paal terug het veld in sprong en voor de 2-1 zorgde.

Op het houtwerk

In eerste instantie speel je voor jezelf, maar daarnaast ook om het publiek te vermaken

Het was niet de enige keer dat Oranje het houtwerk raakte na de rust. Kopballen van Brian Brobbey en Jaymillio Pinas spatten uiteen op de lat. Het mocht niet baten, ondanks een enorm veldoverwicht viel de gelijkmaker niet meer. “We misten een beetje geluk”, constateerde Van der Veen. “Je bent beter maar verliest hem wel, dat is zuur.”

Een steun in de rug was wat dat betreft de reactie van het publiek, waar niet alleen de Oranje-fans, maar ook de aanwezige Duitsers aangaven genoten te hebben van het Nederlandse spel. “Dat is leuk om te horen”, vond Van der Veen. “Want in eerste instantie speel je voor jezelf, maar daarnaast ook om het publiek te vermaken. Maar ja, uiteindelijk staan we wel met lege handen.”

StatistiekenBekijk hier de statistieken van het duel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven