Onder 17 begint met gelijkspel tegen Duitsland

Ruud Scheper
7 september 2018, 19:15

Brian Brobbey zette Onder 17 al vroeg in het duel op voorsprong. - Foto: KNVB Media

Peter van der Veen heeft aan zijn eerste wedstrijd als coach van Oranje onder 17 een punt overgehouden. In de openingswedstrijd van het vierlandentoernooi tegen gastheer Duitsland werd het 2-2. Oranje was daarmee de meest gelukkige. De gelijkmaker viel namelijk pas in de extra tijd.

Natuurlijk win je liever, maar als je in de extra tijd gelijkmaakt, dan moet je gewoon tevreden zijn

Oranje onder 17 begon prima aan het duel, met een flink overwicht in het eerste kwartier tot gevolg. Zes minuten stonden er op het scorebord toen Naoufal Bannis werd gevloerd binnen de zestien en Brian Brobbey – die vorig seizoen ook al actief was in Onder 17 en daarmee de EK-titel pakte – vanaf elf meter de score opende.

Geslacht in de counter

Maar na een kwartier werd Oranje ineens slordiger. “We zochten te snel de lange bal”, constateerde Van der Veen. De 1-1, na een dik half uur spelen, was dan ook een logisch gevolg. De manier waarop was overigens minder logisch. Onder 17 kreeg namelijk zelf een corner, maar werd geslacht in de counter die daarop volgde.

Oranje onder 17  voorafgaande aan het duel met Duitsland.

In de extra tijd van de eerste helft viel tot overmaat van ramp ook de 2-1 voor Duitsland en de manier waarop deed wel wat wenkbrauwen fronsen op de Nederlandse bank. Weer werd Oranje namelijk weggecounterd nadat het zelf een hoekschop mocht nemen. “Daar moeten we nog wel wat aandacht aan besteden”, aldus Van der Veen.

Drievoudige wissel

Na de pauze begon Oranje zoals het de eerste helft was geëindigd. Van der Veen zag het tien minuten aan en greep toen in met een drievoudige wissel. Direct kantelde het spelbeeld weer en in het half uur dat volgde, was het Nederland dat de lakens uitdeelde.

Over de gehele wedstrijd was dit ook wel een verdiende uitslag als je de kansenverhouding ziet

Kansen waren er ook. Zo raakte Bannis de paal, miste diezelfde Bannis van dichtbij en zag Brobbey de Duitse goalie Tim Schreiber op geweldige wijze redding brengen op zijn inzet. De gelijkmaker viel echter alsnog. Na een goede steekpass verscheen Bannis alleen voor Schreiber en dit keer was het wel raak; 2-2.

Terechte uitslag

Een terechte uitslag, zo vond Van der Veen na de wedstrijd die voor het eerst in deze leeftijdscategorie 'gewoon' negentig minuten duurde. “Natuurlijk win je liever, maar als je in de extra tijd gelijkmaakt, dan moet je gewoon tevreden zijn. Over de gehele wedstrijd was dit ook wel een verdiende uitslag als je de kansenverhouding ziet.”

Peter van der Veen (r) debuteerde als coach van Oranje onder 17 met een 2-2 gelijkspel tegen Duitsland.

Voor de coach vormt het vierlandentoernooi een mooi moment om het seizoen mee te beginnen. “De groep is mij natuurlijk wel bekend doordat ik ook met ze heb gewerkt als coach van Onder 15 en Onder 16. Maar dit is toch een mooi moment voor spelers om zich te laten zien en voor de nieuwe staf om elkaar en het team te leren kennen nog voor de kwalificatie daadwerkelijk van start gaat.”

Statistieken

Wedstrijd:
Duitsland - Nederland 2-2 (2-1).

Scoreverloop:
6. Brian Brobbey (penalty) 0-1, 32. Paul Nebel 1-1, 45. Nebel 2-1, 90+4. Naoufal Bannis 2-2.