Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog O17: Laatste schakel in een fantastisch voetbaljaar

KNVB Media
KNVB Media
20 mei 2018, 11:00

De spelers van Onder 17 schreeuwen het uit. Zij staan in de finale tegen Italië. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt vanaf 4 mei het EK in Engeland. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold trekt mee in het spoor van de jonge talenten en houdt voor OnsOranje.nl een blog bij.

Even wat cijfers. Dag 21 van dit EK. De 58ste dag van dit seizoen. Mijn 14de en laatste blog van dit EK. De 18de interland en de belangrijkste van dit seizoen voor Oranje onder 17. Na overwinningen op toplanden en outsiders als Duitsland, Spanje, Servië, Ierland en Engeland wordt Italië de laatste schakel in een fantastisch voetbaljaar. Ons team heeft Italië dit seizoen al twee keer verslagen. Op een toernooi in Duitsland in september en tijdens de eliteronde van het EK-kwalificatietoernooi. Maar ja, in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie. Het geeft wel vertrouwen in een goede uitslag. 

Cupfinal

De wedstrijd wordt gespeeld in het New York stadium in Rotherham met 12.000 zitplaatsen. De organisatie had stiekem gerekend op een finaleplaats van Engeland. Dat betekende een uitverkocht huis. Daar hebben wij een stokje voor gestoken en alle creatieve hoofden zijn nu bij elkaar gekomen om te bedenken hoe het stadion toch vol te krijgen. Het is zondag, dus de scholen mobiliseren valt af. Ik weet dat er veel supporters uit Nederland komen, maar daarmee krijg je niet alle stoeltjes bezet.

De studieruimte zag er iets anders uit dan de huiswerkbegeleider was gewend.

Om 12.30 is er een keer geen voetbal op de grote tv- schermen. We vallen met onze neus in de boter. Engeland is in de ban van het huwelijk tussen prins Harry en Megan Markle. De ceremonie vrolijkt onze lunch op. De spelers besteden er nauwelijks aandacht aan. Het bedienend personeel probeert zoveel mogelijk te zien zonder hun dienstbaarheid te verwaarlozen. Nee, dan trekt de finale FA-cup tijdens het diner veel meer toeschouwers. 

Fit en sterk

Om 15.30 geeft Maarten, onze analyticus, op heldere wijze de speelwijze van Italië weer. Hij heeft alle wedstrijden van Italië bekeken en hij wijst op de mogelijkheden en vooral op de gevaren. Hoe spelen ze? Wat kunnen jullie verwachten? Onze coach vertelt daarna dat uit data blijkt dat Oranje onder 17 de meeste meters heeft gemaakt en de meeste duels heeft gewonnen. Als iedereen voor de volle 100% gaat, individueel en als team, dan zijn we sterker en sneller dan de Italianen. Geef je een paar procent minder, dan breng je jezelf in moeilijkheden. 

Statistieken wijzen uit dat de spelers van Onder 17 tot de fitste en sterkste van het toernooi behoren.

Hoe komt het dat onze jongens conditioneel ook ijzersterk zijn? Waar de Engelsen met kramp te maken hadden, renden onze jongens gewoon door. Wat maakt dan het verschil? Ook zij hebben een zwaar seizoen achter de rug. Is het de activatie? Is het de medische staf die alle aandacht aan de jongens geeft? Geeft de training hun extra vleugels? Als je het aan de spelers vraagt, is dit hun antwoord: 'wij willen als team en als individu de beste zijn en dan werk je en loop je voor 100%. Dan loop je door je vermoeidheid heen. Dat hebben we aan het begin van het jaar met elkaar en de technische staf afgesproken.' Het is natuurlijk een combinatie van factoren, waardoor alle stukken op hun plaats vallen.

'Better learners make better players'

In een eerder blog heb ik geschreven dat de inrichting van de studieruimte een uitdaging kon worden. Kleurrijke relaxstoelen, en werkplekken langs de wanden. Als oud-leraar denk ik nog in losse bankjes en stoelen. Het werd voor mij een leermoment. Wie niet hoefde te schrijven, ging er lekker voor zitten met de voeten op een locker en het leerboek of de laptop op schoot. Er is prima en geconcentreerd gewerkt. Aan de muur en op banners staat een tekst van de Engelse bondscoach. De laatste zin luidt: 'Better learners make better players.' 

Als de bondscoach van Engeland het zegt ...

Om op maandag als groep naar huis te kunnen vliegen levert organisatorisch nogal wat problemen op. Vanuit Birmingham blijkt dat niet mogelijk, Gelukkig biedt Londen City uitkomst. Dat betekent dat we na de finale en de prijsuitreiking met de bus naar een hotel gaan, 10 minuten vanaf het vliegveld. We komen daar midden in de nacht aan, dus superfris zullen de stafleden en spelers de volgende dag niet zijn. We landen maandag om 15.05 op Rotterdam Airport. Hopelijk met de beker in onze handen.

Afscheid

Daarna zit het seizoen erop. Ik heb ervan genoten. In mijn eerste zin had ik het over mijn laatste blog. Dat is deze ook. Ik heb het zes jaar met plezier gedaan. De snelle ontwikkeling op mediagebied bieden nieuwe kansen om belangstellenden te informeren. Lezers een kijkje te geven in onze organisatie; weergeven wat er in de groep leeft en gebeurt en wat voor tomeloze inzet spelers en staf tonen gedurende elk toernooi. Meekijken in de keuken hoe in 9 maanden 20 individuen gesmeed worden tot een team, dat voor geen enkel land onder hoeft te doen. Ik kijk er met ontzettend veel genoegen op terug.

Naschrift: Cris Peetsold trekt als huiswerkbegeleider al jaren mee in het spoor van steeds weer een nieuwe generatie Oranjetalenten. Zes seizoenen lang hield hij voor OnsOranje.nl een blog bij. Zo kregen wij een uniek kijkje in de keuken van een Oranje-team buiten het zichtveld van de wedstrijden en trainingen. Hoe trainers en staf elk jaar weer intensief bouwen aan een nieuw team. En wat deze jonge spelers allemaal doen en vooral laten om hun grote droom te verwezenlijken: profvoetballer worden. Cris bedankt!

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen