Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

‘Finale geweldige bekroning op een heel mooi seizoen’

Ruud Scheper
KNVB Media
20 mei 2018, 8:45
1:38

Kees van Wonderen omhelst keeper Joey Koorevaar na de beslissende strafschop in de halve finale tegen Engeland. - Foto: KNVB Media

Wanneer Oranje onder 17 en Italië vanavond het veld betreden voor de finale van het EK, is dat de derde keer dit seizoen dat de beide landen tegenover elkaar staan. De eerste twee duels werden allebei met 2-0 gewonnen door Nederland. Maar dat feit zegt KNVB-coach Kees van Wonderen niet zoveel. “Een finale is toch altijd een aparte wedstrijd.”

Italianen zijn toernooivoetballers hè

Hij kan ze nog wel helder voor de geest halen, de eerste twee ontmoetingen tegen de Zuid-Europese opponent. Eerst de 2-0 in het vierlandentoernooi in Duitsland. “Een moeilijke wedstrijd waarin wij het gelukkigste waren en op de juiste momenten scoorden.” Vervolgens het duel tijdens het Elitetoernooi in eigen land. “Eenzelfde soort wedstrijd, waarin wij het lastig hadden met hun systeem. Italië speelt in een 4-4-2-opstelling met een ruit op het middenveld. Dat komen wij niet vaak tegen.”

Beelden bekeken

Dat zal zondag niet veel anders zijn, vermoedt Van Wonderen. “We hebben vrijdag de beelden gekeken en besproken met Maarten Stekelenburg, de coach van Onder 19. Hij brengt de tegenstanders voor ons in kaart tijdens dit toernooi. Dat is mooi voor de jongens en ook voor hem. Hij krijgt zo al een beeld van wie er in de komende jaren zullen doorstromen.”

Quinten Timber laat zich niet wegzetten in de halve finale tegen Engeland.

Van een favorietenrol in de finale wil de oefenmeester niets weten. “Ik weet nooit zo goed wat de graadmeter daarvoor is. Wie bepaalt wie de favoriet is? Ik zie het zo; deze twee ploegen zijn het verst gekomen in een Europees kwalificatietoernooi, dan zal het in de finale wel dicht bij elkaar liggen. Degene die wint is de ploeg die het beste in zichzelf naar boven kan halen. En vergeet niet, Italianen zijn toernooivoetballers hè.”

Gewend aan spanning

Of spanning ook een rol gaat spelen? Van Wonderen schudt zijn hoofd. Met die druk speelt de ploeg al wedstrijden lang achter elkaar, op het duel met Servië na dan. Ga maar na; het openingsduel met Duitsland, de topper tegen Spanje, de kwartfinale tegen outsider Ierland of de halve finale tegen thuisland Engeland voor volle tribunes; alle wedstrijden stonden bol van de spanning. “En dan hebben we het nog niet eens gehad over de wedstrijden in de Eliteronde, want daar was het ook spannend tot op het laatst.”

'We zijn steeds verder gegroeid, individueel maar ook met elkaar en naar elkaar toe.'

Het is alleen maar goed voor de ontwikkeling van een stel zeer talentvolle voetballers, vindt de coach. Want daar gaat het uiteindelijk om, betoogt hij. “Dit nemen ze allemaal mee. Als je zoveel internationale wedstrijden mag spelen, dan is dat alleen maar een supermooie ervaring.” Tevreden constateert hij dat zijn ploeg enorme stappen heeft gezet gedurende het jaar. “We zijn steeds verder gegroeid, individueel maar ook met elkaar en naar elkaar toe. De finale is een geweldige bekroning op een heel mooi seizoen.”

Pijlers van het succes

Dat we weer zover zijn gekomen, betekent ook dat we iets goeds doen in Nederland

Het geringe aantal tegendoelpunten – slechts één in vijf wedstrijden tijdens dit EK – is een van de pijlers van het succes. “Dat betekent dat we met elf man goed staan te verdedigen. Die goede organisatie van achteruit is een mooie basis om op terug te vallen. En dat we weer zover zijn gekomen, betekent ook dat we iets goeds doen in Nederland. De clubs zijn dusdanig bezig dat de jongens zich kunnen onderscheiden, ook op internationaal niveau.”

Ramon Hendriks belet een Engelse speler om voor te zetten. Het geringe aantal tegendoelpunten is een van de pijlers onder het succes.

Nog een paar uur en dan wordt er afgetrapt. Van Wonderen kan niet wachten. “Geweldig. Het wordt een ‘close call’, maar dat is alleen maar mooi.” De coach denkt een goede kans te maken op de titel. “We hebben vertrouwen in onze eigen kwaliteiten. Zonder arrogant te worden hè. Want het is echt niet zo dat we maar eventjes de finale zullen gaan winnen. We zullen alles moeten geven.”

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen