Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog onder 17: 'Motiverende woorden van Dirk Kuijt'

KNVB Media
KNVB Media
19 mei 2018, 8:15

Onder 17 ontspant aan de biljarttafel. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt vanaf 4 mei het EK in Engeland. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold trekt mee in het spoor van de jonge talenten en houdt voor OnsOranje.nl een blog bij.

Had de penaltyreeks tegen Ierland een uniek slot, tegen Engeland was het alleen maar een prachtig en bevrijdend einde Je moet het maar kunnen: onder luid boegeroep van 7.800 Engelsen de strafschop foutloos nemen.

Joey Koorevaar pakte op katachtige wijze de zesde strafschop en het feest kon beginnen. Vijf jaar geleden bij het EK op Malta speelde Oranje onder 17 de finale tegen Engeland, ook 0-0 eindstand. Toen verloren onze jongens. De revanche na vier jaar doet niet alleen mijn hart sneller kloppen.

KNVB-coach Kees van Wonderen op het trainingsveld.

Emotionele boodschappen

Even terug naar dinsdagavond tijdens de bespreking. Na de beelden van Engeland encbijbehorende analyse van de coach kwam er nog een filmpje, ingeleid met een mooie tekstcvan Nick, onze videoman en creatief talent. Daarna een gesproken videoboodschap van negentien supertrotse ouders,broers en zussen. Van emotioneel tot hilarisch.

In de bespreekruimte werd hier en daar geslikt of er kwam ineens een korte, maar hevige verkoudheid opzetten. De compilatie werd zeer gewaardeerd, ook omdat ze elkaar na bijna drie weken toch wel erg missen.

Bij de laatste bespreking voor de wedstrijd sprak Dirk Kuijt de groep via een filmpje toe.Helder en motiverend met onder andere de volgende boodschap: vanaf de kwartfinale is elke wedstrijd een finale. Eerdere, prachtige overwinningen tellen niet meer mee. Onthoud dat goed.

Dopingcontrole

In de bespreekruimte werd hier en daar geslikt of er kwam ineens een korte, maar hevige verkoudheid opzetten

Bij elk UEFA-toernooi bestaat de kans op dopingcontrole. Bij het eerste toernooi in september vertelde Melanie, onze teamarts, wat dat inhoudt en vooral wat onder doping valt. Ook tijdens de keuringen wordt die voorlichting weer herhaald. Welke supplementen wel en welke niet? Welke medicijnen wel en niet? Let op stoffen die vervuild kunnen zijn. In de voorrondes en de poulefase van dit EK gebeurde het niet, maar in de kwartfinale en de halve finale was wel dopingcontrole.

Hoe gaat dat in zijn werk? In de 65ste minuut moeten de teammanagers zich bij de dopingruimte melden. Middels loting worden er per team twee spelers aangewezen die na de wedstrijd door de dokter en UEFA-begeleiders direct van het veld naar de dopingruimte gebracht worden.

Nog geen feestje

Dus nog geen feestje in de kleedkamer. De gegevens worden gecontroleerd, de papieren ingevuld en welke medicatie en supplementen worden gebruikt? Dan moeten de spelers (in ons geval Daishawn en Mohamed) plassen onder toezicht van een dopingcontroleur.

Hard werken in het krachthonk.

Dat moet minimaal 90 cc goede urine zijn, die niet te dun mag zijn. Er moeten genoeg bestanddelen in zitten om zaken te kunnen detecteren. De urine wordt verdeeld over een A-staal en een B-staal die naar het dopinglaboratorium gaan voor onderzoek. Is het gelukt, dan worden de papieren ingevuld en mag de speler de ruimte verlaten.

Wachten

Als plassen nog niet gaat of er onvoldoende urine is geproduceerd gaat het wachten beginnen. Afhankelijk van de hoeveelheid dat al gedronken is, wordt geadviseerd juist wel of liever niet meer te drinken. Een kraan open zetten of op blote voeten lopen kan het plasproces versnellen. Bij negatief bericht (geen verboden middelen aangetroffen) krijgt alleen de KNVB bericht.

Gelukkig lukt het plassen vrij snel. Zo kan iedereen nog mee met de bus terug naar het hotel.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen