Blog O17: Wat een wedstrijd

KNVB Media
KNVB Media
16 mei 2018, 9:00

Onder 17 staat alweer op het trainingsveld, een dag na de gewonnen kwartfinale tegen Ierland. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt vanaf 4 mei het EK in Engeland. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold trekt mee in het spoor van de jonge talenten en houdt voor OnsOranje.nl een blog bij.

Wat een afloop van de wedstrijd tegen Ierland! Het nieuws ging de wereld over. Hierbij een beeld van die avond. Om 16.15 uur stapten we al in de bus. Rijtijd: zestig minuten, maar de UEFA had geen rekening gehouden met files die nu eenmaal rond 16.00 uur ook hier beginnen. Wij wel. Om 17.40 kwamen we aan bij het veld in Chesterfield. Leuk stadion met 10.400 zitplaatsen. Het was al een drukte van belang.

UEFA-gedelegeerden

Tv-camera’s werden geïnstalleerd en getest. Een half uur voor de wedstrijd hield een tv-verslaggever een inleiding en na afloop was hij zeer uitgebreid aan het woord en nam hij interviews af. Het aantal UEFA-gedelegeerden neemt in snel tempo toe, naarmate het toernooi vordert. Zij zijn herkenbaar aan hun strakke pakken met UEFA-logo op de borst. Waren er aan het begin van het toernooi enkele fotografen, nu is is het legertje, waarbij ik me er met moeite tussen kan wringen om een teamfoto te maken. Mijn eenvoudige camera steekt wel erg af bij de kanonnen die de professionals bij zich hebben.  

Al met al gingen we pas om 23.15 uur aan tafel. Gelukkig werd het ontbijt van vanmorgen naar 9.30 uur verplaatst.

Op de tribune zaten 650 mensen, onder wie veel Ieren die gepassioneerd de wedstrijd beleefden. Dan weer staand, dan weer schreeuwend, vloekend (denk ik) en fluitend, met als hoogtepunt natuurlijk de afloop van het penalty-schieten. Ook de coach van Ierland liet zich toen luidkeels gelden. Het arbitrale trio verliet onder begeleiding het veld. Gelukkig bedaarde iedereen weer snel.

EK wegwerkzaamheden

De terugreis zou een uurtje duren, maar ook nu kwam er een half uur bij. “Het lijkt wel het EK wegwerkzaamheden”, appte Maarten Stekelenburg, die er met de auto twee uur over deed. Maarten is mee als analyticus en bezoekt alle wedstrijden van eventuele tegenstanders. Hij is hoofdcoach bij Oranje onder 19, nadat hij twee jaar hoofdcoach bij Onder 17 is geweest. Daarnaast is hij docent bij de voetbalacademie van KNVB.

Verdediger Ramon Hendriks.

Al met al gingen we pas om 23.15 uur aan tafel. Gelukkig werd het ontbijt van vanmorgen naar 9.30 uur verplaatst. Vandaag gauw de wedstrijd vergeten en je concentreren op de prachtige wedstrijd van donderdag tegen Engeland, een land dat wil voetballen en niet alleen verdedigen. 
 De dagindeling na een wedstrijddag is weer hetzelfde. Daarom nu een kijkje in ons hotel en omgeving. Het is het complex van de Engelse voetbalbond. En dat is aan alles te merken. Veertien smetteloze velden, waar geen grassprietje langer is dan een ander. Perfect op de juiste hoogte gemaaid, geen enkel slecht plekje te bekennen. Kortom: Champions League-niveau. 

Overal is voetbal

In het hotel is 'voetbal' overal aanwezig. Ik elke kamer en overal op de gangen hangen zwart-wit foto’s van vergane voetbalhelden, maar ook kleurenfoto’s van spelers en speelsters die menigeen kent. Ingelijste shirtjes met handtekeningen van het Engelse team. In de lobby, maar ook in de gangen staan gewonnen bekers en niet van die kleintjes. Grote Europese clubs maken ook graag gebruik van deze accommodatie. Wie weet slaap je in een bed, waar Messi in geslapen heeft! 

De bijna serene rust die hier in ons examenlokaaltje heerst, is voor de kandidaten heel prettig.

Vanmiddag 12.30-14.30 uur (een uurtje eerder dankzij het tijdsverschil) maken 3 vmbo-TL spelers hun eindexamen wiskunde en morgen Engels. Er is iemand van DUO overgekomen om samen met mij de examens af te nemen. De bijna serene rust die hier in ons examenlokaaltje heerst, is voor de kandidaten heel prettig. Geen nerveuze medeleerlingen vlak voor het examen begint, geen schoolbel die gaat, geen pratende groepen leerlingen die voorbij komen, geen geluid van buiten.  

Pizza!

Vanavond gaan we buiten de deur eten: pizza! De bus brengt ons in een kwartiertje naar een plein met verschillende restaurants. Tot hun verrassing mogen de spelers naar een ander restaurant dan de staf. Wel zijn in hun pizzeria de pizza’s van tevoren door Melanie, onze dokter en voedseldeskundige, besteld. Om 19.00 uur vinden we elkaar terug bij de bus. Leuk initiatief om het op deze wijze te doen! Morgen is wederom een dag met de bekende vaste onderdelen. Een mooi moment om de kitman te introduceren.  

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven