Blog O17: 'Wedstrijden worden niet gewonnen op de wedstrijddag'

KNVB Media
KNVB Media
11 mei 2018, 10:45

Motivatie, leermomenten, teamgevoel en mentale kracht heb je nodig om te kunnen presteren. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt vanaf 4 mei het EK in Engeland. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold trekt mee in het spoor van de jonge talenten en houdt voor OnsOranje.nl een blog bij.

Vandaag is de dag van het vaste ritme: eten, studie, training, rusten en besprekingen. De details daarvan, heb ik al eerder beschreven, daarom vandaag wat anders in de blog.

Tijdens één van de besprekingen liet de trainer een filmpje zien van het team, zoals zij dit seizoen gespeeld en gestreden hebben. De onderstaande tekst verscheen onderaan in beeld. Ik heb dit hier in verhaalvorm weergeven. Hoeveel motivatie wil je hebben en hoeveel kun je hier niet van leren! Tegen de spelers (en ouders) zou ik zeggen: print het groot uit, hang het naast de spiegel, want daar kijk je vaak in en ga ernaar leven!

Elk team heeft artiesten. Ook Oranje onder 17.

Een team is een samenstelling in balans. Een team heeft een paar soldaten, sterk en vastberaden. Zeer gedisciplineerde spelers. En een team heeft artiesten. Een team vormt zich zodanig dat het zich ontfermt over de artiest. Want de artiest verandert de wedstrijd. In een moment. Er bestaat geen persoonlijkheid, die zich niet kan aanpassen aan het team. Maar het team moet zich ook aanpassen.

Er zijn twee componenten die het gedrag in het voetbal verklaren:

  1. De hardware: het fysiek, technisch en tactisch vermogen
  2. De software: mentaal, emotioneel en lifestyle

Veel geld, mooie contracten

Lifestyle kan een speler de das omdoen. Schotel een jonge speler een mooi contract met veel geld voor, dan komt hij ineens voor een aantal moeilijke keuzes te staan. En veel van die keuzes hebben niets met talent te maken.

Het karakter van een speler komt naar voren in de prestatie gedurende 80 of 90 minuten.

Ze moeten naast hun lichaam ook hun geest goed trainen. Het karakter van een speler komt naar voren in de prestatie gedurende 80 of 90 minuten. Hoe hij reageert op tegenslag(en) en hoe hij reageert op uitdagingen en moeilijkheden.

Aan de leiding gaan in de wedstrijd of de wedstrijd verliezen? Je instelling werkt als een benzinetank. We verbruiken het. Je begint met een goede instelling, maar dan overkomt je van alles..nen dan raak je uitgeput. De instelling wordt slechter. Daarom moeten we af en toe geestelijk bijtanken. Als je eenmaal besloten hebt om ergens in uit te blinken, dan wordt het en is het een gewoonte.

Je kunt niet de ene dag wel geweldig zijn en de andere dag niet. Je kunt niet de ene dag wel goede keuzes maken en de volgende dag niet.

Als je eenmaal besloten hebt om ergens in uit te blinken, dan wordt het en is het een gewoonte.

Mentale kracht

Je kiest je eigen instelling, iedere dag opnieuw. Daar draait het om bij mentale kracht. Dat is niet iets wat je één keertje doet, het gaat er niet om dat je sterk bent in één wedstrijd. Het gaat erom dat je sterk bent in elke wedstrijd. Sterk zijn wanneer je aan kop staat en dat vasthouden. Maar ook sterk zijn als je achterstaat en toch in de wedstrijd probeert te blijven. En proberen om je terug te vechten.

Wedstrijden worden niet gewonnen op de wedstrijddag.

Wedstrijden worden niet gewonnen op de wedstrijddag. Je boekt winst op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag door keihard te trainen, met het verbeteren van je vaardigheden, je fitheid en je kracht. En dan op een dag krijg je de beloning op de wedstrijddag. Het is een constante zoektocht naar één procent extra.

Aan het einde van het toernooi kan net die één procent de doorslag geven!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven