Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Superieur Onder 17 verslaat Duitsland in EK-openingsduel

Ruud Scheper
KNVB Media
5 mei 2018, 18:45
11:23

Daishawn Redan juicht was met twee doelpunten en één assist de grote man tegen Duitsland. - Foto: UEFA

Oranje onder 17 is op geweldige wijze begonnen aan het EK in Engeland. In het openingsduel werd angstgegner Duitsland met 0-3 verslagen. Aanvoerder Daishawn Redan scoorde twee keer voor de pauze, Crysencio Summerville zette na de rust de eindstand op het scorebord. “We hebben het geweldig gedaan”, genoot KNVB-coach Kees van Wonderen.

Dit is een geweldige start van het EK, een enorme steun in de rug

Nee, een al te beste balans kon Onder 17 niet overleggen voorafgaande aan het treffen met Duitsland. De laatste zestien duels met de buurman gingen allen verloren of eindigden in een gelijkspel, terwijl de laatste overwinning alweer dateerde van 15 mei 2011; 2-5. De doelpuntenmakers in dat duel: Memphis Depay, Tonny Vilhena (2x), Terence Kongolo en Kyle Ebecilio.

Oranje superieur

Twee keer had de ploeg van Van Wonderen de tegenstander dit seizoen al ontmoet. En over die wedstrijden kon de oefenmeester kort zijn: “Geen leuke wedstrijden, zeker niet voor de neutrale toeschouwer”, constateerde hij destijds na het 1-1 gelijkspel en de 0-1 nederlaag. “Maar het zijn altijd wedstrijden waar het verschil klein is.”

Kees van Wonderen: 'Hopelijk kunnen we dit resultaat dinsdag tegen Spanje een vervolg geven'.

Hoe anders was dat op een stralende zaterdag in mei. Onder 17 schoot uit de startblokken en de opponent mocht blij zijn dat het de eerste negentien minuten schadevrij doorkwam. Een schot van Mohammed Ihattaren uit een ingestudeerde corner belandde namelijk al vroeg in het duel op de lat, terwijl Shurandy Sambo nog binnen het kwartier de paal raakte naast Duitsland-goalie Luca Unbehaun.

Redan breekt de ban

De ban werd uiteindelijk gebroken na een kleine twintig minuten voetballen en wie anders dan Redan was het die de trekker overhaalde. De spits werd de diepte in gestuurd door een bekeken kopballetje van Bram Franken, ging op snelheid de zestien in, maar werd daar onder het gras gestopt. De terecht toegekende strafschop die volgde, werd rustig door de goalgetter langs Unbehaun geschoven.

Diezelfde goalie was ook kansloos op zijn inzet vlak voor de pauze. Via een snel uitgevoerde aanval via tal van schijven belandde de bal voor de voeten van Ihattaren, die Redan binnen de zestien wegstuurde. En ook ditmaal maakte de captain zijn faam waar. Met een snelle beweging trok hij naar binnen en schoof hij het projectiel onder het lichaam van de Duitse doelman tegen het net.

Bram Franken passeert zijn tegenstander.

Gevoelig wippertje

Na de pauze probeerde Duitsland zich snel in de wedstrijd terug te knokken en een aansluitingstreffer te maken, maar de treffer viel binnen mum van tijd aan de andere kant. Quinten Timber bediende Redan, die op zijn beurt de bal aflegde op Summerville. De vleugelspeler benutte het buitenkansje in stijl; met een gevoelig wippertje zette hij de 0-3 op het scorebord.

Het bleek de genadeslag voor Duitsland, dat in het vervolg nog wel wat probeerde, maar nimmer zicht had op een goed resultaat. Sterker nog; was Oranje was zorgvuldiger geweest, dan had de score nog veel groter uit kunnen vallen. Zover kwam het niet, maar een kniesoor die daarop lette. “We hebben het geweldig gedaan”, vond Van Wonderen dan ook.

Geweldige start

Wij hebben met overtuiging gespeeld, als team verdedigd en op de juiste momenten toegeslagen

Wat het verschil had gemaakt? De coach haalde zijn schouders op. “Wij hebben met overtuiging gespeeld, als team verdedigd en op de juiste momenten toegeslagen. Wij waren in goede doen vandaag, zij waren waarschijnlijk wat minder.” Hij maalde er niet om. “Dit is een geweldige start van het EK, een enorme steun in de rug. Hopelijk kunnen we dit resultaat dinsdag tegen Spanje een vervolg geven.”

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd tussen Duitsland en Nederland.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen