Blog Onder 17: Voorbereiden op eerste klapper tegen Duitsland

KNVB Media
KNVB Media
5 mei 2018, 7:30

De winnaars van de strafschoppenserie op de training. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt vanaf 4 mei het EK in Engeland. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold trekt mee in het spoor van de jonge talenten en houdt voor OnsOranje.nl een blog bij.

Na het ontbijt gaat de helft lopend naar de gym voor oefeningen en de andere helft heeft studie. Weliswaar hebben ze vakantie, maar er is altijd wat te doen of uit te leggen. Drie spelers hebben de studietijd zeker nodig. Wanneer we de poulefase door zijn, gaan zij hun vmbo-examen TL Engels en wiskunde in het hotel maken. Is het team niet door dan maken zij op hun eigen school alle examens. 

Examen Engels

Het lijkt wel of we middenin een Amerikaanse serie zijn beland

Donderdagavond heb ik een uurtje met hen een examen Engels besproken. Leuk voor mij om me als docent Nederlands eens op het Engels te storten. Eigenlijk vertel ik ze toch hetzelfde. Wat staat er precies in de vraag en waar kan ik het antwoord vinden? Ondanks dat de taal ook voor mij vreemd is en ik niet alle woorden ken. 

Na de verplichte middagrust stappen we weer op onze fiets richting trainingsveld. Ik ben vast vooruitgegaan om een mooi plaatje te schieten: een fraai laantje met bloeiende bomen en daarin fietsende voetballers. Helaas, de jongens hebben een andere route gevonden en er komt niemand langs.

De rust in het idyllische Engelse landschap wordt verstoord door luid pratende voetballers en trainers.

Schrammen 

We trainen op een ander veld zonder zompig slootje achter het doel, maar wel groeit er zo’n typisch Engelse dichte heg met mega-stekels. Hup, en daar gaan de ballen weer. We hebben onze handen er weer vol aan en lopen links en rechts wat schrammen op. 

Dit veld ligt wat lager dan het vorige. Daarom is aan de zijkanten een wal gemaakt, begroeid met struiken en bomen. Een idyllisch en romantisch gezicht. De rust wordt natuurlijk wel verstoord door luid pratende trainers en roepende spelers. Maar ja, we zijn hier om te voetballen. 

Herdenking

We eten eerder om klaar te zijn voor de herdenking op de Dam

Zaterdag spelen we tegen Duitsland. In september speelden we 1-1 tegen hen en in februari verloren we met 1-0. Wordt het strijd? Tegen Duitsland altijd! Zal de tactiek van doorslaggevende betekenis zijn? Eén ding is zeker: het team maakt de keuzes, waarbij constant druk op de bal houden met hoofdletters geschreven moet worden. 

Ons diner begint al om 18.15, omdat we om 20.00 (19.00 in Engeland) de herdenking op de Dam willen meemaken op ons grote scherm. Vooraf heb ik verteld over de achtergronden van deze herdenking en wat de achterliggende gedachte is: respect voor allen die vanaf 1940 om het leven zijn gekomen in oorlogsgebieden.

De vier trainers van de landen in poule D dromen allemaal van de cup.

Amerikaanse serie 

We verblijven midden op het terrein van de Warwick University, behorend bij de top van de Engelse universiteiten. Ik had de eerste dag het gevoel dat ik in een Amerikaanse serie terecht was gekomen. Overal studenten lopend met boeken en laptops onder hun arm, fietsende en hardlopende studenten, studenten pratende op bankjes, waar je ook kijkt. 

Met zijn 25.000 studenten is het een stad op zich, maar wel een Engelse: links rijdend verkeer, dubbeldekkers en de originele Engelse taxi’s. De straten zijn omzoomd door duizenden bloeiende narcissen en vele in volle pracht staande bomen.

Daalder 

Op sportgebied is hier van alles aanwezig. Een zeer uitgebreide gym, zalen waarin allerhande sporten beoefend worden. Zo zag ik lessen judo, basketbal en schermen. Ook een 25-meterbad ontbreekt niet. En wij mogen van alle accommodaties gebruik maken.......hoewel we daar niet de enigen zijn. 

Morgen dus, de eerste klapper. Laat hij een daalder waard zijn! 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven