Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog Art Langeler: EK onder 17 jaar!

KNVB Media
KNVB Media
4 mei 2018, 10:45

Art Langeler reist als directeur Voetbalontwikkeling af naar het EK voor spelers onder 17 jaar in Engeland. - Foto: KNVB Media

Het EK voor spelers onder 17 jaar, het sportevenement waar Nederland zich voor heeft geplaatst. Dat her en der het beeld heerst dat dit een vanzelfsprekendheid is, is totaal onterecht. Middels twee voorronden moet je je plaatsen voor dit toernooi en in de laatste voorronde (de eliteronde in vakjargon) was het pittig.

Als KNVB proberen wij deze laatste ronde elk jaar zelf te hosten. Dit geeft het voordeel dat je in eigen land kan spelen en ervoor kunt zorgen dat je goede velden hebt. Dat is namelijk niet overal in Europa een vanzelfsprekendheid. Ook proberen we het voetbalpubliek op deze manier warm te maken voor dit soort wedstrijden. In de regel komen er een hoop enthousiaste Oranjefans kijken naar de wedstrijden. Dat is goed voor het voetbal en leuk voor de spelers. Dit jaar is dit ook weer gelukt (andere landen spelen graag in Nederland, hier is het in de regel gewoon goed voor elkaar). Onder 17 speelde in Brabant haar wedstrijden.

Vreugde bij Onder 17 na de plaatsing voor het EK.

In de poule met Turkije, IJsland en Italië moest Nederland bij de eerste twee eindigen om een ticket voor het EK te bemachtigen. Na een moeizame overwinning op IJsland en een hele goede partij met winst tegen Italië was Nederland nog niet zeker. De andere uitslagen konden er nog voor zorgen dat Nederland in de laatste wedstrijd eruit kon gaan. Gelukkig zorgde weer een overwinning tegen Turkije ervoor dat  Nederland en Italië zich plaatsten en nu dus in Engeland zitten voor het EK voor spelers onder 17 jaar.

Gretig

Ik ben daar op dit moment ook onderweg naar toe en sluit straks aan in het teamhotel. Het team heeft zich de afgelopen dagen voorbereid op de KNVB Campus in Zeist en is gisteren naar Engeland afgereisd. Morgen wordt de eerste wedstrijd gespeeld. Het team is gretig en heeft er zin in. Dat kan ook niet anders natuurlijk, het is en blijft een EK.

Selectie Onder 17 Selectie Onder 17 Bekijk de selectie en het programma van Onder 17 tijdens het EK.

Mijn rol in Engeland is klein. Ik zorg ervoor dat de spelers en staf de maximale omstandigheden hebben om zich goed voor te bereiden en help waar gewenst mee dit voor elkaar te krijgen. Verder spar ik met de coach(es) en verzorg de ‘relaties’ zoals dat zo mooi heet rond de wedstrijden.

In de praktijk komt het er op neer dat ik de mensen van de UEFA die het toernooi organiseren de hand schud, een keer aan tafel ga met wat sponsoren en aansluit bij de Nederlandse vertegenwoordigers van de clubs (gelukkig de laatste jaren naast scouts ook vaak de hoofden opleidingen en soms trainers).

Hele directie aanwezig

Ook Eric Gudde en Nico-Jan Hoogma brengen een bezoek aan het EK.

Wat leuk is om te vermelden, is dat we dit als directie KNVB samen doen. Volgende week komen Nico-Jan Hoogma en Eric Gudde ook naar Engeland om wedstrijden te bekijken en betrokkenheid te tonen. We zijn overduidelijk een team en benadrukken het belang van deze evenementen. Voetbal staat centraal. De nationale jeugdteams vormen hierin een van de belangrijke pijlers.

Hopelijk maken we een goede indruk en laten we zien dat we er weer aankomen met in dit geval de grootste Nederlandse talenten van 16 jaar. Als voetbaldirectie staan we er in ieder geval volle bak achter. Volgende week meer over de voortgang!

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen