Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Winnend Oranje onder 17 op drempel van EK

Ruud Scheper
KNVB Media
10 maart 2018, 19:45
3:29

Oranje onder 17 heeft zaterdagavond een enorme stap gezet richting het EK in Engeland door Italië met 2-0 te verslaan. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 17 heeft zaterdagavond een enorme stap gezet richting het EK in Engeland door op het veld van rksv Schijndel Italië met 0-2 te verslaan. De ploeg van trainer Kees van Wonderen is evenwel, ondanks de twee zeges tijdens het Elitetoernooi, nog niet zeker van deelname aan het EK. Een gelijkspel, dinsdag tegen Turkije, volstaat om dat ultieme doel te bereiken.

Nederland speelde een puike partij tegen de Italianen, die woensdag nog met 2-0 van Turkije hadden gewonnen. Eén enkele poging viel er te noteren van Italiaanse zijde; een vrije trap die naast het doel van doelman Joey Koorevaar vloog ergens halverwege de tweede helft. En dat was het wel.

Meer te beleven

Op basis van het veldoverwicht en de kansenverhouding was de overwinning zeker terecht

Aan de andere kant, voor het doel van de Italiaanse keeper Allessandro Russo, viel er een hoop meer te beleven. Vanaf het beginsignaal was het Oranje dat het initiatief pakte. Niet dat de thuisploeg nou kans op kans stapelde, maar mogelijkheden om tot een doelpunt te komen, waren er wel degelijk. Zo kwam Daishawn Redan in de beginfase twee keer een teenlengte tekort om een voorzet van Nigel Thomas tot doelpunt te promoveren.

De basiself voorafgaand aan het duel met Italië.

Diezelfde Redan was bij de volgende mogelijkheid, na een minuut of twintig voetballen, de aangever. Zijn vrije trap werd echter bij de tweede paal net gemist door zowel Jurriën Maduro als Liam van Gelderen. Toch kwam de verdiende voorsprong er nog voor de pauze. Na een corner van de bezoekers lag de bal een seconde of zes later aan de andere kant in het net met Redan als aangever en Thomas als eindstation van deze vlijmscherpe counter; 0-1.

Nooit in de problemen

Ook na de pauze kwam Nederland vrijwel nooit in de problemen, terwijl het zelf bij tijd en wijle wel gevaarlijk voor Russo opdook. Zo knikte de mee naar voren gekomen Van Gelderen in kansrijke positie net naast uit een corner en twijfelde Redan iets te lang bij een bal op de zestien, waardoor de mogelijkheid verloren ging.

Uit een vlijmscherpe counter maakte Nigel Thomas de 1-0.

We hebben Turkije zien spelen. Dat wordt echt een kraker hoor

Kort voor tijd viel uiteindelijk de beslissing. Redan werd op een meter of achttien voor het doel neergelegd en plaatste zich zelf achter de bal. De captain bekeek de situatie eens goed en mikte de bal over de muur langs de kansloos graaiende handen van de Italiaanse goalie; 0-2. Het bleek het laatste wapenfeit van de boeiende ontmoeting.

Dubbel gevoel

Van Wonderen hield gemengde gevoelens over aan de zaterdagavond. En dat had niet zozeer met het optreden van zijn mannen te maken, als wel met de andere resultaten. “Want we hebben het gewoon goed gedaan. We hebben begrepen wat er nodig was om dit duel te winnen. Maar als je twee keer wint, ben je normaal gesproken vaak geplaatst. Dat is nu niet zo door de overwinning van Turkije op IJsland. Nu moeten we dinsdag nog vol aan de bak.”

Liam van Gelderen toornt hoog uit boven zijn directe tegenstander.

De overwinning was terecht, zo constateerde ook de coach. “Op basis van het veldoverwicht en de kansenverhouding zeker. We hebben nauwelijks iets weggegeven. Eigenlijk hebben we het een beetje op z’n Italiaans gedaan vandaag. Normaal gesproken is hun winnaarsmentaliteit hun grote kracht, maar nu hebben wij ze daarop geklopt. Dat geeft een goed gevoel.”

Kraker tegen Turkije

“Als we dat goede gevoel mee kunnen nemen naar de wedstrijd tegen Turkije, dan maken we een goede kans”, blikte hij vooruit naar het laatste duel, dat dinsdagavond om 19.00 uur gespeeld wordt op het veld van UDI’19. Ik heb er vertrouwen in dat we het gaan halen, maar het is nog geen gedane zaak. We hebben Turkije zien spelen dit toernooi. Dat wordt echt een kraker hoor.”

Redan twijfelt niet: 'Het EK gaan we halen' Redan twijfelt niet: 'Het EK gaan we halen' Lees hier de reactie van aanvoerder Daishawn Redan, die er dinsdag tegen Turkije niet meer bij is.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen