Blog Onder 17: 'Elf leeuwen of elf cavia's'

KNVB Media
KNVB Media
10 maart, 8:15

Kees van Wonderen: 'Een training is belangrijker dan een wedstrijd'. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar doet van woensdag 7 tot en met donderdag 13 maart mee aan het UEFA-elitetoernooi in eigen land om zich te kwalificeren voor de EK-eindronde. Tegenstanders zijn IJsland, Italië en Turkije. Cris Peetsold volgt als huiswerkbegeleider het spoor van de Oranjetalenten en houdt voor OnsOranje een blog bij.

Toen de trainer bij de nabespreking van de wedstrijd tegen IJsland vroeg welk gevoel bij de jongens leefde, was de algemene mening: "We hebben gewonnen, dus het was goed." Na wat doorvragen vonden ze ook wel dat na de rust het heilige vuur ontbrak. De beelden maakten duidelijk dat de tweede helft geen makkie is als je met 2-0 voorstaat.

Is dat een typisch Nederlands verschijnsel dat de power en inzet verslapt als je voorstaat? Het is hopelijk een leermoment geweest, waar ze niet alleen dit toernooi, maar ook in de verdere toekomst hun voordeel mee kunnen doen.

De selectie van Oranje Onder 17 in de eetzaal.

Vaste stramien

De afgelopen twee dagen hadden we ons vaste stramien. Alleen stond er donderdag bij het programma na het diner: avondprogramma. Wat nu, zag je ze denken: een feestavond, karaoke, extra studie, een quiz, een lezing, spelletjes? Niets van dat alles.

Om 19.15 uur werden ze in de ontruimde eetzaal verwacht en daar stond een voor hen onbekende gast: Joost Leenders, prestatiecoach. Hij begeleidt spelers in binnen- en buitenland, maar ook BN’ers. Hij begon zijn inleiding met Ali B, die bij hem kwam, nadat hij gevraagd was als panellid bij The Voice. Hij, straatjongen, die opeens in de schijnwerpers kwam te staan. Het was zijn droom om met zijn talenten dat te bereiken. Nu was hij bang terug te vallen op zijn straatperiode: agressief in woorden, nooit in daden.

Leren met druk omgaan

Zonder je af, zing een lied, ga op de grond liggen. Het is nooit gek, want wat jij als individu doet, gaat niemand aan

Joost heeft hem geleerd met druk om te gaan, je te realiseren dat er meer van gevraagd wordt en daar bewust stapje voor stapje mee om te gaan. Deze boodschap verwoordden onder andere Steven Bergwijn en Memphis Depay in een filmpje.

Daarna kregen de spelers vier blaadjes met een vraag waarbij het antwoord gemotiveerd moest worden. Twee voorbeelden: ‘Van welke teamgenoot accepteer je de leiding?’ ‘Wat doet hij waardoor je dit accepteert?’ En: ‘Welke teamgenoot geeft nooit op? Zal altijd blijven gaan ongeacht de stand?!’

Interactie

Door hun vinger op te steken gaven de spelers aan het eens te zijn met de antwoorden. Velen werd gevraagd dat te motiveren. Een mooie interactie.

Als laatste werd Bert Konterman gevraagd naar voren te komen. ‘Noem twee spelers die nooit opgeven.’ “Enric, met een scheut temperamentvol Spaans bloed doet zijn werk altijd met volle overgave. Hij geeft nooit op, hij verzaakt nooit, een echte winnaar!” Daarna: “Christopher, een winnaar, een strijder in het veld, maar erbuiten nog wat verlegen en hij blijft bescheiden.”

Uiteindelijk verzorgde de trainer het slotakkoord. Hij vond de spelers als individu en als team sterk en goed. Alleen het komt er niet altijd uit. Hij sloot af met de nu al historische woorden: "Jullie kunnen 11 leeuwen zijn, maar ook 11 cavia’s!"

Kees van Wonderen spreekt de spelers van Onder 17 toe tijdens de training.

Training belangrijker

Wat ik verder heb geleerd en hopelijk de spelers ook: een training is belangrijker dan een wedstrijd. Ga in de training elke dag voor 100 procent en leg jezelf die druk op. Zo leer je elke dag met druk omgaan. Dat betekent dat je in de wedstrijd beter met die extra wedstrijddruk kan omgaan, waardoor jouw niveau omhoog gaat. Dit geldt eigenlijk voor alles wat je doet: ga alleen voor de 100 procent.

Een tweede rake tip: bereid je op een wedstrijd voor op jouw manier. Zonder je af, zing een lied, ga op de grond liggen, noem maar wat. Het is nooit gek, want wat jij als individu doet, gaat niemand aan. Veroordeel dus ook een ander niet. Samengevat: anderhalf uur positief denken! Dat zouden meer mensen moeten doen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven