Ruud Scheper
7 maart 2018, 18:15
7:12

Daishawn Redan was belangrijk voor Oranje onder 17. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 17 is goed begonnen aan de Eliteronde in eigen land. Op het kunstgras van NIVO Sparta in Zaltbommel werd IJsland met 2-1 verslagen. In de eerste helft leek er geen vuiltje aan de lucht voor de ploeg van KNVB-coach Kees van Wonderen, maar hoe anders was dat in de tweede helft.

Een eerste wedstrijd winnen is van groot belang tijdens zo'n toernooi

Onder 17 begon uitstekend aan het duel. Nauwelijks was de bal aan het rollen gebracht of de 1-0 lag al achter de IJslandse goalie Sigurjón Daoi Hardarson. Crysencio Summerville stuurde Daishawn Redan weg en de captain maakte alleen voor de doelman geen fout; 1-0.

Sterke beginfase

Het bleek de opmaat tot een sterk eerste kwartier waarin Oranje maar zo op 2-0 had kunnen staan. Een schitterende aanval over rechts via Jurriën Maduro werd door Redan teruggelegd op de instormende Wouter Burger. De middenvelder haalde uit, maar zag dat zijn schot werd gekraakt door de IJslandse defensie voor hij echt gevaarlijk kon worden.

De basiself voorafgaand aan het duel met IJsland.

Na een klein kwartier ebde de Nederlandse overmacht wat weg, maar in gevaar kwam de defensie onder leiding van Liam van Gelderen geen moment. Een minuut of tien voor de pauze gaf de equipe van Van Wonderen weer even gas en meteen was het alle hens aan dek voor de bezoekers. Het leidde wederom bijna tot de 2-0, maar na een scherpe voorzet van Burger kwam Redan enkele centimeters tekort om de bal tot doelpunt te promoveren.

Logisch gevolg

Dat de 2-0 uiteindelijk alsnog viel voor de pauze, was niet meer dan logisch gezien de Oranje suprematie. Een prachtige actie van Mohammed Ihattaren - die zijn solo startte op eigen helft, drie man passeerde en vervolgens Redan de diepte instuurde - werd door laatstgenoemde op waarde geschat. Weer oog in oog met Hardarson bleek hij andermaal de sterkste; 2-0. Bijna zat het duel al voor de rust in het slot. Een zwakke bal van de Ijslandse doelman werd onderschept door Burger, maar diens schot zeilde net over de kruising van de opgeluchte keeper.

Crysencio Summerville was de aangever bij de 1-0 van Daishawn Redan.

Na de pauze was het spelbeeld ineens volledig anders. Nu kroop IJsland wél uit zijn schulp en dat resulteerde in de aansluitingstreffer van de bezoekers in de 57e minuut. Nadat Christopher Mamengi binnen de zestien zijn directe tegenstander naar het gras had gewerkt, kwam de bal op de stip te liggen en vanaf elf meter maakte Andri Lucas Gudjohnson geen fout; 2-1.

Gewaarschuwd

"Daarvoor hadden we ze nog gewaarschuwd in de rust", baalde Van Wonderen, die onwillekeurig moest terugdenken aan de interland van vorig jaar tegen Wit-Rusland. "Destijds stonden we ook met 2-0 voor bij de rust en ook toen brachten we onszelf na de pauze in de problemen doordat we niet scherp meer waren." Gelukkig voor Oranje bleek keeper Joey Koorevaar in het vervolg een niet te nemen horde voor de IJslanders.

Kees van Wonderen: 'Uiteindelijk moeten we gewoon tevreden zijn met de overwinning'.

Kort voor tijd hadden Summerville en Brian Brobbey dé kans om het duel volledig in het slot te gooien. Met z’n tweeën gingen ze richting de vijandelijke goal met nog slechts één verdediger tussen hen en de goal in, maar doordat eerstgenoemde de bal te snel opzij legde, ging de mogelijkheid verloren. Het bleek echter de laatste mogelijkheid van de wedstrijd, waardoor de voorsprong niet meer in gevaar kwam.

Belangrijke stap

Ik verwacht dat het niveau in de volgende twee wedstrijden omhoog gaat als we Italië en Turkije ontmoeten

"Uiteindelijk moeten we gewoon tevreden zijn met de overwinning", vond Van Wonderen dan ook na afloop. "Een eerste wedstrijd winnen is van groot belang tijdens zo'n toernooi. Ik verwacht dat het niveau in de volgende twee wedstrijden omhoog gaat als we Italië en Turkije ontvangen. Dan moeten we vol aan de bak."

De eerste van die twee duels volgt aanstaande zaterdag, 10 maart. Op het veld van rksv Schijndel is dan om 17.00 uur Italië de tegenstander. Het laatste duel met Turkije volgt weer drie dagen later, op dinsdag 13 maart. Die wedstrijd wordt om 19.00 uur afgetrapt op het terrein van UDI'19.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van het duel.