Blog Onder 17: In de bus van het grote Oranje

KNVB Media
KNVB Media
7 maart 2018, 12:30

De spelers van Onder 17 hopen over een aantal jaren weer in deze bus te stappen. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar doet van woensdag 7 tot en met donderdag 13 maart mee aan het UEFA-elitetoernooi in eigen land om zich te kwalificeren voor de EK-eindronde. Tegenstanders zijn IJsland, Italië en Turkije. Cris Peetsold volgt als huiswerkbegeleider het spoor van de Oranjetalenten en houdt voor OnsOranje een blog bij.

Maandag was een dag met de vaste programma-onderdelen: eten, trainen, bespreking, studie en rusten. Daarover is weinig nieuws te melden. Iedereen is op tijd ter plaatse en de spelers houden zich prima aan de gemaakte afspraken. 

Een dag als alle andere: eten, trainen, bespreking, studie en rusten.

Oranjebus 

Om 19.30 gingen de spelers en 2 stafleden met de bus richting Uden. De anderen reden met hun eigen auto. Het is niet zo maar een bus, nee, we laten ons het hele toernooi vervoeren met de officiële KNVB-bus, waarmee het Nederlands elftal zich ook verplaatst. Bekijks langs de weg dus! 

In de bus riante zitplaatsen en oranje elementen. Na ruim een uur rijden checkten we in bij het Van der Valkhotel, waar we bij het elitetoernooi van 2017 ook gastvrij ontvangen werden. De IJslandse ploeg zit bij ons in het hotel, maar we zien elkaar alleen in de gangen, op de  trappen of in de lift. Turkije en Italië verblijven in een ander hotel.

Team Liaison Officer

De vraag is natuurlijk: hoe vinden zij hun weg in het drukke en voor hen onbekende Nederland? Elk buitenlands team krijgt een Team Liaison Officer (TLO) in zijn staf. Dat is een vrijwilligersfunctie. De TLO begeleidt het team vanaf de aankomst op de luchthaven tot aan hun vertrek. Zij zorgen vooraf dat in het hotel de kamers beschikbaar zijn en zij staan verder 24 uur in dienst van het team. 

Is er een probleem, de TLO komt met oplossingen. Wordt bijv. de  trainingstijd veranderd, dan zorgen zij dat ook de buschauffeur het weet en eventueel de keuken, zodat het eten op de juiste tijd klaar staat. Hij of zij werkt natuurlijk nauw samen met de teammanager van het betreffende land. Wordt er een uitje georganiseerd, de TLO  geeft suggesties en regelt het verder in goed overleg met de toernooidirectie.

Op de training werd tegenstander IJsland nagebootst.

Vizier op IJsland

Dinsdag, de laatste training voor de belangrijke wedstrijd woensdag tegen IJsland. De trainer laat beelden zien van de speelwijze van IJslanders. Zij spelen niet avontuurlijk, zeer compact en ze zijn razendsnel in de omschakeling. Volgens de trainer: een moeilijk te bespelen ploeg die gevaarlijk is in de spelhervattingen. Waar een viertal spelers extra alert op moet zijn, is dat zij geen gele kaart oplopen. Je wordt dan namelijk geschorst voor de volgende wedstrijd.

Gele kaarten uit de eerste ronde tellen namelijk mee. In mijn ogen wordt er zo met twee maten gemeten: het gastland Engeland en Duitsland zijn vrijgesteld van de eerste ronde. De technische staf heeft de ochtendtraining zo opgebouwd, dat de speelwijze van de IJslanders nagebootst wordt, waardoor de praktijk van morgen nu vast ervaren wordt.

Mediabelangstelling

Vanmiddag 15.30-16.30 is het persmoment. Journalisten konden een aanvraag indienen bij de afdeling media van de KNVB om spelers te interviewen. Ook voor mij als studiebegeleider is er belangstelling. Een primeur! a.s. Donderdag vertel ik in De Volkskrant het e.e.a. over studie en en ook Wouter Burger krijgt als voetballer/leerling het woord. Dit in het kader van een serie artikelen over de toekomst van het Nederlandse voetbal.

Morgen gratis toegang! Nog een reden om woensdag 7 maart om 16.00 uur in Zaltbommel te zijn: NEDERLAND - IJSLAND bij N.I.V.O.-Sparta.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven