Blog O17: Het wordt bepaald geen makkie

KNVB Media
KNVB Media
5 maart 2018, 7:45

De spelers van Onder 17 bereiden zich op het elitetoernooi in eigen land. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar doet van woensdag 7 tot en met donderdag 13 maart mee aan het UEFA-elitetoernooi in eigen land om zich te kwalificeren voor de EK-eindronde. Tegenstanders zijn IJsland, Italië en Turkije. Cris Peetsold volgt als huiswerkbegeleider het spoor van de Oranjetalenten en houdt voor OnsOranje een blog bij.

Zondag begon misschien wel de belangrijkste week voor twintig jeugdige voetballers en hun staf. Plaatsing voor het EK in mei is het enige doel, maar met tegenstanders als IJsland, Italië en Turkije lijkt dat niet echt een ‘makkie’.

We verblijven de eerste twee dagen in Soestduinen en trainen op het KNVB-complex. Dat betekent de bus voor een kort ritje. Niet zomaar een bus, maar de officiële KNVB-bus, waar normaal het ‘grote’ Oranje mee wordt vervoerd. Het hele toernooi staat hij tot onze beschikking.

Inspannend

De ijskoude periode is nu gelukkig achter de rug, maar voor Patrick, onze teammanager, was het een inspannende laatste week. De velden voor de eerste wedstrijd zijn nog niet te gebruiken, dus wordt er uitgeweken naar kunstgrasvelden. Dat klinkt simpel, maar de andere landen moeten akkoord gaan en de UEFA moet ook instemmen. Daarna moet Patrick, in samenspraak met zijn collega’s evenementen, velden regelen, waarop gespeeld kan worden.

Spelers van Onder 17 fietsen uit.

Gelukkig is het veld in Veen bekend terrein, daar hebben vorig jaar de meisjes onder 17 hun elitetoernooi - met succes - gespeeld en zij hebben daar eind maart weer dit toernooi. Italië speelt er tegen Turkije. Het tweede veld is gelukkig ook gauw gevonden: het veld bij Nivo Sparta Zaltbommel.

Vragen

Voor de lunch spreekt Kees van Wonderen de spelers toe en stelt vragen.  ‘Wat is ons, maar vooral jullie doel?’ Antwoord uit de groep: ‘Het EK halen en beter worden als team.’ Waar Kees aan toevoegt: “Individueel doorontwikkelen.” Maar ook wordt er gevraagd: ‘Wat hebben jullie geleerd, wat gaat goed en wat kan beter?’

Vergeet niet: je bent zelf verantwoordelijk voor je doen en laten

Van Wonderen vat de antwoorden samen, die op de flap-over geschreven worden. Tot slot de trainer aan het woord. “Het is een zware poule, er gaan twee goede teams door en er vallen twee goede teams af. Dat betekent voor jullie dat je de hele dag professioneel gedrag laat zien. Niet alleen op het veld, maar ook op je kamer en bij de maaltijden. Wat is verstandig om te eten? Neem je rust op momenten die ervoor bedoeld zijn. Vergeet niet: je bent zelf verantwoordelijk voor je doen en laten. Onthoud: elk procent telt!”

Sportmedisch centrum

Om half vier gaan we richting de KNVB, waar op het sportmedisch centrum de 12 jongens die gespeeld hebben uit gaan fietsen en daarna onder leiding van Peter gerichte krachtoefeningen gaan doen en een spelletje voetvolley 1 tegen 1. Ook wordt er een bezoekje gebracht aan Michael, onze fysio, waar rek- en strekoefeningen op het programma staan. De acht anderen gaan onder leiding van de trainers naar het ernaast gelegen kunstgrasveld voor een gerichte training.

Ontspanning hoort er ook bij.

Na het diner is er om 20.00 het grote FIFA-PS4 Onder 17-toernooi, dat op in totaal zes schermen gespeeld wordt. Er zijn vijf poules van vier spelers geformeerd met na de eerste ronde een knock-outfase voor degenen die het beste hebben gespeeld.

We zien supergeconcentreerde koppies, horen verschillende emotionele overwinningskreten, maar ook er zijn ook momenten van doodse stilte. Het is een avond, waarin ze met z’n allen het populaire spel spelen, dat normaal vooral alleen in de eigen hotelkamers gespeeld wordt.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven