Onder 17 in vechtwedstrijd nipt onderuit tegen Duitsland

Ruud Scheper
KNVB Media
9 februari, 18:00

De basiself van Oranje onder 17 voorafgaand aan het duel. - Foto: KNVB Media

Oranje onder 17 is de Algarve Cup in Portugal begonnen met een 1-0 nederlaag tegen Duitsland. Een spaarzame mogelijkheid voor de Duitsers werd door Antonis Aidonis binnen gekopt. Het bleek voldoende voor de overwinning.

“Nee, het was geen leuke wedstrijd voor de neutrale bezoeker”, zo vatte KNVB-coach Kees van Wonderen de eerste wedstrijd tussen beide landen een paar maanden geleden samen. Met terugwerkende kracht dacht hij daar iets anders over. “Vergeleken met deze wedstrijd was daar nog best wat te genieten.”

Ultieme vechtwedstrijd

Vergeleken met deze wedstrijd was in de vorige ontmoeting nog best wat te genieten

Want net als in de voorgaande edities - en misschien nog wel meer - werd ook deze editie van Nederland – Duitsland vooral een ultieme vechtwedstrijd. Een die werd uitgevochten op het scherpst van de snede en waarin de ploegen bitter weinig voor elkaar onder hoefden te doen. Vanuit een hechte defensie de tegenstander pijn proberen te doen, zo luidde het devies en de tegenstander deed dat uiteindelijk net wat beter dan de Nederlandse talenten.

Kansen vielen er daardoor nauwelijks te noteren. Een gekraakt schot aan de ene kant en een knal uit een corner aan de overzijde en dat was het wel zo’n beetje. “Wat je wilt zien als voetballiefhebber is een wedstrijd met mooie aanvallen en goede combinaties. Dat was dit niet. Ik kan me voorstellen dat de neutrale toeschouwer dacht; ‘jeetjemina, wat een hotseknotsenvoetbal”, bekende Van Wonderen, die zich nauwelijks een fatsoenlijke kans voor de geest kon halen. Op twee momenten na; één aan Duitse en één aan Nederlandse kant.

Spaarzame kansen

De eerste van die twee grote kansen was voor de Duitsers en meteen was het raak. Dertien minuten stonden er op de klok toen Duitsland een corner kreeg. “Je ziet vaak dat dit soort duels uit een standaardsituatie worden beslist”, wist Van Wonderen. En ook nu bleek dat het geval. De corner belandde eerst nog boven doelman Mees Bakker op de lat, maar werd in tweede instantie onhoudbaar voor de goalie van dichtbij binnen gekopt door Aidonis.

Van Wonderen: 'Het resultaat vind ik van ondergeschikt belang. Belangrijker vind ik dat de jongens hier iets van leren, dat ze dit kunnen ervaren. En dat ze er een antwoord op hebben volgende keer'.

Voor de volgende échte kans moest het publiek vervolgens lang wachten, tot een minuut of tien voor tijd. Een verre inworp van Ramon Hendriks werd verlengd bij de eerste paal, bleef een beetje hangen en werd door Mohamed Amine Ihattaren vanaf de strafschopstip via de grond richting doel gevuurd. De Duitse keeper was verslagen, maar kreeg op de doellijn hulp van een verdediger, die het projectiel uit de doelmond werkte.

Van ondergeschikt belang

Zodoende bleef het bij 1-0, een nederlaag waar Van Wonderen wel mee kon leven. “Het had 0-0 kunnen worden, of 1-1. Of 1-0 voor Duitsland, zoals het nu is geworden. Zij hebben toegeslagen in één moment. Zo is het voetbal heden ten dage. Dat resultaat vind ik van ondergeschikt belang. Belangrijker vind ik dat de jongens hier iets van leren, dat ze dit kunnen ervaren. En dat ze er een antwoord op hebben volgende keer.”

We zijn niet weggeblazen, waren niet naïef en zijn het gevecht aangegaan

Met het antwoord was overigens volgens de oefenmeester ook dit keer niet zoveel mis. “We zijn niet weggeblazen”, constateerde hij tevreden. “Je wilt liever met goed, aanvallend voetbal tot kansen komen, maar dat lukt niet altijd. Daar kunnen we als Nederland nog wel eens naïef in zijn. Dat waren we nu niet. De jongens hebben keihard geknokt, zijn het gevecht aangegaan. Dat was mooi om te zien.”

Vierhonderdste interland

De wedstrijd tegen Duitsland was de vierhonderdste interland van Oranje onder 17, sinds het elftal startte in 1981. Van die vierhonderd duels werden er 193 gewonnen, eindigden er 93 in een gelijkspel en werden er 114 verloren.

StatistiekenKijk hier voor de statistieken van het duel tussen Nederland en Duitsland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven