Blog Onder 17: De reis naar Portugal

KNVB Media
KNVB Media
8 februari, 9:30

Onder 17 doet mee aan het prestigieuze toernooi om de Algarve Cup. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar doet van 9 tot en met 13 februari mee aan het prestigieuze toernooi om de Algarve Cup. Tegenstanders zijn de toplanden Duitsland, Portugal en Engeland. Cris Peetsold volgt als huiswerkbegeleider het spoor van de Oranjetalenten en houdt voor OnsOranje een blog bij.

Wanneer de jongens weer thuis zijn, zijn zij zeker in staat in de keuken te helpen of zelf alles klaar te maken. Bij de kookworkshop werd er dinsdagavond op vijf plekken gesneden, gehakt, gepeld, gemixt, geroerd, gebakken en gekookt. Dit alles onder leiding en toezicht - scherpe messen! - van de keukenbrigade. Een diëtiste liep rond, stelde vragen en legde uit waarom al deze ingrediënten pasten bij sporters. Een leuke, leerzame en lekkere activiteit. Om je een idee te geven wat wij aten: wortel-gele currysoep, friet van pastinaak, hamburger Campus style, rozemarijn aardappelen, luchtige yoghurtmousse met ananassalade en voor het snackmoment om 21.30 uur: wrap met kip, bonen en Tex-mex kruiden.

Pro-camera 

We vertrekken woensdag op tijd, maar omdat de vleugels de-iced moeten worden en we nogal wat kilometers moeten taxiën kost dat veertig minuten. Toch komen we na een rustige vlucht ruim op tijd in Faro aan, waar het +7 graden is, wat nog steeds koud aanvoelt. Alle tassen en koffers komen netjes en snel op de band voorbij. Maar de schrik komt bij het bekijken van de KNVB-koffertassen. Bij twee is duidelijk te zien dat zij opengemaakt zijn en bij de derde is hij niet alleen opengemaakt, maar is er ook een Pro-camera gestolen.

Bij de kookworkshop werd er dinsdagavond op vijf plekken gesneden, gehakt, gepeld, gemixt, geroerd, gebakken en gekookt.

Het is niet meer na te gaan of dat op Schiphol of in Faro is gebeurd. Feit is wel dat het aangegeven moet worden op het vliegveld en bij de politie. In de bus hopen we op een snelle afloop, maar helaas… Telefonisch hoort Patrick dat het allemaal niet zo snel gaat, zeg maar gerust traag. Hij besluit naar het hotel te vertrekken, waar we om 11.45 uur (een uur tijdsverschil) aankomen. We gaan direct door naar onze eetzaal. Een uitstekende lunch geeft weer wat energie. Het gedupeerde staflid arriveert pas uren later. Daarna rusten de spelers op de kamer en proberen zij een uurtje te slapen. Dat zal niet iedereen lukken, want in het vliegtuig zijn in korte tijd al vele oogjes gesloten, terwijl ze soms in de meest onnatuurlijke houdingen hangen of zitten. 

Golfresort

We bivakkeren in een golfresort, ongeveer vier kilometer van de Atlantische Oceaan. In de verte is hij zichtbaar. Het is een uitgebreid complex met weelderige, subtropische tuinen. Vanaf je balkon zie je de golfers naar hun green lopen of in een golfkarretje rijden. Er heerst hier rust en ouderdom. Kijken of onze jongens - op een verantwoorde manier - wat leven in de brouwerij kunnen brengen. Om 16.30 uur lopen we in enkele minuten naar het veld, dat ook onderdeel uitmaakt van dit resort. Stukje lopen, tunneltje door en daar is het al. Er volgt een niet zware en niet te lange training. Belangrijk is dat de vermoeidheid uit het lijf verdwijnt. Dit alles onder het toeziend oog van een helder schijnend zonnetje. 

Voor en na het diner heeft de technische staf gesprekken met individuele spelers, maar ook groepsgesprekken met aanvallers en verdedigers.

Voor en na het diner heeft de technische staf gesprekken met individuele spelers, maar ook groepsgesprekken met aanvallers en verdedigers. Beelden zijn een belangrijk onderdeel in deze gespreksrondes. Morgen is een dag met vaste onderdelen: ontbijt, studie, lunch, rusten, training, diner, bespreking, snacks en om 22.30 uur op de kamer. Vooraf gezien weinig nieuws, en daarom tijd voor een interview met onze assistent-trainer, Bert Konterman. Het interview is in tweeën geknipt: Bert de voetballer en Bert de trainer.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven