Blog Onder 17: Verlangen naar Portugal

KNVB Media
KNVB Media
7 februari, 9:45

Onder 17 doet mee aan het prestigieuze toernooi om de Algarve Cup. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar doet van 9 tot en met 13 februari mee aan het prestigieuze toernooi om de Algarve Cup. Tegenstanders zijn de toplanden Duitsland, Portugal en Engeland. Cris Peetsold volgt als huiswerkbegeleider het spoor van de Oranjetalenten en houdt voor OnsOranje.nl een blog bij.

Na drieënhalve maand pakt het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar de draad weer op. KNVB-coach Kees van Wonderen heeft de selectie vorige week maandag en dinsdag al twee dagen onder zijn hoede gehad voor een trainingsstage. Vanaf vandaag gaat het vizier op de Algarve Cup. Onder 17 speelt hier de komende week tegen Duitsland (9/2), Portugal (11/2) en Engeland (13/2). 

Veel op het spel

Er gaan 23 spelers mee, dus de technische staf kan twee verschillende teams samenstellen. Dit is het "echte" werk. Hier staat veel op het spel voor de jongens: de komende week presteren op het hoogste niveau; selectie afdwingen voor de Eliteronde in maart in Uden en Schijndel en bij plaatsing .......naar het EK in mei in Londen. Het is nogal wat als je 16 of net 17 bent en dit kan je overkomen! 

Maar ook als je hierna niet geselecteerd wordt, gaat je leven gewoon door en heb je er in ieder geval een prachtige, leerzame en zinvolle trip aan overgehouden. Van de 23 geselecteerden ontbreken Wouter Burger (Feyenoord) en Jurrien Maduro (Ajax). Zij spelen dinsdagmiddag hun wedstrijd in de Youth League en sluiten woensdag aan.

Gasttrainer Melvin Boel

Elk jaar nodigt de KNVB een jeugdtrainer van een elftal onder 17 uit om mee te gaan. Dit jaar is Melvin Boel, trainer onder 17 bij Feyenoord, de gelukkige. Hij kan zo ervaren wat er in een week gebeurt en gedaan wordt als de jongens van de club zijn. Leerzaam en zinvol om eens in de keuken te kijken en uitdagend om ook een rol te spelen in de voorbereiding op de wedstrijden tegen drie toplanden.

Kees van Wonderen gunt Feyenoord-trainer Melvin Boel een kijkje in de keuken van Onder 17.

Als iedereen maandagmiddag zijn hotelpak aan heeft, neemt Kees van Wonderen het woord. Hij wijst erop dat elke speler via de zogenaamde Team Performance Exchange (TPE) zijn acties - de goede en de minder goede - kan terugkijken en dat vooral moet doen. Leerzamer dan dit kan niet!

Plan B

Hij stipt ook aan wat tijdens een wedstrijd plan B inhoudt: een achterstand, nog tien minuten te spelen en je komt er voetballend niet doorheen. "Zoek je geluk. Wat te doen? Wie op welke plek? Hou de rust in je spel om kwaliteit te behouden." Met vier momenten uit de wedstrijd tegen Hongarije is goed te zien wat de trainer bedoelt. 

De middagtraining is voor de toekijkende stafleden een koude bedoening. Veel spelers vragen om handschoenen en twee keepers hebben zelfs een mutsje op! Het verlangen naar Portugal neemt hand over hand toe, hoewel het daar “maar” 13 graden is. 

In het koude Zeist is het verlangen naar Portugal groot.

Een glimp van de nieuwe bondscoach

Een verblijf op de KNVB campus is top: een goed hotel, uitstekende velden en een gezellig en goed restaurant met gevarieerd en smaakvol eten toegespitst op (top)sporters. Als je goed rondkijkt, is er ook van alles te zien: bekende scheidsrechters; Terence Kongolo die naar binnen gaat; gezichten, waarvan je denkt: 'die ken ik ergens van' en... vooral veel journalisten omdat de nieuwe bondscoach wordt gepresenteerd. 

Na de middagtraining worden onze keukenkwaliteiten getest. In drie groepen gaan spelers en stafleden onder begeleiding van de keukenbrigade een voor-, hoofdgerecht en een toetje bereiden, dat we natuurlijk zelf gaan opeten. Morgen ga ik daar verder op in. 

Vanavond op tijd naar bed, morgen om 4.45 vertrekt de bus naar Schiphol voor de vlucht naar Faro. Dat heeft ook een voordeel. We hebben in ieder geval een mooie, lange eerste dag in Portugal. 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven