Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog O17: Verjaardag, wedstrijd en wijze lessen

KNVB Media
KNVB Media
14 oktober 2017, 8:15

De opkomst van de spelers voor het duel tegen de Hongaarse leeftijdsgenoten. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar probeert zich in het kwalificatietoernooi in Hongarije, van 10 tot en met 16 oktober, te plaatsen voor het EK. De ploeg van coach Kees van Wonderen neemt het op tegen Kosovo, Wales en het gastland. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold schrijft regelmatig een blog over deze groep Oranjetalenten.

De vrijdagmorgen begint feestelijk: Nordin is jarig en voor het ontbijt komen we samen in de bespreekruimte, waar de trainer hem toespreekt en hem een cadeau overhandigt. Daarna wordt er uit volle borst voor hem gezongen, waarbij hij blij, maar een beetje verlegen kijkt.

Op een wedstrijddag gaan we na het ontbijt een ontspannend wandelingetje maken in ons dorpje Telki, een half uurtje rijden van Boedapest. In dit geval lopen we door een villawijk met grote tuinen, waarbij niet op een paar centen is gekeken. Alles is hermetisch afgesloten met hoge hekken. Er zijn nog kavels te koop!

Dwars door Boedapest

Het is een uurtje rijden naar het stadion, waar we ook onze eerste wedstrijd gespeeld hebben. Het veld ligt vanuit Telki gezien aan de andere kant van Boedapest. Dat betekent dat we dwars door het centrum moeten. Op de terugweg staan we in de spits. Het voordeel daarvan is dat we in alle rust de binnenstad wat beter kunnen bekijken.

De jarige Nordin Musampa neemt de felicitaties in ontvangst van KNVB-coach Kees van Wonderen.

Mike, onze kitman, gaat altijd anderhalf uur eerder met zijn busje naar het veld. Hij heeft dan alle tijd om de kleedkamer piekfijn in orde te maken. Hij legt alles keurig op de juiste plaats neer voor de juiste speler. Ik maak altijd de foto's. Van het moment waarop de teams het veld opkomen tot en met de teamfoto met zes spelers achter en vijf geknield op de voorgrond. Bij een UEFA-toernooi zoals dit, zijn er voor mij als parttime fotograaf vaak strenge regels: niet over de zijlijn komen en een officieel UEFA-foto/filmhesje aan. Gelukkig zijn ze hier minder streng en kan het zonder.

Pijntje hier, pijntje daar

Na de wedstrijd, we verliezen met 1-0 van Hongarije, trainen de reserves om het wedstrijdritme er in te houden. Daarna gaan we 'snel' naar het hotel voor ons diner. Aansluitend heeft de medische staf het druk: pijntje hier, pijntje daar. Iedereen die wat voelt gaat bij hen langs. Na het diner zijn de spelers vrij tot de bespreking van 21.00 uur. De technische staf heeft wel met een drietal spelers een afspraak gemaakt om langs te komen. Ze willen graag weten, hoe de spelers over de wedstrijd denken en hoe ze de wedstrijd hebben ervaren.

Een wandeling voorafgaand aan de wedstrijd tegen Hongarije.

Bij de bespreking om 21.00 uur worden de wedstrijd en de omstandigheden (hard veld en harde wind) doorgenomen, waarbij de kern is: wat hebben jullie hiervan geleerd?

  • Les 1: door de omstandigheden en de tegenstander was het een echte knokwedstrijd. Resultaatvoetbal gaat in dat geval voor mooi voetbal.
  • Les 2: de wedstrijd inlezen. Hoe staat de tegenstander? Is dat anders dan we gedacht hadden, anticipeer daarop als individu, linie en team.
  • Les 3: speel geen wedstrijd op vrijdag de dertiende!

Op naar Wales

Over Hongarije is nu het laatste woord gezegd. Maandag is Wales onze geduchte tegenstander. Wie wint, gaat naar de Eliteronde, wie verliest blijft met lege handen achter. Een wedstrijd op het scherp van de snede. Voor de spelers het mooiste en meest leerzame wat er is. Voor mij en ik denk voor de meeste ouders en volgers een nerveuze bedoening.

Zaterdag wordt er niet gevoetbald, maar is een alternatief ochtend- en eind-van-de-middag/avondprogramma.

Wedstrijdverslag Wedstrijdverslag Lees hier het verslag van de wedstrijd tussen Onder 17 en Hongarije.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen