Blog O-17: 'Geen examenstress hier'

KNVB Media
KNVB Media
13 mei 2017, 8:00

De winnaars van de strafschoppenserie tijdens de training. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt in Kroatië het EK, dat van 3 tot en met 19 mei wordt gehouden. Tegenstanders van de ploeg van coach Kees van Wonderen in de poulefase zijn Engeland, Oekraïne en Noorwegen. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold schrijft regelmatig een blog over deze succesvolle groep talenten.

Vrijdag sond er voor vier spelers naast de training het eindexamen centraal. In de ochtend voor HAVO geschiedenis en in de middag Frans. Voor de drie VMBO TL-leerlingen was er 's middags Nederlands.

Hoe moeilijk is het om te excelleren op twee fronten? Moeilijk, maar het is te doen. Dat is de ervaring van de afgelopen drie jaar. Hier examen doen heeft ook voordelen. Ze kunnen in alle rust studeren - als ze willen twee keer per dag - en krijgen van mij uitleg als ze een bepaald onderdeel niet snappen. Weet ik het ook niet, dan is er altijd wel een ander staflid dat helpt.

Het examen Nederlands wordt in alle rust afgewerkt.

Proefexamen

De examenstress ontbreekt hier grotendeels. Geen nerveuze vrienden en ouders waardoor de spanning extra oploopt. Geen zaal vol met zenuwachtige medeleerlingen. Geen bel die gaat, geen geroezemoes van leerlingen als de school uitgaat. Doodse stilte. Of zoals Brad het uitdrukt: “Het is net alsof ik thuis een proefexamen zit te maken. In m’n eentje rustig achter mijn bureau.”

Vrijdag vijf uur op een stoel zitten bij de examens, dat valt niet mee. Mooi de tijd om mijn blog bij te werken. Een dag eerder nog even een binnenpretje. Ik was op de gang, waar de spelers hun kamer hebben. De training was net voorbij en zij moesten hun trainingskleding bij Mike, onze kitman, inleveren. Terwijl de één doucht, brengt de ander - in onderbroek - de gevulde plastic tasjes naar de kitroom.

Dames op de gang

Zo’n spektakel hadden ze nog nooit gezien

Bijna nooit zie je personeel in de gangen en als je er eentje ziet, dan wordt er nors gekeken en een groet kan er sowieso niet af. Maar nu....maar liefst vijf dames waren op deze gang - toevallig! - 'aan het werk', dat voornamelijk bestond uit het glimlachend bekijken van de boys. Zo’n spektakel hadden ze nog nooit gezien!

Na de bespreking donderdagavond konden we naar de wedstrijd Olympique Lyon-Ajax kijken. Nick wist de wedstrijd op een groot scherm te toveren. Veel jongens bleven zitten, maar een groot aantal was zo moe, dat zij na de eerste helft toch liever naar hun kamer gingen.

Om 16.45 rijdt de bus ons naar het trainingsveld. De examenkandidaten en ik zijn blij lekker de zomer in te kunnen. De technische staf heeft voor deze training oefeningen in petto, toegespitst op de Duitse stijl van aanvallen en verdedigen. Nu maar hopen dat er geen Duitse spionnen in de bosjes liggen of drones boven het veld hangen.

Tijdens het laatste kwartier van de training is de pers ook welkom. Nog één nachtje slapen en dan gaan ze ervoor!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven