Blog Onder 17 - Teleurstelling weggespoeld

KNVB Media
KNVB Media
12 mei 2017, 12:15

De teleurstelling over de nederlaag tegen Engeland werd weggespoeld in het zwembad. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt in Kroatië het EK, dat van 3 tot en met 19 mei wordt gehouden. Tegenstanders van de ploeg van coach Kees van Wonderen in de poulefase zijn Engeland, Oekraïne en Noorwegen. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold schrijft regelmatig een blog over deze succesvolle groep talenten.

Eerst even terug naar woensdag. Direct na de wedstrijd spreekt Kees van Wonderen in de kleedkamer de spelers toe. Wat daar gezegd wordt, weet ik niet. De deur blijft gesloten. Als ik naar binnen mag, zie ik uitgeputte spelers. De één staart met een wazige blik in het niets, de ander zit met zijn hoofd in zijn handen, soms wel vijf minuten lang. 

Kwartfinale-gevoel

Na het douchen is de ergste vermoeidheid en frustratie eruit. Het adrenalinepeil zakt. Buiten vormen veel ouders en familieleden een warm bad. En dat allemaal op een dag die zo vrolijk was begonnen. Fabian werd 17 jaar. De trainer sprak hem hartelijk toe voor het ontbijt. Daarna volgde een lied en een cadeau.

Fysio Michael en dokter Hans hebben het druk na het diner. Pijntje hier, pijntje daar. Een massage waar nodig. Zij hebben een dubbele kamer. De ene kamer is de behandelruimte. In de andere kamer staan een bed en twee fietsen. Op het bed is het goed zitten en op de fiets is het goed kletsen. Steeds meer spelers verschijnen. Het verliezersgevoel wordt afgeschud en maakt plaats voor het 'kwartfinale-gevoel'. 

Dansfestijn

— Hersteltraining in het zwembad.

De muziek gaat aan en een spontaan dansfestijn ontstaat. Handen gaan in de lucht op Marokkaanse muziek, rap en de muziek van Hannes. Van wie? Van Hannes! Hannes is de neef van Thijs, die zijn eigen box heeft meegenomen. Thijs zingt alle nummers feilloos mee! De medische staf geniet zichtbaar van de ontlading bij de jongens. 

Donderdagmorgen na het vrije ontbijt - iedereen moet voor 10.00 uur ontbeten hebben - is het tijd voor de hersteltraining. Eerst vijftig meter lopen naar het zwembad en daarna, onder leiding van Peter van Dort, oefeningen in het 25-meterbad. Natuurlijk duikt of springt iedereen er direct in, liefst met zo hoog mogelijk opspattend water. Tot slot een natuurlijk een wedstrijdje. Welke groep zwemt het snelst? 

Eerste examen

Donderdagmiddag is het eerste examen: Nederlands voor de HAVO. Één kandidaat: Bradly van Hoeven. In de ochtenduren is een medewerker van de DIenst Uitvoering Onderwijs in Groningen op het vliegtuig gestapt met alle examens onder zijn arm. Samen met hem neem ik de examens af. Direct nadat het gemaakt is, wordt het gescand en naar de scholen gemaild, zodat het gelijk met het werk van alle andere examenkandidaten nagekeken kan worden. Bradly had er na afloop een goed gevoel over.

Normaal wordt het examen op de ambassade gemaakt, maar daar was niemand voorhanden. Er moeten altijd twee surveillanten aanwezig zijn. Vrijdag zijn er weer examens. De trainingstijden worden daar op afgestemd.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven