Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 17 naar kwartfinales EK ondanks ruime nederlaag

Ruud Scheper
KNVB Media
10 mei 2017, 18:00

Tommy St. Jago in duel met doelpuntenmaker Jadon Sancho van Engeland. - Foto: Sportsfile

Oranje onder 17 heeft zich woensdag geplaatst voor de kwartfinales van het EK in Kroatië. Na een aardig begin was Engeland duidelijk een maatje te groot voor de equipe van Kees van Wonderen (3-0). Het deerde Onder 17 uiteindelijk niet. Oekraïne bood de helpende hand door Noorwegen met 2-0 te verslaan, waardoor Nederland tweede werd in de poule.

Onder 17 begon goed aan het duel en nam brutaal het initiatief. Met goed combinatiespel kwam het tot twee mogelijkheden binnen zes minuten. Eerst was er de knal van Juan Familio-Castillo, die door de lastige stuit maar ternauwernood door Josef Bursik gekeerd kon worden. Twee minuten later was het Thijs Oosting, die na een flitsende aanval via Achraf el Bouchataoui en Zakaria Aboukhlal iets te ver naar de buitenkant werd gedwongen en voorlangs schoot.

Dogucan Haspolat druipt af terwijl Engeland de 2-0 viert. Foto: Sportsfile

Het dichtst bij een treffer was overigens de tegenstander. Van Engeland werd weinig vernomen in het beginstuk, maar een ongelukkig en wat dommig balverlies van Jasper Schendelaar – hij probeerde Callum Hudson-Odol uit te kappen – liep in de tweede minuut ternauwernood goed af. Gelukkig voor de goalie was Mitchel Bakker op tijd terug om hem te assisteren.

Koud kunstje

Hoewel de Engelsen in het stuk dat volgde het initiatief volledig overnamen van Onder 17, kwamen ook zij nauwelijks tot een kans. Eén bal belandde er tussen de palen, zo lieten de statistieken zien, maar die ene bal was wel direct raak. Via een pijlsnelle omschakeling werd Hudson-Odol de diepte ingestuurd. De rappe vleugelaanvaller trok de bal voor het doel van Schendelaar langs, waar het voor Jadon Sancho een koud kunstje was om de bal over de doellijn te lopen.

Een reactie kwam er niet echt van de mannen van Kees van Wonderen. Eén goede aanval, daar moest de oefenmeester het mee doen. De aanval, opgezet door captain El Bouchataoui, belandde via het hoofd van Oosting op het hoofd van Aboukhlal. De spits mikte echter net te hoog om Bursik echt in verlegenheid te brengen.

Daverveld kan inrukken

Met de beste bedoelingen stapte Oranje na de pauze de kleedkamer uit, maar de ongetwijfeld snode plannen van Van Wonderen en co. konden na krap vijf minuten de prullenbak in. Redde Schendelaar eerst nog bekwaam op een snelle aanval en een knal van Foden, bij de tweede rappe Engelse aanval ging Tijn Daverveld in de fout en kon hij inrukken. De toegekende strafschop werd koel afgemaakt door Sancho, waarmee het duel vroeg in de tweede helft wel gespeeld was.

Angstig werd er in het vervolg op de bank van Oranje gekeken naar de tussenstand bij het duel tussen Oekraïne en Noorwegen. Daar was alle tijd voor, want aan kansen creëren kwam Onder 17 geen moment meer toe. En omdat Engeland het wel best vond en de kansen die het nog kreeg verprutste, kabbelde het duel rustig richting het laatste fluitsignaal.

Dogucan Haspolat en doelman Jasper Schendelaar zien hou Hudson-Odoi de derde treffer maakt. Foto: Sportsfile

Oekraïne brengt redding

Vlak voor het eindsignaal volgde een mooi bericht. “Ukraine leads with one to nil”, zo klonk het door de speakers in het stadion. Het zorgde voor een bescheiden applausje en een enkele vreugdekreet bij de aanwezige toeschouwers. Dat het in het slot via Hudson-Odoi nog 3-0 voor Engeland werd, was slechts voor de statistieken.

De Oekraïense zege op Noorwegen – het werd nog 2-0 in blessuretijd – zorgde ervoor dat Onder 17 zich als nummer twee in de poule plaatste voor de kwartfinales. Daarin ontmoet het zaterdag het sterke Duitsland, dat alle poulewedstrijden wist te winnen en met een doelsaldo van vijftien voor en één tegen richting de kwartfinales ging. Onder 17 kan zijn borst natmaken.

Van Wonderen: 'Engeland uitstekend partij geboden' Van Wonderen: 'Engeland uitstekend partij geboden' Lees hier de reactie van KNVB-coach Kees van Wonderen.

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken van de wedstrijd.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen