Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Belangrijke gelijkmaker Onder 17 in blessuretijd

Ruud Scheper
KNVB Media
7 mei 2017, 21:15

Zakaria Aboukhlal was verantwoordelijk voor de 1-0. - Foto: KNVB Media

De blessuretijd was al ingegaan toen keeper Jasper Schendelaar met een lange haal het hoofd van Justin de Haas zocht en vond. Via de invaller kwam de bal voor de voeten van een andere invaller, Delano Ladan. Maar juist op het moment dat de spits wilde wegdraaien werd hij vastgehouden. De toegekende strafschop, feilloos benut door Achraf el Bouchataoui, betekende een ultieme en dikverdiende escape; 2-2.

Geen vuiltje was er aan de lucht voor Oranje onder 17 in het EK-duel met Noorwegen. In dik driekwartier voetbal waren de Noren nog nauwelijks in de buurt van Schendelaar gekomen, terwijl Oranje al in de tiende minuut op voorsprong kwam via Zakaria Aboukhlal. De aanvaller knikte, op aangeven van Thijs Oosting, feilloos raak.

Vizier niet op scherp

Kansen om die voorsprong te vergroten waren er in het vervolg zat, maar het vizier stond te vaak niet op scherp of de Noorse goalie Mads Christiansen lag in de weg. “Een kans van Mo Mallahi op de benen van de keeper, een schot van Juan Familio-Castillo dat net over het doel vloog en een knal van El Bouchataoui met hetzelfde gevolg”, somde KNVB-coach Kees van Wonderen een aantal van de kansen op. Gescoord werd er echter niet.

We hebben alles in eigen hand. We kunnen zelfs nog eerste in de poule worden.

Het leek een kwestie van tijd voor Oranje de definitieve nekslag zou uitdelen, maar ineens ging het helemaal mis. Uit een vrije trap van Onder 17 schakelde Noorwegen als een pijl uit een boog om en pardoes lag de gelijkmaker achter Schendelaar. Nederland wankelde niet, ging rustig door waar het daarvoor mee bezig was, maar vijf minuten later lag ook treffer nummer twee achter de Oranje-doelman.

Bizarre momenten

“Bizarre momenten”, vond Van Wonderen. En ja, hij had stevig gebaald van de manier waarop die goals tot stand waren gekomen. “Twee omschakelmomenten waarbij we eigenlijk gewoon goed staan. Maar bij die eerste goal stapt Familio ineens naar voren, waardoor er een speler van Noorwegen helemaal vrij komt te staan, terwijl aan de tweede goal een drie-tegen-één-situatie voorafgaat. Voor ons welteverstaan.”

De basiself van Onder 17 voorafgaand aan het duel tegen Noorwegen.

Met Ladan en De Haas als extra stormrammen in de voorste linie ging Onder 17 op zoek naar de – met het oog op de lastige poulewedstrijd van woensdag tegen Engeland - broodnodige gelijkmaker. Dat puntje kwam er uiteindelijk ook, door een strafschop in extremis benut door El Bouchataoui. “Dat maakt een wereld van verschil”, wist ook Van Wonderen. “Nu hebben we alles in eigen hand. We kunnen zelfs nog eerste in de poule worden.”

Tweeledig gevoel

De coach had een tweeledig gevoel overgehouden aan het gelijkspel. “Als je in de blessuretijd gelijk maakt, moet je natuurlijk gewoon heel erg blij zijn”, was hij eerlijk. “En ik heb ook genoten van de manier waarop de jongens bleven knokken voor een goed resultaat. Maar als je naar de wedstrijd kijkt, dan hadden we hem gewoon echt moeten winnen. Zij hebben eigenlijk geen fatsoenlijke kans gehad.”

Daarvoor zijn we ook hier, om wat te leren. Nou, van zo’n wedstrijd, op dit niveau, met dit belang, daar leren ze een hoop van.

Woensdag wacht Engeland, dat de eerste twee wedstrijden van Noorwegen en Oekraïne vrij simpel wist te winnen. “Een heel goede ploeg”, zag ook Van Wonderen. “Maar het is ook een mooie uitdaging om hen te verslaan. Daarvoor zijn we ook hier, om wat te leren. Nou, van zo’n wedstrijd, op dit niveau, met dit belang, daar leren ze een hoop van.”

Statistieken Statistieken Bekijk hier de statistieken.

Spelers & Staf

Alle informatie over de spelers en de technische staf van Oranje.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen