Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van Wonderen: ‘Er moet iets moois mogelijk zijn op het EK’

Ruud Scheper
KNVB Media
3 mei 2017, 22:00

Onder 17 viert feest tijdens het Elitetoernooi in Nederland. - Foto: KNVB Media

Zijn mannen geloven heilig in hun EK-missie, vertelt KNVB-coach Kees van Wonderen vanuit Kroatië, aan de vooravond van het EK voor spelers onder 17 jaar. En de oefenmeester zelf? Hij lacht. "Er moet iets moois mogelijk zijn, zeker. Het toernooi mag van mij nu wel beginnen.”

Lang hoeft de coach daar niet meer op te wachten. Morgenmiddag, donderdag 4 mei, trapt Oranje om 12.00 uur het EK af tegen Oekraïne. Misschien op papier niet de meest aansprekende van de drie tegenstanders, maar Van Wonderen waakt voor al te veel optimisme. "Oekraïne speelt vanuit een goede organisatie en gokt op de counter met hun snelle mensen voorin", weet hij.

We zijn aan onze stand verplicht om Oekraïne te verslaan, maar we moeten er niet te gemakkelijk over denken

Wat zijn team daar tegenover moet zetten? Geduld, zo predikt hij. En gebruik maken van het eigen voetballende vermogen natuurlijk. "We zijn het aan onze stand verplicht om Oekraïne te verslaan, maar we moeten er niet te gemakkelijk over denken. Dit is een sterke tegenstander die in het kwalificatietoernooi Zweden en Oostenrijk heeft uitgeschakeld."

'We staan er goed op'

Als hij de zaal rondkijkt in het hotel ziet hij geen extra spanning op de koppies. Ja, het gaat morgen beginnen en daar kijkt het team reikhalzend naar uit, maar van stress is vooralsnog geen sprake. Mocht dat voor de wedstrijd wel het geval zijn, dan zal de coach doen wat in zijn mogelijkheden ligt om die spanning er wat af te halen.

"Ik ben wat dat betreft een tegenhanger van het team. Heb ik het idee dat ze er wat te gemakkelijk over denken, dan probeer ik ze te prikkelen. Zit er teveel spanning op, dan probeer ik dat eraf te halen. Maar vooralsnog ziet het er goed uit. We staan er goed op."

We willen graag naar het WK. Nou dat kan, dan moeten we ons bij de eerste vijf scharen

Na Oekraïne springt Van Wonderen in de auto en snelt hij richting de tweede wedstrijd in de poule, die tussen Engeland en Noorwegen. Beide teams hebben weinig geheimen meer voor de staf en de spelers van Onder 17. "Engeland hebben we dit jaar in Portugal eerder ontmoet. De favoriet in onze poule en een kanshebber voor de eindzege. Noorwegen heeft ook een sterk team. Zij spelen een beetje op z’n Engels, met lange mannen voorop en met veel lange ballen naar voren. Wij moeten ervoor waken dat we niet mee gaan in hun opportunisme."

WK in India

Oekraïne en Noorwegen niet onderschatten en proberen te stunten tegen Engeland,is dus voorlopig het devies. Lukt dat, dan wacht in de volgende ronde een tegenstander uit de poule van Duitsland, Servië en Noord-Ierland. "Win je die, dan zit je in de halve finale", weet Van Wonderen.

"En daarnaast plaats je je ook voor het WK in India dat komende oktober wordt gespeeld. Daar willen deze jongens ook graag naar toe. Nou, dat kan dus. Dan moeten we ons bij de beste vijf scharen." Reden te meer dus om het toernooi morgen goed te starten tegen Oekraïne.

Definitieve selectie Onder 17 voor EK in Kroatië Definitieve selectie Onder 17 voor EK in Kroatië Bekijk hier de selectie en het programma.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen