Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog O17: Professionaliteit

KNVB Media
KNVB Media
4 oktober 2016, 10:45

Onder 17 wandelt door de stad. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt van 28 september tot en met 3 oktober in Hongarije het eerste kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold schrijft regelmatig een blog over deze succesvolle groep talenten dat in mei 2017 van de partij wil zijn op de EK-eindronde in Kroatië.

Maandag de laatste wedstrijddag en tevens de eerste herfstdag met veel wind en temperaturen rond de 17 graden. Jan Willem heeft weer een leuke frisse-neuzen-wandeling uitgezet en al keuvelend lopen we een half uurtje in de buurt van ons hotel.

Ballenbak

Bij de bespreking om 10.00 uur legt de coach er de nadruk op dat de wedstrijd gewonnen moet worden, willen we bij de loting voor de Eliteronde in de eerste ballenbak terechtkomen. De bak met de acht teams die het hoogste aantal punten in hun poule behaald hebben. Met negen punten en een doelsaldo van vijftien voor en nul tegen is dat geen probleem.

Nick, onze creatieve videoanalist en knip-en-plakman, heeft een prachtig filmpje gemaakt met opzwepende muziek als ondersteuning. Wat is een echte prof? De antwoorden hebben de jongens in een vorige bespreking zelf benoemd. Onder de beelden zijn hun antwoorden geprojecteerd. Wereldtoppers in verschillende disciplines komen er in voor, maar natuurlijk ook de spelers van ons elftal onder 17. Inspirerend, leerzaam en helemaal van deze tijd.

Straattaal

Nu ik het toch over 2016 heb. De straattaal, die veel jongeren gebruiken en dus ook onze spelers, is voor mij niet te volgen. Ik heb daarom onze twee twintigers, Nick en Mike, gevraagd een overzicht met betekenissen te maken van de meest voorkomende worden en zinnen van de straattaal van het elftal.

Lit = het is aan / gezellig
Klemmen = kiezen / pakken
Fawaka = Hoe gaat het?
Spaans = onzin / wartaal
Prikken = scoren
Brokko = kapot (moe) / ik ga helemaal stuk
Planga weertje = mooi
Chimeid = mooi meisje
Pokoe = liedje
Welloe = weinig / geen
Patta's = schoenen
Fatoeman = grapjas

998 trainingspakken

We spelen weer in hetzelfde stadionnetje. Waren er de vorige wedstrijden 50 tot 75 mensen, waaronder een aantal Nederlandse familieleden. Nu zijn er welgeteld twee supporters en 998 Hongaarse jongeren, gekleed in trainingspak, die hun lessen eerder mochten verlaten om deze wedstrijd te bekijken. Met grote trommels en veel lawaai zorgen ze voor een prima sfeertje. Ons team is er in het begin een beetje van onder de indruk, maar na het eerste doelpunt nam het geluid af en ons zelfvertrouwen en kwaliteit toe.

Na afloop van de 4-0 overwinning hebben de spelers het gevierd in de kleedkamer en onder de douche. Luid gezang en veel plezier schalden door de gang. Het toernooi zit erop. Het doel is bereikt. Als staflid heb ik het bijzonder naar mijn zin gehad. Aardige jongens, harde studenten, prachtvoetballers. Zo jong en toch al volwassen op het veld. Een staf die professionaliteit en plezier hand in hand laat gaan. Dit komt de sfeer ten goede en maakt de omgang tussen spelers en staf ongedwongen.

Februari in Portugal

Het volgende toernooi is in februari in Portugal. Tegenstanders zijn daar Duitsland, Engeland en Portugal. Een uitdagende en leerzame kluif. Ik zie er nu al naar uit!

Dinsdagochtend 07.00 uur ontbijt en kamers opruimen. De bus naar het vliegveld vertrekt om 08.00 uur en om 12.05 uur verwacht het Transavia-vliegtuig te landen in Rotterdam.

Amíg a következő alkalommal.

(Tot de volgende keer.)

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen