Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog O17: Gym en pizza

KNVB Media
KNVB Media
2 oktober 2016, 9:00

Onder 17 doet aan krachttraining. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar speelt van 28 september tot en met 3 oktober in Hongarije het eerste kwalificatietoernooi voor het Europees kampioenschap. Huiswerkbegeleider Cris Peetsold schrijft regelmatig een blog over deze succesvolle groep talenten dat in mei 2017 van de partij wil zijn op de EK-eindronde in Kroatië.

Vandaag een dag zonder voetbal. Na de lunch gaan de spelers naar de gym, waar Hans een groepje op de hometrainer begeleidt en Michael het andere groepje in een apart zaaltje verblijdt met het rekken en strekken van de stijve spieren, het losmaken van de rug en andere gewrichten. Als laatste ook een klein beetje aandacht aan de rompstabiliteit. Tot slot mogen ze nagenieten en spetteren in het zwembad, natuurlijk wel met een kleine bal. Gelukkig waren er geen andere gasten in het zwembad.

Rompstabiliteit

Wat is rompstabiliteit? Rompspieren zijn alle dieper liggende spieren die je romp bij elkaar houden. Wanneer deze niet goed ontwikkeld zijn, neemt de druk op je wervelkolom toe met pijn tot gevolg. Sterke rompspieren zorgen voor krachtigere bewegingen in de ledematen. Je romp is als het ware de veer waardoor kracht wordt doorgegeven van het ene lichaamsdeel naar het andere. Dit is de reden dat een verbeterde rompstabiliteit leidt tot betere sportprestaties en minder blessures.

Na de middagrust is het om 15.45 tijd om het hotel te verlaten en een halve dag vakantie te vieren. Dus met de bus op naar het centrum! De bus rijdt via één van de Donaubruggen Naar Pest. Daar stappen we langs de Donau uit de bus. Een uur lang mogen we onszelf - in groepjes - vermaken in deze drukste winkelstraat van Budapest. Behalve alle winkels is er van alles te zien: een optreden van straatartiesten, verkopers van de nieuwste iPhones tegen woekerprijzen, bedelaars en veel, veel mensen in alle leeftijdscategorieën.

Pizza

Om 17.15 weer in de bus die ons in een kwartiertje bij het beste pizzarestaurant van de stad brengt. Met dank natuurlijk aan onze plaatselijke TLO, Adam, die de stad op zijn duimpje kent. In Hongarije eten ze de pizza iets anders bij ons: je krijgt namelijk geen bord, maar je moet de druipende pizzapunt zonder morsen richting mond zien te krijgen en dan maar afhappen. Patrick heeft toch maar om borden gevraagd. De salade vooraf, de pizza's, het ijs toe en de twee drankjes vonden gretig aftrek bij de altijd hongerige voetballers.

Tot slot brengt de bus ons bij de citadel, hoog boven de stad, waar je sprookjesachtig beeld krijgt van alle verlichte bruggen, kerken en grote gebouwen, terwijl de Donau zilverachtige voorbij stroomt. Het is niet voor niets de meest bezochte toeristische attractie van Budapest. Geloof je het niet? Kijk maar op internet en je snapt me. Om 21.00 zijn we voldaan en geestelijk uitgerust terug in ons hotel. De rest van de avond heeft geen programma meer, behalve dat iedereen om 22.30 weer op zijn eigen kamer moet zijn.

Onze helden op de velden

Alles over de nationale teams: bekijk het programma en de uitslagen, duik in de historie, bekijk de profielen van alle spelers en speelsters en lees het laatste nieuws per team.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen