Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Blog Onder 17: Over Uneken

KNVB Media
KNVB Media
22 oktober 2015, 3:07

Foto:

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar neemt deze periode deel aan het EK-kwalificatietoernooi in Wales. Studiebegeleider Cris Peetsold, een fanatiek blogger, verhaalt ook nu weer over de belevenissen rondom het talentvolle team.

Tijdens de ochtendtraining spettert het een beetje bij een temperatuur van een graad of 14/15. Ideaal voetbalweer dus. De training staat in het teken van de wedstrijd van de dag erna. Aan het eind van de training wordt er op het doel geschoten door de oranje en gele hesjes. Onder luid gejuich wint 'Oranje'. Hun foto kom je dan ook bij deze blog tegen.

Ons trainingsveld maakt deel uit van het sportcomplex van de universiteit van Bristol. Op de andere velden wordt ook getraind, maar dan door rugbyers. Op tv zijn dat massieve kerels, deze doen er niet voor onder. Je ziet onze jongens kijken en fluisteren: 'Wat een benen, wat een lijf!'

Technische staf

Deze dag verloopt verder als de dag ervoor. Een mooi moment om de technische staf wat beter te leren kennen. We beginnen vandaag met Peter Uneken.
Hij begon op 5-jarige leeftijd met voetballen en kwam in de F-jes terecht. F-5 wel te verstaan, want de U van Uneken zit achter in het alfabet. Zo ging dat toen.

"Op 17-jarige leeftijd kreeg ik een amateurcontract  bij Vitesse. Daar ben ik met het tweede elftal kampioen van Nederland geworden. Ik had ook naar FC Twente kunnen gaan, maar ik wilde mijn havo afmaken en de afstand Harderwijk-Enschede was een te groot obstakel. Na de havo ben ik naar de ALO gegaan (opleiding voor sportdocent), maar na 3 jaar kon ik full prof worden en daar heb ik voor gekozen en er nooit spijt van gehad."

Na drie seizoenen werd hij verhuurd aan Emmen, waar hij zes jaar speelde. "Daarna 8 jaar naar Den Bosch en tot slot 2 jaar Helmond Sport. Op mijn 37e heb ik mijn carrière beëindigd: 430 wedstrijden gespeeld, waarvan bijna honderd in de eredivisie. Ik ben er relatief ongeschonden uitgekomen: sleutelbeen gebroken, kniebanden gescheurd, enkel en knie schoongemaakt, lip gescheurd en neus en pink gebroken."

Wat was je positie?

Bij Vitesse was ik spits, maar zeker niet de enige, waardoor ik te vaak op de bank zat. Op aanraden van onze trainer, Jan Jongbloed, heb ik me omgevormd tot centrale verdediger. Bij FC Den Bosch kon ik dat in de praktijk brengen. Na een jaar zat ik als jong knulletje bij de selectie en daar ben ik ook gebleven."

Wat zijn je hoogtepunten geweest?

"Bij FC Den Bosch was ik aanvoerder en wij promoveerden naar de Eredivisie. Die schaal in ontvangst nemen vond ik heel speciaal. Ik ben bij Den Bosch de speler van het jaar geweest. Spelen in de Eredivisie, tegen de beste voetballers in al die mooie stadions, dat vond ik mooi. Wat mij bijzonder bijstaat, is dat ik tegen Ajax al na twee minuten scoorde. Veel mensen herinneren je daaraan. In de laatste minuut maakte Richard Knopper voor Ajax de gelijkmaker. Het was de wedstrijd, waarin Rafaël van der Vaart op 16-jarige leeftijd zijn debuut maakte."

Toen was je voetbalcarrière voorbij?

"Bij Den Bosch had ik mijn oefenmeester 2 en 3 al gehaald en alle cursussen die verder voorhanden waren. Toen ik in mijn tweede jaar als trainer de B-jeugd onder mijn hoede had, werd ik benaderd door NEC. Dat sprak me aan, onder andere doordat de trainers daar full time in dienst waren. De eerste twee jaar trainde ik de C-jeugd en het derde jaar de A-jeugd, waarmee we kampioen geworden zijn en gepromoveerd. In dat jaar was ik al benaderd door PSV, wat me een enorme uitdaging leek. Na één jaar onder 14, ben ik nu hoofdtrainer onder 17."

Hoe kwam je bij Onder 17 en hoe bevalt het?

"Ik werd door de KNVB uitgenodigd om met Kees van Wonderen, de coach, te komen praten en te ervaren of er een klik tussen ons was. Kees hecht waarde aan een technische staf die meedenkt en meepraat. Ik voel me er prettig en gewaardeerd bij. PSV stond er achter, want trainer zijn bij Oranje heeft ook een toegevoegde waarde voor de club.

Tot slot: wat zijn jouw sterke punten?

"Oei, goeie vraag, nooit over nagedacht... Ik ben altijd goed voorbereid, in alles. Ik durf dingen los te laten, vrijheid te geven aan de spelers. Ik breng ze wat bij, ik draag dat ook uit. Ik ben me ervan bewust hoe ik voor een groep moet staan en wat dat met de groep doet. In deze groep zijn ze allemaal gemotiveerd en gretig, maar ze moeten ook leren omgaan met teleurstellingen. Na de verwerking hiervan moeten ze zich ervan bewust zijn dat ze een positieve rol moeten spelen in het hele verdere proces. Het is mooi om dit mee te maken. Voor beide kanten heel leerzaam."

Als blogschrijver zie ik hoe Peter op het veld en daarbuiten geniet en hoe hij met de jongens omgaat: open, rustig, met humor, professioneel. Tot slot de vraag over het croissantje. Oplettende lezers hebben de tikfout gezien. Een croissantje weegt natuurlijk 40 gram: 25% daarvan bestaat uit vet. (bij 20 gram zou het dus 5 gram vet zijn.)


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen