Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Talent van de week: Carel Eiting

KNVB Media
KNVB Media
14 mei 2015, 11:16
0:17

Foto:

Die voornaam... Als dit Oranjetalent over een paar jaar werkelijk doorbreekt op het hoogste voetbalpodium, dan is het onvermijdelijk dat hij een geliefd object voor dichters en taalkunstenaars wordt. Nico Dijkshoorn doopt zijn beste kroontjespen alvast diep in de inktpot. Carel. Carel Eiting. Op welk schoolplein hoor je deze naam nog? Alsof we met de teletijdmachine van professor Barabas terugkeren naar de Middeleeuwen.

Zijn ouders mogen hem dan wel een prachtige oldskool voornaam hebben gegeven, over de velden beweegt Carel Eiting zich voort als een moderne middenvelder. Voornamelijk acterend op de 'nummer 6 positie', die van verdedigende middenvelder met voetballende, opbouwende kwaliteiten. De categorie Andrea Pirlo, Sergio Busquets, Daley Blind. Bij zijn club Ajax was trainer Frank de Boer dit hele seizoen aan het puzzelen om de beste optie te vinden na het vertrek van Blind. Zimling, Viergever, Serero, Riedewald; allen deden een poging. "Het is een heel gecompliceerde positie, je moet eigenlijk alles kunnen", zei De Boer al eens.


Landskampioen

Wellicht is de 17-jarige Eiting degene die over niet al te lange tijd het ontbrekende stukje in de puzzel van De Boer blijkt te zijn. Hij heeft bij Ajax een geweldig seizoen achter de rug, waarin hij begon in de B1, maar als snel doorschoof naar het hoogste jeugdteam. Met de A1 werd de linkspoot zaterdag landskampioen. Een tweede hoogtepunt in korte tijd, want eind vorige maand zat hij al tussen Marc Overmars en Edwin van der Sar in om zijn eerste profcontract te ondertekenen. Minimaal tot 2018 is de tiener verbonde aan de club waar hij als klein jongetje binnenstapte.

Zijn eerste voetbalstappen zette de geboren Amsterdammer bij AFC, maar al snel werd hij gescout en verhuisde als eerstejaars E-pupil naar de Toekomst. Vaak speelde hij in teams boven zijn eigen leeftijdscategorie. Fysiek zwaar, maar zijn voetballende kwaliteiten en spelinzicht kwamen iedere keer weer bovendrijven. De verbindingsspeler viel ook op bij de KNVB-scouts, want Eiting kwam al voor alle mogelijke vertegenwoordigende elftallen uit: Onder 15, Onder 16 en dit seizoen Onder 17.

Teleurstellend EK


Internationaal had Eiting zich nu met het Nederlands elftal onder 17 jaar kunnen profileren. Op het EK in Bulgarije stelden de jeugdinternationals echter teleur door driemaal gelijk te spelen. De remises tegen Ierland (0-0), Engeland (1-1) en Itali√ę (1-1) zorgden ervoor dat Nederland al in de groepsfase strandde. Eiting kreeg in de eerste twee groepsduels het vertrouwen van coach Maarten Stekelenburg, maar in de laatste wedstrijd tegen de Italianen moest hij op de bank plaatsnemen.


Een teleurstelling, maar talenten zijn grillig en van Eiting gaan we in de toekomst ongetwijfeld nog veel vernemen. Niet voor niets sprak Wim Jonk, hoofd opleiding bij Ajax, bij zijn contractondertekening lovende woorden. "Hij is een controlerende middenvelder die veel inzicht heeft. Hij heeft een heel professionele instelling en is in het veld goed in staat om de zaken met elkaar te verbinden. Carel is een speler met veel potentie."


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen