Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Talent van de week: Dilrosun

KNVB Media
KNVB Media
26 maart 2015, 14:58

Foto: KNVB.nl

Pas vier jaar oud zette Javairo Dilrosun zijn eerste stappen op het voetbalveld. Op dat moment was hij al bekend op de Amsterdamse pleintjes. Samen met een vriendje bracht hij daar voetballend zijn tijd door. Toen het vriendje zich aanmeldde bij ASV Arsenal nam hij Dilrosun mee. Hoewel hij nog te jong was voor een plek in het F-team was hij toch welkom. De club vroeg dispensatie aan bij de KNVB en het piepjonge talent kon zijn eerste wedstrijden gaan spelen.

De razendsnelle en technische Dilrosun bleek een sensatie bij de Amsterdamse amateurclub. Het duurde dan ook niet lang of hij kon naar Ajax. Hier belandde hij in de F1. ,,Deze overstap voelde niet als een grote stap. Ik kon voetballend goed meekomen en voelde mij al snel op mijn gemak”, vertelt de aanvaller nu ruim tien jaar later.

Dilrosun kwam via de E2, E1, D2, D1, C2, C1 in de B1 terecht. Zijn plek op het veld was simpel: linksbuiten. ,,Alleen in de D wilde een trainer mij een keer proberen op '10', dus achter de spitsen. Ik moest toen huilen omdat ik per se linksbuiten wilde spelen, haha. Daar voelde ik mij het beste. Dat mocht niet veranderen.” Inmiddels staat Dilrosun daar anders in. ,,Linksbuiten blijft mijn plek. Maar wanneer het nodig is, vind ik het geen probleem om achter de spitsen te spelen.”

Manchester City

In de zomer van 2014 stond er ineens een scout van Manchester City voor zijn neus. De Engelse topclub wilde hem dolgraag inlijven. Samen met zijn ouders was hij het erover eens dat deze stap de juiste was. ,,Ik had niet het idee dat Ajax een plan met mij had. Er werd niet met mij gesproken en ik had nog geen contract aangeboden gekregen. Dit was een hele mooie kans.”

Inmiddels speelt Dilrosun voor het Onder 18-team van Manchester City en traint hij regelmatig mee met Onder-21. Bij Oranje maakt hij deel uit van de lichting van Onder 17 die zich heeft geplaatst voor het EK in Bulgarije. ,,Ik vind dat wij een goede ploeg hebben die iedereen kan verslaan. Aan alles merk je dat het nu echt gaat beginnen.”

Vorige maand gaf de buitenspeler alvast een mooi visitekaartje af. Tijdens het vriendschappelijke toernooi in de Algarve scoorde hij maar liefst drie keer in het met 7-0 (!) gewonnen duel tegen Engeland. ,,Ik speelde tegen drie ploeggenoten van Manchester City. Uiteraard maak ik ze hier nog regelmatig gek mee op de training, haha.”

Europees succes

Zeker in deze vorm kan Dilrosun van grote waarde zijn voor Onder 17 op weg naar Europees succes. Zijn coach bij Oranje, Maarten Stekelenburg, kan zich daar goed in vinden. ,,Javairo is een echte teamspeler. Hij is nu op een leeftijd dat het speelse en frivole moet worden omgezet in rendement. Hij heeft daar dit jaar grote stappen in gezet. Sowieso houdt hij de verdedigers van de tegenpartij flink bezig. Hij heeft snelheid en inzicht, dat is een groot wapen.”

Toch maakt Stekelenburg zich ook zorgen. ,,Van de lichting die vorig jaar de EK-finale haalde, speelt en traint een aantal nu al regelmatig mee bij het eerste elftal van hun club. Hoewel ze het bij Manchester City in hem zien zitten, is het daar toch moeilijker om als jeugdspeler door te breken dan in Nederland.”

Dilrosun beseft dit zelf ook, maar ziet nog volop kansen. ,,Ik heb vertrouwen in mijzelf. Als je goed genoeg bent, dan kom je er toch wel.”


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen