Onder 17 laat langs Finland

KNVB Media
KNVB Media
17 oktober 2014, 17:17

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar is de eerste EK-kwalificatieronde in Servië begonnen met een verdiende 2-0 zege op Finland. Hoewel Oranje duidelijk de betere was en de meeste kansen creëerde, duurde het tot de 71ste minuut voordat Rashaan Fernandes de 1-0 aantekende. Javairo Dilrosun zorgde diep in blessuretijd voor de beslissing.

Onder 17 zette vanaf de eerste minuut druk op de verdediging van de Finnen die er volgens niet meer uitkwamen. De kansen volgden elkaar in rap tempo op. In de achtste minuut trof Teun Bijleveld al de paal. Niet veel later waagde Dilrosun een poging. De Finse doelman redde waarna Bijleveld in de rebound een speler van de tegenstander raakte die nog op de grond lag.

In de zeventiende minuut was opnieuw Bijleveld gevaarlijk nadat Carel Eiting de bal had breed gelegd. Twee minuten later schoot Dilrosun hard op doel, maar kon de Finse goalie met een katachtige reflex een achterstand voorkomen. Diezelfde Dilrosun raakte in de 23ste minuut na een fraaie actie de kruising.

Het enige kleine gevaar van Finland kwam vlak voor rust. Een lastig schot met een stuit van Soisalo belandde in de handen van Justin Bijlow.

Ongeduldig en slordig

In de tweede helft werd Nederland ongeduldig en daarmee slordiger. Toch bleef de ploeg kansen creëren. Vooral van afstand waren er mogelijkheden, maar vaak was een Finse verdediger net op tijd om het schot te blokken of van richting te doen veranderen. Eén zo'n poging van Rodney Kongolo ging maar net naast de paal. Ook Fernandes probeerde het, maar zijn inzet belandde voor de derde keer deze wedstrijd op het houtwerk.

Met nog twintig minuten te spelen greep KNVB-coach Maarten Stekelenburg in. Hij bracht Robin Schouten en Mink Peeters en stuurde Rashaan Fernandes van de vleugel naar het centrum. Met extra aanvallende kracht moest de verdediging van Finland, die naar mate de wedstrijd vorderde steeds hechter werd, worden geslecht.

Nadat een volley van Peeters net over ging en een vrije trap van Dilrosun knap door de Finse keeper werd gered, viel in de 71ste minuut alsnog de 1-0. Schouten kapte vanaf de rechterkant naar binnen en bracht Fernandes in stelling. De Feyenoord-aanvaller kopte  knap raak.

In de blessuretijd verdubbelde Oranje de marge. Sherel Floranus vond Dilrosun die goed controleerde en via de binnenkant van de paal binnenschoot: 2-0.

Veel gecreëerd

Stekelenburg was opgelucht dat Oranje de overwinning had binnengehaald. ,,Maar het was natuurlijk wel dikverdiend. We hebben veel kansen gecreëerd. Het enige dat je de ploeg kunt kwalijk nemen is dat ze de wedstrijd niet eerder hebben beslist. Verder verdienen ze een compliment voor het feit dat ze bijna niets hebben weggegeven. Als je zegt dat Finland twee halve kansen heeft gehad, is het veel.”

Zondag wacht om 14.00 uur Malta als tweede tegenstander. Vrijdag verloor deze ploeg het eerste duel van gastland Servie: 1-0. ,,We moeten zorgen dat wij deze wedstrijd gewoon winnen. Dan is het normaal gesproken klaar en hoef je voor het derde duel niet meer zenuwachtig te worden.”

Statistieken:

Nederland - Finland 2-0 (0-0)

Scoreverloop:  71. Fernandes 1-0, 80+3. Dilrosun 2-0

Opstelling Nederland: Bijlow, Floranus, Fosu-Mensah, Jelle de Lange, Mühl (67. Knoester), Eiting, Kongolo, Fernandes, Robertha (60. Schouten), Bijleveld (60. Peeters), Dilrosun.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven