Onder 17 gelijk in spektakelstuk

KNVB Media
KNVB Media
10 september 2014, 22:19

Foto: KNVB.nl

Het Nederlands elftal voor spelers onder 17 jaar is het vriendschappelijke toernooi in Duitsland begonnen met een gelijkspel. Tegen het gastland werd het 3-3. De ploeg van KNVB-coach Maarten Stekelenburg kwam al vroeg op een 2-0 voorsprong, maar zag de Duitsers nog voor rust langszij komen. Nadat Oranje in de tweede helft opnieuw de leiding nam, kwam de thuisploeg in de slotminuut alsnog op gelijke hoogte.

Het was de eerste wedstrijd van de nieuwe lichting Onder 17. De ploeg bereidt zich voor op de eerste kwalificatieronde van het EK volgende maand in Servië.

De start in de nieuwe samenstelling was flitsend. Binnen twintig minuten stond Oranje in Ingolstadt al met 2-0 voor. Dit deed het bovendien met goed voetbal. De eerste aanval was direct raak. Javairo Dilrosun werd gehaakt door zijn tegenstander waarna Carel Eiting de strafschop binnenschoot. De 2-0 kwam van de voet van Shurendo Janga. Rashaan Fernandes stuurde de Feyenoorder met een mooie steekbal diep, waarna Janga de bal over de Duitse doelman schoot.

Initiatief

Na de 2-0 raakte Oranje het initiatief langzaam kwijt en werd Duitsland gevaarlijker. Bij een snelle ingooi van de Duitsers was de organisatie bij Nederland even zoek en kopte Mats Köhlert de 1-2 binnen. De gelijkmaker liet niet lang op zich wachten. Een vrije trap kwam gelukkig voor de voeten van Paul Grauschopf: 2-2.

In de tweede helft kreeg Nederland het initiatief terug. Dit leidde snel tot een nieuwe voorsprong. Dilrosun haalde met zijn linkerbeen verwoestend uit, hard in het dak van het doel. Oranje kreeg vervolgens mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen, maar verzilverde deze niet. Zoals zo vaak viel het doelpunt aan de andere kant. Zeker door Duitse teams die patent lijken te hebben op doelpunten in de laatste minuut. Uiteindelijk was het invaller Görkem Saglam die – overigens wel na toenemende druk van de Duitsers in de slotfase – in blessuretijd fraai de 3-3 binnenschoot.

Rust bewaren

Stekelenburg was tevreden over het spel van zijn ploeg. ,,Zeker voor een eerste wedstrijd hebben we het goed gedaan. We hebben vooraf afgesproken de rust te bewaren, een hoog tempo te hanteren en bovendien bij balverlies ons tempo op te leggen aan de tegenstander door de ruimtes klein te houden. Vooral het begin was goed. Daarna waren wij de organisatie even kwijt en kregen we twee doelpunten tegen. Na in de rust goed met elkaar gesproken te hebben, herpakten we ons. Uiteindelijk is het jammer dat we de wedstrijd niet in het slot hebben gegooid. Mede door vermoeidheid kwam Duitsland terug in de wedstrijd.”

Vrijdag om 12.00 uur speelt Nederland zijn tweede wedstrijd. Isräel is dan de tegenstander. Onder 17 sluit het toernooi zondag af tegen Italië. De aftrap van dat duel is om 11.00 uur.

Statistieken:
Duitsland - Onder 17 3-3 (2-2).
Scoreverloop: 2. Eiting (pen). 0-1, 19. Janga 0-2, 28. Köhlert 1-2, 30. Grauschopf 2-2,  41. Dilrosun 2-3, 80. Saglam 3-3.
Opstelling Nederland: Bijlow, Floranus, Fosu-Mensah (65. Carolina), De Lange, Muhl (71. Sidoel), Kongolo, Eiting, Janga (65. Bijleveld), Fernandes (75. Schouten), Robertha (25. Konings), Dilrosun.

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven