Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 16 grijpt toernooizege na overwinning op Colombia

Willem Korenromp
KNVB Media
11 februari 2020, 20:15

Door de 3-1 overwinning op Colombia schreef Onder 16 het UEFA Development Tournament in Portugal op naam. - Foto: KNVB Media

In een sterk deelnemersveld met Duitsland, Portugal en Colombia heeft het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar zich tot toernooiwinnaar gekroond. Op de laatste speeldag pakte het team van KNVB-coach Martijn Reuser de eindzege van het UEFA Development Tournament door met 3-1 te winnen van de Colombianen.

Een 2-0 overwinning op Duitsland, een 4-4 gelijkspel tegen Portugal met winst na strafschoppen en een zege op Colombia. Veel beter dan dat had het UEFA Development Tournament in Portugal voor Onder 16 niet kunnen verlopen. Dat de Nederlandse talenten in Vila Real de Santo António de eindzege pakten, stemde Reuser dan ook tevreden. “Het is hartstikke mooi dat we zo’n gerenommeerd toernooi winnen. Dat geeft aan dat we ons kunnen meten met toplanden. Na de Europese titel van Onder 17 en de toernooiwinst van Onder 15 van vorige week is dit weer een bevestiging dat we echt meedoen in de top.”

Hoewel de tevredenheid na het gewonnen toernooi overheerst, moest Reuser toch ook beamen dat Onder 16 tegen Colombia niet zijn beste wedstrijd speelde. “Aan de bal kon het een stuk beter. Maar we hebben wel wilskracht getoond. Daardoor hadden we voor rust eigenlijk constant de controle.”

AZ-speler Ernest Poku in duel met Luis Segura van Colombia.

Voorsprong door El Moussaoui

Na de Europese titel van Onder 17 en de toernooiwinst van Onder 15 van vorige week is dit weer een bevestiging dat we echt meedoen in de top

Onder 16 ging halverwege ook met een 1-0 voorsprong rusten, dankzij een doelpunt van Ilyas El Moussaoui. Na zijn drie doelpunten tegen Portugal was het voor de Feyenoord-aanvaller zijn vierde treffer van het toernooi.

In plaats van vervolgens door te drukken, liet Nederland de Colombianen na rust geloven in de eigen kansen. Reuser: “We lieten ze terug in de wedstrijd komen doordat we onnodige fouten maakten. In de opbouw hebben we bijvoorbeeld een aantal keer onnodig balverlies geleden.”

Die fouten werden aanvankelijk niet afgestraft. In plaats daarvan zorgde Gabriel Osei Misehouy na een uur spelen alsnog voor de tweede Nederlandse treffer. Door het doelpunt van de benjamin op het veld leek Onder 16 alsnog rustig achterover te kunnen leunen, maar drie minuten later bracht Colombia de marge alweer terug tot één doelpunt. Vanuit een omschakelmoment zorgde Sebastian Girado voor de 2-1.

De basiself tegen Colombia.

Frisse krachten

Een aantal spelers van Onder 16 liep op dat moment op zijn tandvlees. Reuser bracht daarop een paar frisse krachten binnen de lijnen. Mede dankzij hun inbreng hielden de Nederlandse talenten stand. De verse krachten brachten meer snelheid in het spel, waardoor het veld langer werd en er meer ruimte ontstond. In de slotfase was het Julian Brandes die de wedstrijd definitief in het slot gooide. Oranje kreeg een strafschop nadat een van de Colombianen hands maakte op de achterlijn. Brandes schoot de bal vanaf elf meter keurig achter de Colombiaanse doelman.

“Eind goed, al goed”, sprak Reuser na afloop. “Dit was voor ons een perfecte week onder perfecte omstandigheden. Helemaal als je het vergelijkt met Nederland op dit moment. Voor de jongens was het bovendien een fantastische ervaring. Ze hebben bij vlagen goed voetbal laten zien, maar hebben ook geleerd dat er iets anders bij komt kijken als het even niet loopt.”

Onder 16 juicht na het binnenslepen van de titel.

Japan

De opgedane ervaring nemen de spelers mee in hun rugzak en komt mogelijk weer van pas in juni, als Onder 16 deelneemt aan een toernooi in Japan. “We hebben met deze groep nu wat rust. Tussendoor spelen we met de Futures nog tegen België. Zij zullen zich ook willen profileren om een plekje in de selectie voor het toernooi in Japan te verwerven. Te zijner tijd zullen we een keuze maken. Dat betekent dat we ook een aantal jongens uit deze groep teleur zullen moeten stellen. Liever doen we dat natuurlijk niet, want we willen ze ook die ervaring geven. Maar ook dat hoort bij voetbal.”

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van Nederland - Colombia

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen