Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 16 begint vierlandentoernooi met winst op Duitsland

Willem Korenromp
KNVB Media
6 februari 2020, 20:30

Onder 16 was donderdag met 2-0 te sterk voor Duitsland. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar is uitstekend begonnen aan het UEFA Development Tournament in Portugal. Het team van KNVB-coach Martijn Reuser won donderdagmiddag met 2-0 van Duitsland. Amourricho van Axel Dongen en Aurelio Oehlers zorgden voor de Nederlandse doelpunten.

De Duitse leeftijdsgenoten waren geen onbekenden voor Reuser en zijn ploeg. Vorig jaar namen de Nederlandse talenten het als Onder 15 ook twee keer op tegen de oosterburen (2-1 winst en 0-2 verlies, red.), waardoor Reuser een duidelijk beeld had hoe Duitsland zou spelen. “We hebben ons daardoor goed voor kunnen bereiden. We verwachtten dat ze 4-4-2 met een ruit op het middenveld zouden spelen. Het was even afwachten hoe de jongens dat op zouden pikken, maar we hadden het redelijk snel onder controle.”

Gebruik maken van snelle jongens

In Vila Real de Santo António kwam Onder 16 daardoor niet echt in de problemen, maar sprake van sprankelend voetbal was er ook niet. “Er was wel veel strijd, maar het was niet geweldig”, vond Reuser. “Duitsland drong ons iets naar achteren, al lieten we dat bewust gebeuren zodat er achter hun laatste linie meer ruimte zou ontstaan. Wij beschikten voorin over snelle jongens en wilden daar gebruik van maken. Verdedigend stonden we bovendien goed, waardoor we weinig weggaven.”

KNVB-coach Martijn Reuser.

Het strijdplan om de snelle jongens voorin in stelling te brengen werd voor rust nog onvoldoende uitgevoerd. De mogelijkheden lagen er wel, maar vaak was de eindpass niet goed of werd er slordig balverlies geleden op het middenveld. Reuser gebruikte de rust om zijn spelers daar bewust van te maken. “We hebben geprobeerd de jongens vertrouwen te geven, maar hebben ze ook meegegeven dat de technische handelingen beter moesten. Dat hebben ze goed opgepakt.”

Knappe actie Van Axel Dongen

Het lukte Onder 16 na rust beter om de ruimte te bespelen. Dat zorgde voor meer gevaarlijke momenten voor het Duitse doel. Uiteindelijk was het Amourricho van Axel Dongen die de wedstrijd openbrak. De prima spelende Ajacied werd de diepte ingestuurd, waarna hij zijn creativiteit toonde en met een knappe individuele actie een paar Duitse spelers passeerde. Vervolgens schoot hij de bal laag onder de Duitse doelman door: 1-0.

De strijd die Onder 16 leverde eiste echter zijn tol. De vermoeidheid sloeg toe bij een aantal spelers. Voorin liep Aurelio Oehlers op zijn laatste benen. De aanvaller van FC Utrecht stond op het punt om gewisseld te worden, maar werd nog een keer weggestoken. Hij trok een sprint waardoor hij één op één met de Duitse doelman Mio Backhaus kwam te staan. Met een sliding werkte Oehlers de bal langs de sluitpost en bracht de stand op 2-0.

Aanvoerder Livano Comenencia tijdens een eerder duel tegen Duitsland.

Met die stand zat Oranje op rozen. Duitsland probeerde nog wel iets te forceren, maar ook met een aantal wissels binnen de lijnen hield Onder 16 stand. “We bleven vasthouden aan ons tactische plan”, zegt Reuser. “Over de hele wedstrijd heeft Duitsland amper kansen gehad. Misschien twee of drie afstandsschoten, maar meer niet. Bovendien hadden wij Mikki van Sas op doel staan. Die oogde heel solide en speelde een prima pot.”

Complimenten

Ondanks dat de technische handelingen nog niet altijd even goed waren, hebben we het fantastisch gedaan

Onder 16 kwam niet meer in gevaar en stelde de overwinning veilig. 2-0 tegen Duitsland. Het is een resultaat dat staat. Beter dan dat kon het toernooi voor de Nederlandse talenten haast niet beginnen. “Dat hebben we ook tegen de jongens gezegd. We hebben voor deze week samen met de jongens een missie opgesteld. Vanuit de discipline en door keihard te werken zijn we in de wedstrijd gegroeid. Ondanks dat de technische handelingen nog niet altijd even goed waren, hebben we het fantastisch gedaan. Daarvoor moet ik de jongens een compliment geven.”

Lang tijd om te genieten van de overwinning heeft Onder 16 niet, want zaterdag wacht alweer de volgende tegenstander. Dan speelt het team van Reuser tegen gastland Portugal. “Zij wonnen vandaag met 3-1 van Colombia. Net als Duitsland is het een toonaangevende naam. We weten ook van hen hoe ze spelen. Daar gaan we de jongens vanaf morgen weer op voorbereiden.”

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van Nederland - Duitsland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen