Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 16 is Italië opnieuw de baas

Willem Korenromp
KNVB Media
18 april 2019, 19:00

Myron van Brederode was goed voor twee doelpunten tegen Italië. - Foto: KNVB Media

Met vijf debutanten in de basis heeft het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar ook de tweede wedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van Italië gewonnen. Waar dinsdag de teller op 2-0 bleef steken, won het team van KNVB-coach Mischa Visser donderdagmiddag met 4-2 van La Squadra Azzura.

Het was in Katwijk aan Zee bij vlagen genieten voor Visser en zijn technische staf. Onder 16 las Italië, net als dinsdag, met name voor rust de les. In de tweede helft was het voetballend minder, maar door hard te werken werd opnieuw een overwinning geboekt. “We zijn heel trots op de jongens”, sprak Visser. “We speelden met vijf debutanten in de basis. Spelers die voor de eerste keer op dit niveau spelen. Ze hebben het echt heel goed gedaan.”

Droomdebuut

Kaj van het Veldt, Azedine Annamousi, Samir Lagsir, Ezra van der Heiden en Jurre van Aken maakten voor het eerst hun opwachting in Onder 16. Voor Lagsir werd het een debuut om niet snel te vergeten. Nederland kwam voor rust veel voor het doel van Italië. Het leverde al vroeg in de wedstrijd een aantal hoekschoppen op. De eerste vier corners hadden niet het gewenste resultaat, maar bij de vijfde mogelijkheid krulde Lagsir de bal ineens achter de Italiaanse doelman Nicolas Gerardi.

Samir Lagsir scoorde bij zijn debuut voor Onder  16.

Hoewel Onder 16 heel verzorgd speelde in de eerste helft, zaten er soms ook een aantal naïeve momenten in het spel. Een zo’n moment kostte Nederland na een klein half uur spelen een tegentreffer. Na een terugspeelbal vanaf het middenveld werd er in de achterhoede iets te nonchalant met het balbezit omgegaan. Tijdens het kappen en draaien van een van de verdedigers lukte het Italië de bal te onderscheppen. Via Gabriele el Hilali Youns sloegen de Zuid-Europeanen vervolgens genadeloos toe: 1-1. Lang konden de Italianen niet genieten van de gelijkmaker, want vier minuten later zette Myron van Brederode Onder 16 opnieuw op voorsprong.

Onder druk

Het goed spelende Onder 16 ging met de voorsprong in handen rusten, maar had het in het tweede bedrijf ineens een stuk lastiger. “Er werd minder goed gevoetbald”, zag Visser. “Italië zette hoog druk, waardoor wij veel de lange bal hanteerden in plaats van zorgvuldig op te bouwen.”

Desondanks bleef Nederland dreigend. Via de counter kwam het er een aantal keer razendsnel uit en via Ar’jany Martha vergrootte Onder 16 de voorsprong zelfs naar 3-1. De Sparta-aanvaller stond koud in het veld toen hij vanaf rechts hard op het Italiaanse doel schoot. Zijn schot kwam op de lat terecht, maar belandde via de rug van de doelman alsnog in de Italiaanse goal. 

Myron van Brederode en Xavi Simons juichen na een van de Oranjetreffers.

Met het doelpunt van Martha leek de wedstrijd gespeeld, maar door een werelddoelpunt van Luciano Pisapia werd het toch nog weer even spannend. Myron van Brederode maakte aan die spanning een einde door in de 77ste minuut de vierde Nederlandse treffer tegen de touwen te schieten en de eindstand op 4-2 te bepalen.

Teamgevoel

Het resultaat stemde tot tevredenheid, maar Visser was ook blij met de manier waarop de spelers samenwerkten. “Tekenend daarvoor was de manier waarop het derde doelpunt werd gevierd. Iedereen dook op elkaar. De jongens op het veld, de wissels. Het was een grote hoop aan spelers. Dat is kenmerkend voor het teamgevoel en het plezier dat deze jongens met elkaar hebben.”

Ar'jany Martha duelleert met Federico Casolari.

Voor Onder 16 was het tweeluik met Italië de laatste activiteit van het seizoen. Volgend jaar stromen de spelers door naar Onder 17. Visser draagt de groep met een goed gevoel over. “Het is jammer dat het seizoen erop zit, want het was voor ons een genot om met deze groep te werken. De jongens willen hard werken en doen dat met veel plezier. Gelukkig hebben we het jaar goed afgesloten met de overwinningen op Italië. Nu kan deze groep zich opmaken voor volgend jaar. Waar het nu alleen nog oefenen is, krijgen ze dan voor het eerst te maken met EK-kwalificatie. De ervaring die ze dit jaar hebben opgedaan kunnen ze daarbij mooi gebruiken.”

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van Nederland - Italië.

Op de hoogte blijven van Oranje?

Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen