Regeer en Hoogewerf helpen Onder 16 aan winst op Italië

Willem Korenromp
16 april 2019, 19:00

De basis elf voor de wedstrijd tegen Italië. - Foto: KNVB Media

Ajax speelt dinsdagavond de return van de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus. Hoe je een Italiaanse ploeg moet bedwingen? Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar gaf dinsdagmiddag in Katwijk aan Zee het juiste voorbeeld. De ploeg van KNVB-coach Mischa Visser won met 2-0 van de Italiaanse leeftijdsgenoten.

In een zonnig Katwijk speelde Onder 16 een prima wedstrijd. Met name voor rust was Nederland de betere ploeg. “Italië speelde met het mes tussen de tanden, maar onze messen waren nog scherper”, sprak Visser. “De jongens klapten er vanaf de eerste minuut op. Dat hebben ze heel goed gedaan. We waren in de eerste helft veruit de bovenliggende partij. Het positiespel zag er goed uit en we creëerden veel kansen.”

Openingstreffer

Uit een van die mogelijkheden viel ook de openingstreffer. Een door Mylian Jimenez genomen hoekschop werd na zeventien minuten door Ajax-speler Youri Regeer tegen de touwen gekopt. De Nederlandse talenten gingen daarna op jacht naar meer, maar een tweede treffer zat er voor de pauze niet in. Ar’jany Martha was het dichtst bij een doelpunt, maar de aanvaller van Sparta, die onlangs werd opgeroepen als vervanger van de afgehaakte Yusuf Barasi, zag zijn schot uiteenspatten op de lat.

De jongens speelden heel agressief en zetten goed druk. Daardoor brachten we Italië vaak op eigen helft al in de problemen

“We verzuimden uit te lopen naar 2-0 of misschien zelfs 3-0”, vond Visser. “Maar verder waren we erg te spreken over de eerste helft. Met name over de manier waarop we verdedigden ben ik heel tevreden. De jongens speelden heel agressief en zetten goed druk. Daardoor brachten we Italië vaak op eigen helft al in de problemen.”

Dat was ook de Trainer Danielle Zoratto van La Squadra Azzura opgevallen. De Italianen gooiden het vanaf de tweede helft daarom over een andere boeg. De bezoekers gingen opportunistischer spelen en hanteerden veel de lange bal. Daar had Onder 16 het moeilijk mee. Youri Regeer leek vlak na rust nog wel op weg naar zijn tweede doelpunt van de middag toen hij ging alleen op de Italiaanse keeper Gioele Zacchi afging, maar daarna werd Nederland steeds vaker teruggedrongen op eigen helft.

Strafschop

Onder 16 had moeite om onder de druk uit te komen en zag de Italianen steeds vaker gevaarlijk voor het Nederlandse doel komen. Na een overtreding van Onder 16 kregen de bezoekers vanaf de strafschopstip zelfs een uitgelezen mogelijkheid om de stand weer in evenwicht te brengen, maar NEC-doelman Robin Roefs liet zich niet kloppen door de Italiaanse aanvoerder Luca Magazzu. “Hij keepte een prima wedstrijd, had een paar goede reddingen en bekroonde zijn optreden met het stoppen van de strafschop”, sprak Visser.

Dillon Hoogewerf schoot raak vanaf de strafschopstip.

De gekeerde penalty zorgde voor nieuwe energie bij de Nederlandse talenten, die opnieuw op jacht gingen naar een tweede doelpunt. Niet veel later werd de bal opnieuw op de stip gelegd, alleen nu aan de andere kant van het veld. Waar de Italianen faalden vanaf elf meter, deed Dillon Hoogewerf dat niet. De spits van Ajax schoot de strafschop feilloos achter de Italiaanse doelman.

Met de veilige marge van twee doelpunten op het scorebord was de wedstrijd nagenoeg beslist. Italië kwam er nog een paar keer gevaarlijk uit en had misschien zelfs recht op een tweede strafschop, maar de bal werd niet nog een keer op de stip gelegd. De Nederlandse talenten hielden stand en vierden de 2-0 overwinning.

Ajax

“Petje af voor de jongens”, sprak Visser, die dinsdagavond in het hotel samen met zijn team de verrichtingen van Ajax tegen Juventus gaat kijken. In de hoop dat de Amsterdammers het voorbeeld van de Nederlandse talenten zullen volgen.

Voor Onder 16 was de wedstrijd van dinsdagmiddag de eerste van twee ontmoetingen met de Italiaanse leeftijdsgenoten. Aanstaande donderdag staan beide teams opnieuw tegenover elkaar. Ook dan is het sportpark van Quick Boys de plaats van handeling.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van de wedstrijd tussen Nederland en Italië.