Future team onder 16 sluit seizoen af met zege op België

2 april 2019, 20:15

Futures onder 16 won met 3-1 van België. - Foto: KNVB Media

Het Future team voor spelers onder 16 jaar heeft het seizoen afgesloten met een overwinning op België. Op de KNVB Campus in Zeist werd het 3-1 voor het team van KNVB-coach Mischa Visser.

De wedstrijd tegen de zuiderburen was voor Futures onder 16 de afsluiting van een tweedaagse activiteit. Met zestien spelers werkte Visser naar het duel toe. “Het is een heel enthousiaste groep, het spelplezier spat ervan af”, aldus de KNVB-coach. Het enthousiasme was terug te zien in de wedstrijd tegen België. “We waren vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij, al lukte het aanvankelijk niet om dat uit te drukken in doelpunten.”

De Futures hadden voor rust veel balbezit, maar speelden de bal vooral rond op eigen helft. Dankzij een doelpunt van Mohamed Nassoh ging Nederland toch met een voorsprong de rust in. In de tweede helft speelde Futures onder 16 verder naar voren en kwam het meerdere keren gevaarlijk voor het doel van de tegenstander. “Dat was ook de opdracht: hogerop spelen en de overtalsituaties die we hadden beter uitspelen. Dat lukte in de tweede helft beter.”

Via Stan Wassenaar kwam Futures onder 16 op 2-0. Hij kreeg de bal op een presenteerblaadje na een actie van Ar’jany Martha vanaf de linkerflank. Door een eigen doelpunt van Jorn Smits deed België nog iets terug, maar in de blessuretijd bepaalde Martha de eindstand op 3-1. Het doelpunt viel uit een omschakelmoment. De Belgen probeerden aan te vallen, maar Nederland onderschepte de bal, waarna het er razendsnel uitkwam en Martha de bal achter de Belgische doelman kon schieten.

Fraaie afsluiting

De overwinning was voor de Futures onder 16 een fraaie afsluiting van de tweedaagse. “De jongens leefden erg naar het duel toe en waren trots dat ze deze wedstrijd mochten spelen”, zegt Visser. “Deze groep spelers komt op fysiek vlak soms tekort in vergelijking met hun leeftijdsgenoten. Bij de Futures zijn die fysieke verschillen er niet. Het komt puur op voetbal aan. Dat is het mooie aan dit soort wedstrijden. Deze 3-1 overwinning was een mooie afsluiter van de tweedaagse.”

Na een eerdere tweedaagse stage en een oefenwedstrijd tegen Estland onder 16 was de wedstrijd tegen de Belgen de laatste activiteit van het seizoen. Het reguliere Onder 16-team komt nog wel in actie. Zij komen over twee weken bij elkaar. In Katwijk neemt de ploeg van Visser het in een tweeluik op tegen Italië.

De basisopstelling van Futures onder 16.

Statistieken

Nederland – België 3-1 (1-0).

Scoreverloop: 24. Nassoh 1-0, 66. Wassenaar 2-0, 68. Smits 2-1 (eigen doelpunt), 80. Martha 3-1.

Opstelling Nederland: Okpu (41. Kroesen); Van Aken, Postma (41. Smits), Annamousi, Van Dijk (41. Christoffel); Twisk, Witteveen (55. Wassenaar), Moore (55. Hartjes); Martha, Nassoh, Van der Heiden.