Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 16 onderuit in leerzaam duel tegen Argentinië

Willem Korenromp
KNVB Media
11 februari 2019, 20:30

De basiself van Onder 16 tegen Argentinië. - Foto: KNVB Media

Voor het eerst in de historie speelde het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar tegen Argentinië. De Zuid-Amerikanen speelden met het mes tussen de tanden en waren de oranjetalenten daarmee te slim af: 3-1. Voor de ploeg van KNVB-coach Mischa Visser was het een leerzaam duel.

De wedstrijd tegen de Argentijnen was voor Onder 16 de afsluiting van het UEFA Development Tournament in de Portugese Algarve. Het was alsof de toernooiorganisatie voor de Nederlandse talenten de mooiste tegenstander tot het laatst had bewaard. Argentinië is toch het land van Diego Maradona en van Lionel Messi. Twee van de beste voetballers die ooit rondliepen op de wereld.

De manier waarop zij het spel beleven is ontzettend gaaf om te zien. Daar kunnen wij van leren

“Het was zeker bijzonder om een keer tegen zo’n land te spelen”, vond Visser. “De Argentijnen spelen met een temperament wat je bij Europese landen niet ziet. De manier waarop zij het spel beleven is ontzettend gaaf om te zien. Ze hebben de absolute wil om te winnen en stralen zoveel passie en trots uit om voor hun land te spelen. Daar kunnen wij van leren.”

Mes tussen de tanden

De Argentijnen lieten ook een minder fraaie kant van zichzelf zien: de ploeg van Alejandro Saggese speelde met het mes tussen de tanden, ging soms keihard de duels in en was telkens aan het irriteren en zuigen. Het leverde de Argentijnse ploeg drie gele kaarten en drie tijdstraffen op. Bovendien werd Saggese een paar minuten voor tijd met een rode kaart naar de tribune gestuurd.

KNVB-coach Mischa Visser.

De Zuid-Amerikanen lieten echter ook zien een slimme ploeg te zijn. “Op het moment dat onze keeper de bal kreeg, ging een van hun spelers direct voor hem staan”, zegt Visser. De Zuid-Amerikanen voorkwamen daarmee snelle uitbraken van Onder 16. “Zulke slimmigheidjes, daar kunnen wij van leren. Toen hun doelman de bal kreeg volgde er direct een uittrap over 75 meter naar de andere kant van het veld. Zij kwamen er op die manier heel snel uit. Wij moesten aan de noodrem trekken en kregen zo een strafschop tegen.”

De penalty werd al vroeg in de wedstrijd gegeven. Zeven minuten stonden er pas op de klok. Het buitenkansje werd benut door Elías Lautaro Cabrera, die de bal achter PSV-doelman Aron van Lare schoot. Nog voor rust werd de marge verdubbeld door Darío Ariel Sarmiento.

Aansluitingstreffer

Onder 16 gaf de moed echter niet op en ging in de tweede helft op zoek naar de aansluitingstreffer. Visser voerde een aantal aanvallende wissels door om de Argentijnen verder onder druk te zetten. Onder meer aanvaller Noah Ohio kwam binnen de lijnen als vervanger van verdediger Denzel Owusu.De aanvaller van Manchester City hielp Nederland zeven minuten voor tijd terug in de wedstrijd. Ohio nam de bal goed mee, waarna hij vanaf een meter of vijftien de bal achter de Argentijnse doelman schoot. Het slotakkoord was echter voor Argentinië. Zes minuten na de treffer van Ohio gooide Ezequiel Godoy het duel definitief in het slot door de 3-1 te maken.

Noah Ohio scoorde voor Onder 16, maar kon het verlies tegen Argentinië niet voorkomen.

De treffer werd gevierd door de Argentijnen, die door de overwinning de toernooizege grepen. Onder 16 moest na het gelijkspel tegen Duitsland en het verlies tegen Portugal berusten in de laatste plaats. “Voor nu is dat even teleurstellend voor de jongens, maar voor de lange termijn nemen ze deze ervaring mee. Dit zijn wedstrijden waar ze veel van leren.”

Leerpunten

Het is een grandioze week geweest, waarin we goed hebben kunnen trainen en leerzame wedstrijden hebben gespeeld

“Na iedere wedstrijd hebben we de dingen die goed gaan en de leerpunten op een flap-over gezet”, vervolgt Visser. “Daaruit blijkt dat we al veel dingen goed doen. Maar er zijn ook dingen die beter moeten. Dat zit onder meer in het creëren van voorwaarden om aan het voetballen te komen: de veldbezetting moet goed zijn. We zijn vaak druk met aanvallen, maar moeten ook nadenken hoe we staan als we de bal verliezen. Daarnaast moeten we de discipline ontwikkelen om vanuit onze taak te blijven spelen. Als laatste moeten we zakelijker worden. Die slimmigheidjes die Argentinië wel heeft moeten er bij ons ook in komen.”

De laatste plaats ten spijt, keek Visser met een goed gevoel terug op de week die zijn ploeg in Portugal had. “Het is een grandioze week geweest, waarin we goed hebben kunnen trainen en leerzame wedstrijden hebben gespeeld. Ook hebben we veel gesprekken kunnen voeren met de jongens, waardoor we ze beter kunnen helpen in hun voetbalontwikkeling. Daarnaast moet ik een groot compliment brengen aan de toernooiorganisatie. Alles was op en top geregeld.”

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Nederland-Argentinië.

Maak kennis met Dutchy

Dutchy is de mascotte en allergrootste fan van het Nederlands elftal. Hij woont in Zeist en is bij elke thuiswedstrijd van het Nederlands elftal in het stadion te vinden.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen