Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 16 creëert te weinig tegen Portugal

Willem Korenromp
KNVB Media
9 februari 2019, 19:45

Onder 16 ging tijdens de tweede speelronde van het UEFA Development Tournament onderuit tegen Portugal: 1-0. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar blijft wachten op de eerste overwinning op het UEFA Development Tournament in Portugal. De ploeg van KNVB-coach Mischa Visser ging zaterdag met 1-0 onderuit tegen het gastland.

De teller voor Onder 16 staat na twee duels zodoende op een punt. Donderdag boekten de Nederlandse talenten tegen Duitsland een gelijkspel in een wedstrijd die gezien de kansenverhouding eigenlijk gewonnen had moeten worden. Voor het duel tegen Portugal wijzigde Visser zijn team op tien plaatsen, maar het niveau dat Onder 16 tegen de Duitsers haalde, werd zaterdag tegen het gastland niet gehaald.

Geen goede wedstrijd

KNVB-coach Mischa Visser.

“We speelden geen goede wedstrijd”, vond Visser. “Tegen Duitsland creëerden we heel veel kansen, nu waren dat er heel weinig. We hadden moeite om voor onszelf goede voorwaarden te creëren om aan het voetballen te komen. We maakten het veld vaak te klein, ook nadat we de bal veroverden. Daardoor maakten we het onszelf onnodig moeilijk.”

Onder 16 leed vaak balverlies, waardoor het spel er onrustig uit zag. “Al is dat ook kenmerkend voor deze leeftijdscategorie. Er wordt met veel energie gespeeld, maar we moeten ook leren om soms iets meer rust in het spel te krijgen. Bijvoorbeeld door het veld explosief groot te maken als we de bal veroveren, om vervolgens de bal uit de drukte te spelen. Dat zijn dingen die beter moeten. Als we dat gaan doen zullen we meer kansen creëren.”

Hoekschop

Positief was dat Onder 16 ook amper mogelijkheden weggaf tegen de stugge Portugese ploeg. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel dan ook na een spelhervatting. Na een klein kwartier in de tweede helft kopte de ingevallen João Resende van Vitória SC een hoekschop achter doelman Robin Roefs.

Behoudens een kans van Dillon Hoogewerf creëerde Onder 16 weinig mogelijkheden.

Nederland wilde wel op zoek naar de gelijkmaker, maar ook in de slotfase van het duel creëerden de mannen van Visser amper kansen. Alleen Dillon Hoogewerf kwam nog in de buurt van het Portugese doel, maar zijn afstandsschot leverde niet het gewenste doelpunt op. 

Debutanten

Ondanks het verlies was het duel tegen Portugal zeker een nuttige krachtmeting voor Onder 16. Verschillende jongens maakten voor het eerst hun opwachting in het oranjeshirt. “Dat is ontzettend gaaf”, vindt Visser. “We zijn in staat om in twee verschillende wedstrijden twee goede teams neer te zetten. We willen de jongens voorbereiden op Onder 17, waar ze hopelijk een EK gaan spelen. Het is nuttig dat de spelers dan al met dit soort wedstrijden en deze situaties te maken hebben gekregen. We proberen hun rugzakje met voetbalervaring te vullen. Daarmee moeten ze in de Onder 17 het verschil kunnen maken.”

Voor Onder 16 staat er in Portugal nog één duel op het programma. Aanstaande maandag speelt Nederland tegen Argentinië. De Zuid-Amerikanen wonnen hun eerste wedstrijd van Portugal, maar gingen zaterdag met 4-2 onderuit tegen Duitsland. Voor Onder 16 is het een duel om naar uit te kijken. “Het is mooi dat die wedstrijd op het laatste is. Portugal en Duitsland zijn ook mooi, maar die kom je in een seizoen regelmatig tegen. Voor Argentinië geldt dat niet. Daar kijken we naar uit. We gaan deze wedstrijd nabespreken, vanaf morgen gaat het vizier op Argentinië.”

Wedstrijdstatistieken Wedstrijdstatistieken Bekijk hier de statistieken van Portugal-Nederland.

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen