Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 16 domineert, maar wint niet van Duitsland

Willem Korenromp
KNVB Media
7 februari 2019, 22:00

Noah Ohio en Xavi Simons vieren de gelijkmaker tegen Duitsland. - Foto: KNVB Media

Vrijwel de hele wedstrijd de bovenliggende partij zijn, maar toch niet winnen. Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar creëerde legio kansen tegen de leeftijdsgenoten uit Duitsland, maar de ploeg van KNVB-coach Mischa Visser bleef steken op een 1-1 gelijkspel. De oosterburen trokken in de strafschoppenserie die volgde aan het langste eind: 4-2.

Onder 16 verblijft deze week in de Algarve voor het UEFA Development Tournament. In Portugal werken de Nederlandse talenten een zwaar programma af. De ploeg van Visser neemt het naast Duitsland op tegen het gastland en Argentinië. “De tegenstanders kunnen niet beter”, vindt de oefenmeester. “Het is een zwaar bezet toernooi, maar daar leren de jongens alleen maar van. We benaderen het als een EK of WK. Want dat is ook waar we de jongens uiteindelijk op voorbereiden.”

Pittige opgave

We benaderen het toernooi als een EK of WK. Want dat is ook waar we de jongens uiteindelijk op voorbereiden

Voor de Nederlandse talenten begon het toernooi met een wedstrijd tegen Duitsland. Een pittige opgave, blijkt uit de statistieken. De laatste keer dat een Onder 16-team won van de oosterburen was immers op 12 april 2001. Dankzij een doelpunt van Hedwiges Maduro werden de Duitsers die dag met 1-0 verslagen. Sindsdien volgden zes nederlagen en drie gelijke spelen. 

Onder 16 was donderdag vastbesloten om die serie te doorbreken. Nederland speelde een prima wedstrijd en was in grote delen van het duel de bovenliggende partij. “Dat zie je ook terug in de kansenverhouding”, zegt Visser. “Wij hebben dertien kansen gehad, Duitsland kreeg er maar vier.”

Toch waren het de Duitsers die in de slotfase van de eerste helft op voorsprong kwamen. Een slordig moment in de opbouw werd keihard afgestraft. Marlon Roos Trujillo van FSV Mainz 05 veroverde de bal, waarna hij doelman Dani van de Heuvel kansloos liet. “We hebben eerder dit seizoen twee keer tegen Hongarije gespeeld. De weerstand in dat duel was veel minder, waardoor we twee keer wonnen zonder een tegendoelpunt te incasseren. Vandaag maakten we veel minder fouten dan toen, maar het verschil is dat een verkeerde keuze op dit niveau direct wordt afgestraft”, blikte Visser terug.

Mylian Jimenez in duel met de Duitse doelpuntenmaker Marlon Roos Trujillo.

Jacht op gelijkmaker

Onder 16 ging rusten met een 1-0 achterstand, maar kwam desondanks goed uit de kleedkamer. Het ging op jacht naar de gelijkmaker. Die bleef echter lang uit. Nederland creëerde verschillende kansen, maar het lukte maar niet om de Duitse doelman te verschalken. Tot Dillon Hoogewerf in de 69ste minuut alleen op het doel van de oosterburen af ging. Eén op één met de doelman behield hij het overzicht en gaf de bal af op de ingevallen Noah Ohio. Daarop schoof de aanvaller van Manchester City de bal prima binnen.

De Nederlandse talenten roken dat er meer in zat en gingen vervolgens op zoek naar de winnende treffer. Hoogewerf leek vlak voor tijd de matchwinner te worden. Hij schoot op het Duitse doel en even dacht Onder 16 dat het een voorsprong te pakken had. Er werd zelfs al gejuicht, maar het bleek een geval van optisch bedrog. In plaats van dat de bal in het doel belandde, eindigde deze in het zijnet. De 1-1 stand bleef daardoor op het scorebord staan. “Jammer, want als er na rust een ploeg aanspraak maakte op de overwinning, dan waren wij het wel”, vond Visser.

Dillon Hoogewerf was dichtbij de winnende treffer.

Strafschoppen

Onder 16 moest genoegen nemen met een punt. Via een strafschoppenserie kreeg Nederland nog een kans om een tweede punt bij te schrijven, maar ook vanaf elf meter had de ploeg van Visser het geluk niet aan zijn zijde. Waar Onder 16 twee keer miste, maakte Duitsland geen fout. Het benutte vier strafschoppen en won de serie met 4-2.

Het verlies na strafschoppen zorgde voor teleurstelling, maar tegelijkertijd was Visser blij met het spel dat zijn ploeg liet zien. “Dat we in een topwedstrijd dertien kansen creëren is heel positief, want vaak krijg je in wedstrijden op dit niveau maar een paar mogelijkheden”, aldus de KNVB-coach. “Het rendement moet echter omhoog. Dat is een leermoment voor ons. In dit soort wedstrijden moet je heel volwassen kunnen spelen. Doe je dat niet, dan wordt dat afgestraft.”

Na de wedstrijd tegen Duitsland is de kop eraf voor de Nederlandse talenten. Aanstaande zaterdag volgt de tweede wedstrijd op het toernooi. De tegenstander is dan Portugal. Het gastland ging donderdag met 2-1 onderuit tegen Argentinië.

Statistieken Statistieken Bekijk de statistieken van Nederland - Duitsland

De Oranje ClubCard, exclusief voor Oranjefans

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen