Onder 16 knokt zich terug van achterstand tegen Roemenië

Willem Korenromp
12 april 2018, 21:30

Peter van der Veen zag Onder 16 tegen Roemenië terugkomen van een 2-0 achterstand. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar is ook tijdens het tweede duel in Roemenië niet tot een overwinning gekomen. Tegen het gastland stond na twee keer veertig minuten een 2-2 eindstand op het scorebord.

Ondanks het gelijkspel, was KNVB-coach Peter van der Veen niet echt ondfer de indruk van de Roemenen. “Ik vond het in kwaliteit geen topploeg. Je verwacht dat je van zo’n tegenstander wint, maar wij missen acht tot tien spelers tijdens deze trip omdat er ook wordt gespeeld in de Onder 17-competitie en PSV nog een toernooi in Dubai speelt. Ik wil mijn eigen spelers daarom ook niet tekort doen. Ze hebben vandaag als leeuwen gevochten om terug te komen van een achterstand. Ze hebben alles eruit geperst om nog een resultaat te behalen.”

Lange bal

We hebben vandaag als leeuwen gevochten om terug te komen van een achterstand

Net als dinsdag tegen Tsjechië moesten de Nederlandse talenten een achterstand van twee doelpunten goed maken. Leon Peto zette het gastland na 21 minuten op voorsprong, waarna Ianis Stoica vier minuten voor rust de marge verdubbelde voor de Roemenen. Met de 2-0 stand bij rust kon Van der Veen kon niet anders dan concluderen dat het spel van zijn ploeg in de eerste helft niet goed genoeg was. “We speelden te snel de lange bal”, zag de oefenmeester. Het leidde tot veel duels, die voor rust veelal werden gewonnen door het gastland. “Dat komt ook omdat wij fysiek iets minder goede spelers bij ons hebben. Tegen dit soort grote gasten krijg je het dan lastig. Zij wonnen de tweede bal en konden er vervolgens via de counter uitkomen.”

Van der Veen voelde zich genoodzaakt om in de rust in te grijpen. Hij voerde een aantal wissels door en Onder 16 ging in een ander systeem spelen. Nederland kreeg daardoor meer controle over de wedstrijd. Bovendien had Roemenië in de eerste helft veel energie in de wedstrijd gelegd. Na de thee vloeiden de krachten daardoor weg bij het thuisland.

Goudhaantje Pinas

Onder 16 wist de bal beter in de ploeg te houden. De lange bal werd minder vaak gehanteerd en vanuit het positiespel creëerde Nederland goede kansen. “We speelden een aantal ballen door de linies heen. Daardoor konden we doordraaien en Jaymillio Pinas de diepte in sturen. Daarmee kwam hij in zijn kracht. Hij is ontzettend snel, draait kort weg en is heel doelgericht. Hij heeft alles wat een spits eigenlijk nodig heeft.”

Pinas heeft alles wat een spits eigenlijk nodig heeft: hij is ontzettend snel, draait kort weg en is heel doelgericht

De aanvaller van Ajax ontpopte zich in de tweede helft dan ook twee keer tot het goudhaantje van Onder 16. Acht minuten na rust zorgde hij voor de aansluitingstreffer, waarna hij vijf minuten voor tijd de gelijkmaker achter de Roemeense doelman schoot. Pinas kreeg in de slotfase zelfs nog een kans op de winnende treffer, maar dat was misschien wel te veel van het goede geweest, aangezien ook Roemenië nog dichtbij een derde doelpunt was. Een inzet van het gastland spatte echter uiteen op de lat.

Sterke invalbeurt Manhoef

Bij de wederopstanding van Onder 16 was ook een belangrijke rol weggelegd voor Million Manhoef. De speler van Vitesse werd na ongeveer een uur spelen binnen de lijnen gebracht door Van der Veen. “Hij speelde echt opvallend goed”, vond de oefenmeester. “Hij ging de strijd aan, maakte aan de bal en in verdedigend opzicht de juiste keuzes. Daarmee was hij een voorbeeld voor de rest.”

Voor Onder 16 staat aanstaande zaterdag de laatste wedstrijd van het vierlandentoernooi in Roemenië op het programma. De ploeg van Van der Veen neemt het om 15.00 uur op tegen Tsjechië.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Roemenië-Nederland.