Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Onder 16 boekt moeizaam gelijkspel tegen Polen

Willem Korenromp
KNVB Media
10 april 2018, 19:00

Naoufal Bannis nam één van de Nederlandse doelpunten voor zijn rekening. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar is het vierlandentoernooi in Roemenië teleurstellend begonnen. Het team van KNVB-coach Peter van der Veen kwam tegen Polen niet verder dan een 3-3 gelijkspel.

In oktober stonden beide landen ook al tegenover elkaar. Toen won Onder 16 met respectievelijk 7-0 en 3-0. In het National Football Centre in Buftea hadden de Nederlandse talenten beduidend meer moeite met de Poolse leeftijdsgenoten. Oranje speelde ten opzichte van die duels in een sterk gewijzigde samenstelling, maar begon desondanks erg goed. Het kreeg in het eerste kwartier, onder meer via de debuterende Ricuenio Kewal, meerdere kansen om de score te openen. Daarna ging het van het ene op het andere moment mis bij Onder 16.

Slordige fouten

We verloren onze kop. Zelden heb ik een wedstrijd in zo’n korte tijd zo zien veranderen

Voor Van der Veen is het nog altijd een raadsel wat er na het eerste kwartier gebeurde. “We begonnen ineens slordige fouten te maken met inspeelpasses die niet aankwamen of uit gingen”, blikt de trainer terug. “We verloren onze kop. Zelden heb ik een wedstrijd in zo’n korte tijd zo zien veranderen. Waar het aan ligt? Dat is heel moeilijk aan te geven. Een aantal spelers haalde hun niveau niet. De rest werd daarin meegetrokken, terwijl de tegenstander voelde dat er kansen lagen.”

Polen profiteerde volop van de slordigheden aan Nederlandse kant en kwam via doelpunten van Jakub Kaminski en een eigen doelpunt van Ian Maatsen op een 2-0 voorsprong. “Beide doelpunten ontstonden door eigen fouten”, zegt Van der Veen. “Het was echt slecht van onze kant, dat kan ik gerust zeggen.”

KNVB-coach Peter van der Veen.

Rood Polen

De oefenmeester maakte zich in de rust flink boos om zijn onvrede over het vertoonde spel te uitten. Het had aanvankelijk maar weinig effect. Het spel bleef matig. Pas toen Polen met een man minder kwam te staan, kon Onder 16 via Naoufal Bannis iets terugdoen. Van der Veen vond de rode kaart voor Polen overigens onterecht. “Die jongen kreeg zijn tweede gele kaart vanwege een schwalbe (de scheidsrechter trok in totaal 12 keer geel, red.), maar in mijn ogen was het een penalty. Daar kwamen we dus goed weg, want het had ook de 3-0 voor hun kunnen betekenen.”

Met een man meer hoopte Van der Veen dat zijn ploeg op jacht zou gaan naar de gelijkmaker, maar in plaats daarvan zag hij hoe Polen de voorsprong vergrootte. Opnieuw lagen eigen fouten aan de basis van de tegentreffer. Onder 16 leed simpel balverlies op het middenveld, waarna Polen er razendsnel uitkwam en de 3-1 aantekende.

3-4-3

Je wil dit soort wedstrijden graag winnen, maar voor de ontwikkeling van die gasten is het goed dat dit soort slordige momenten in de top gelijk wordt afgestraft.

In de hoop nog iets te kunnen forceren schakelde Nederland voor de laatste twintig minuten over naar een 3-4-3-formatie met een ruit op het middenveld. Onder 16 ging opportunistischer spelen en dat wierp zijn vruchten af. Via een Pools eigen doelpunt en een treffer van Mohamed Sankoh kwam Oranje langszij. Van der Veen: “We kregen een minuut voor tijd zelfs een grote kans om te winnen, maar dat zou ik niet terecht hebben gevonden.”

Het gelijkspel zorgde voor gemengde gevoelens bij Van der Veen. “Je wil dit soort wedstrijden graag winnen en je team beter zien spelen, maar voor de ontwikkeling van die gasten is het goed dat dit soort slordige momenten in de top gelijk wordt afgestraft. Dat is het dubbele gevoel van opleiden. Maar we hebben ook veerkracht getoond en zijn blijven vechten tot het einde.”

Onder 16 speelt aanstaande donderdag het tweede duel op het vierlandentoernooi in Roemenië. In het National Football Centre in Mogosoaia is dan het gastland de tegenstander. Dit duel begint om 18.00 uur Nederlandse tijd.

Statistieken Statistieken Bekijk de opstellingen en statistieken van de oefeninterland Nederland-Polen.

KNVB Oranje-app

Blijf op de hoogte van Oranje, bepaal de opstelling, beleef Oranje thuis in AR en nog veel meer. Alleen voor de echte Oranje fan!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen