Onder 16 sluit af met verlies na strafschoppen tegen Italië

12 februari 2018, 16:00

Het Onder 16 van KNVB-coach Peter van der Veen hield ook Italië in de reguliere speeltijd op een gelijkspel. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar heeft het UEFA Development Tournament in Portugal afgesloten met een 1-1 gelijkspel tegen Italië. Jaymillio Pinas tekende voor de enige Nederlandse treffer, maar moest uiteindelijk toezien dat zijn ploeg na strafschoppen verloor van de Zuid-Europeanen.

Net als tegen Duitsland en Portugal stond er ook tegen Italië na de reguliere speeltijd een gelijkspel op het scorebord. “Dat geeft wel aan hoe dicht het qua niveau bij elkaar zit”, sprak KNVB-coach Peter van der Veen na afloop.

De oefenmeester vond de wedstrijd tegen Italië interessant om te zien. “Zij spelen in een 4-4-2-opstelling met een ruit op het middenveld. Wij hebben daarom gekozen voor een systeem met drie verdedigers, vier middenvelder en drie aanvallers. Dat vroeg van onze jongens een andere manier van druk zetten en opbouwen, maar als je ziet hoe ze dat na één dag trainen uitvoeren… Dat vind ik heel mooi om te zien.”

Ryan Gravenberch viel in bij Onder 16 en benutte de eerste strafschop.

Slordigheden

Toch was Van der Veen niet tevreden over de eerste twintig minuten van zijn ploeg tegen Italië. De scherpte ontbrak, waardoor er slordigheden in het spel van de Nederlandse talenten slopen. Na twintig minuten werd het spel echter beter. “Al bleven we in de laatste dertig meter naar het Italiaanse doel toe wel slordig, waardoor we weinig kansen creëerden. Daar liggen nog wel verbeterpunten.”

En hoewel Onder 16 na de eerste twintig minuten beter in de wedstrijd kwam, kreeg het juist in die fase een doelpunt tegen. Een hoekschop van Italië mondde uit in een scrimmage. Daarin pakte de prima keepende Calvin Raatsie tot twee keer toe een rebound, maar toen de bal voor de voeten van Riccardo Calafiori belandde, moest hij het antwoord schuldig blijven.

Ki-jana Hoever.

Gelijkmaker

Ondanks de tegenvaller, zette Nederland in de tweede helft de stijgende lijn door en lukte het ook om een aantal keren voor het Italiaanse doel op te duiken. Het leverde vier minuten na rust de gelijkmaker van Pinas op. Ook nu viel het doelpunt uit een dood spelmoment. Een Nederlandse hoekschop kwam via de paal bij Pinas terecht, die de bal achter de Italiaanse keeper schoot.

De gelijke stand op het scorebord bleef in het vervolg van de wedstrijd intact. Daarom moesten opnieuw strafschoppen de uitkomst brengen. De eerste vijf strafschoppen van beide teams werden keurig binnengeschoten. Daarna was het namens Onder 16 de beurt aan Ki-jana Hoever. Hij miste van elf meter, waarna Michael Brentan het vonnis over de Nederlandse talenten velde.

Tevreden

Door het verlies na strafschoppen maakte Onder 16 geen kans meer op de toernooizege. Desondanks keek Van der Veen met veel genoegdoening terug op het toernooi in Portugal. “Ik ben heel tevreden met wat de jongens hebben geleverd qua werklust. Niet alleen op het veld, maar ook in hun gedragingen in het hotel en in hun studie. Bovendien hadden we een aantal jongens mee die voor het eerst bij de selectie zaten. Zij hebben het heel goed gedaan. Het is goed om te zien dat de groep waaruit we kunnen kiezen steeds breder wordt.”

Statistieken Statistieken Bekijk hier de wedstrijdstatistieken van Nederland-Italië