Onder 16 buigt na strafschoppen voor Portugal

KNVB Media
KNVB Media
10 februari, 21:45

Syb van Ottele maakte de gelijkmaker voor Onder 16. - Foto: KNVB Media

Ook de tweede wedstrijd van het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar is tijdens het UEFA Development Tournament uitgedraaid op stafschoppen. Waar het team van KNVB-coach Peter van der Veen donderdag Duitsland versloeg vanaf de stip, boog het nu voor Portugal.

De wedstrijd was in de reguliere speeltijd geëindigd in een 1-1 gelijkspel. Daarbij speelde Onder 16 een groot deel van de tweede helft met een man minder, nadat Nigel Lonwijk in de 43ste minuut een rode kaart kreeg na een overtreding op een van de Portugezen. Het gastland kreeg bovendien een strafschop. “Onterecht”, vond Van der Veen. “We hebben de beelden teruggekeken, maar de overtreding werd twee meter buiten het strafschopgebied gemaakt.”

Vanaf de stip zette Fábio Silva de Portugezen op een 1-0 voorsprong. Tot die treffer had Onder 16 het betere van het spel. Het gaf achterin weinig weg, terwijl het zelf enkele kleine mogelijkheden wist te creëren. De rode kaart en de strafschop zetten de wedstrijd enigszins op de kop en noopten Van der Veen het spelsysteem overhoop te gooien.

KNVB-coach Peter van der Veen.

Schakelen in formaties

“We gingen na de rode kaart in een 3-3-3-formatie spelen, maar gaven daarna achterin teveel ruimte weg”, sprak de coach. “Daarom zijn we, net als tegen Duitsland, omgeschakeld naar 4-3-2. Toen Portugal even later ook rood kreeg, zijn we weer met drie aanvallers gaan spelen. Een hoop spelsystemen dus tijdens de wedstrijd, maar dat maakte het voor ons als staf en voor de spelers interessant. Technisch en tactisch wordt door het schakelen veel van ze gevraagd. Het is interessant om te zien hoe ze daarmee omgaan.”

Met tien tegen tien lukte het Onder 16 om terug te komen in de wedstrijd. Al viel de gelijkmaker pas vlak voor tijd. Een voorzet werd in eerste instantie weggekopt door Portugal, maar deze belandde ter hoogte van de strafschopstip voor de voeten van Syb van Ottele. De middenvelder bedacht zich geen moment en haalde uit.

Strafschoppen

Doelman Calvin Raatsie pakte de eerste strafschop van Portugal.

De late treffer zorgde voor euforie bij Nederland. Dat gevoel werd nog eens extra aangewakkerd toen Calvin Raatsie in de penaltyserie de eerste Portugese strafschop pakte. Anass Salah-Eddine en Sontje Hansen misten echter namens Nederland, waardoor het gastland als laatste mocht juichen.

Van der Veen kon ondanks de verloren strafschoppenserie wel leven met het resultaat. “Gezien het wedstrijdverloop mogen we blij zijn met een punt”, vond de oefenmeester. “Bovendien staan we er in de groep nog prima voor. We hebben nog altijd kans om eerste te worden.”

Onder 16 heeft de kans op toernooiwinst echter niet in eigen hand. De ploeg van Van der Veen moet maandag zelf winnen van Italië, en is vervolgens afhankelijk van het resultaat bij Portugal tegen Duitsland. De Portugezen gaan momenteel aan de leiding met vier punten, Nederland en Duitsland hebben er drie. Italië staat na twee verloren strafschoppenseries op twee punten.

Statistieken

Portugal – Nederland 1-1 (0-0)

Scoreverloop: 43. Fábio Silva 1-0 (strafschop), 80. Van Ottele 1-1.

Rode kaart: 43. Lonwijk (Nederland), 71. Fábio Silva (Portugal).

Gele kaart: Proper.

Opstelling Nederland: Raatsie, Van der Sloot, Taylor (50. Salah-Eddine), Warmerdam (57. Van Ottele), Lonwijk, Gravenberch, Proper (61. Kasanwirjo), Manhoef, Rottier (57. Pinas), Bannis, Van Lindert (50. Hansen).

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven