Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op OnsOranje.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tiental Onder 16 verslaat Duitsland na strafschoppen

Willem Korenromp
KNVB Media
8 februari 2018, 20:30

Neraysho Kasanwirjo was tegen Duitsland twee keer trefzeker vanaf de strafschopstip. - Foto: KNVB Media

Een heroïsche zege. Zo valt de winst na strafschoppen van het Nederlands elftal onder 16 op Duitsland tijdens het UEFA Development Tournament het best te omschrijven. Met een man minder knokte het team van KNVB-coach Peter van der Veen zich terug van een 2-0 achterstand, om vervolgens vanaf elf meter het vonnis over de oosterburen te vellen.

Van der Veen kon na afloop niets anders dan tevreden zijn over het optreden van zijn team. “De jongens hebben als leeuwen gevochten. Ze stonden als een team in het veld en werkten hard voor elkaar. Het was genieten langs de lijn. Echt mooi om te zien hoe we dit voor elkaar hebben gekregen.”

Dat Onder 16 uiteindelijk als winnaar van het veld stapte, mocht een klein wonder heten. Bij rust stonden de Nederlandse talenten immers met 2-0 achter en door een rode kaart voor Ian Maatsen speelde de ploeg de gehele tweede helft met tien man. “We hebben zelfs nog een tijdje met negen man gespeeld”, zegt Van der Veen. “Als je teveel tegen de scheidsrechter praat, dan kun je in dit toernooi voor acht minuten naar de kant worden gestuurd. Dat gebeurde met Sontje Hansen.”

Ian Maatsen kreeg een rode kaart.

Goed gevoel overdragen

Maar zelfs met een man minder, achtte Van der Veen zijn team niet kansloos tegen de Duitser. Onder 16 speelde best goed, maar had pech met de rode kaart en de tegentreffers. “Dat hebben we het team in de rust ook voorgehouden, dat we best redelijk speelden. Dat goede gevoel hebben we geprobeerd over te dragen op de jongens. Met succes, want direct na rust wisten we al een aantal goede mogelijkheden te creëren.”

Van der Veen stuurde zijn ploeg na de thee bovendien met een iets andere strijdwijze het veld in. Onder 16 ging 4-3-2 spelen, met de punt naar achteren op het middenveld en twee snelle spitsen in de voorhoede. Het harde werken voor Nederland werd beloond. Eerst was het Neraysho Kasanwirjo die Oranje vanaf de strafschopstip op 2-1 schoot, waarna Jaymillio Pinas twintig minuten later de gelijkmaker binnenwerkte na een uitstekende voorzet van Naoufal Bannis.

Peter van der Veen, coach van Onder 16.

Strafschoppen

In het UEFA Development Tournament geldt dat er hoe dan ook een winnaar moet komen, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. Daarin groeide Tein Troost uit tot de grote held. De doelman van NAC Breda keerde maar liefst drie Duitse strafschoppen. “Hij was een echte penaltykiller. De afgelopen drie dagen zijn we daar ook druk mee geweest. Niet alleen door op strafschoppen te trainen, maar ook door hem psychologische filmpjes te laten zien. Het zijn immers de kleine dingen die het verschil kunnen maken.”

Namens Onder 16 was Bannis de enige speler die niet scoorde vanaf elf meter. Maar toch had Van der Veen lovende woorden voor het talent van Feyenoord. “Ik vind het mooi dat hij op durfde te staan om een penalty te nemen. Hij durft zichzelf uit te dagen. Dan weet je ook dat je kan missen.”

Portugal

De gemiste strafschop van Bannis was na afloop echter snel vergeten, want de winst op de oosterburen die telde. Voor Onder 16 staat aanstaande zaterdag de tweede wedstrijd op het UEFA Development Tournament op het programma. Dan speelt het team van Van der Veen tegen Portugal. Het gastland won haar eerste wedstrijd tegen Italië eveneens na strafschoppen.

 

Statistieken Statistieken Bekijk hier de wedstrijdstatistieken van Nederland-Duitsland.

KOM OOK BIJ DE JONGE LEEUWEN!

Jonge Leeuwen is dé fanclub voor Oranjefans tussen de 4 en 14 jaar oud. Dichter bij Oranje kom je niet!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen