Onder 16 grijpt toernooiwinst

12 maart 2017, 18:30

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar heeft zondag in Noordwijk de eindzege gepakt op het vierlandentoernooi. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar heeft zondag in Noordwijk de eindzege gepakt op het vierlandentoernooi. Na eerdere overwinningen tegen Roemenië en Noorwegen sloot de ploeg van KNVB-coach Peter van der Veen het toernooi af met een 3-2 zege op België.

Het is een bijzondere groep

Harde muziek klinkt uit de kleedkamer van Onder 16. Binnen de muren wordt er gedanst en gezongen. De winst van het vierlandentoernooi wordt uitbundig gevierd door de Nederlandse talenten. "Mooi om te zien", vindt Van der Veen, die het karakter van zijn selectie looft. "Het is een bijzondere groep. Iedereen gaat goed met elkaar om. De afgelopen week is er geen onvertogen woord gevallen."

Mes tussen de tanden

Onder 16 wist voorafgaand aan de interland tegen België dat het aan een punt genoeg had om de toernooizege veilig te stellen. Vanaf de aftrap maakten de spelers echter duidelijk dat ze voor niets minder dan de winst gingen. "Ze hebben echt met het mes tussen de tanden gespeeld", zegt Van der Veen. "De jongens hebben mannelijk gespeeld, gingen de duels aan. Je kon duidelijk zien dat wij liever wilden winnen dan België."

Ze hebben echt met het mes tussen de tanden gespeeld

Mede door die getoonde drive stond na twintig minuten een 3-0 voorsprong voor Nederland op het scorebord. De openingstreffer kwam al na vier minuten van Wouter Burger. Het was een aanval uit het boekje, waarbij de voorzet vanaf de flank werd binnengekopt door de inkomende middenvelder Burger. Tien minuten later zorgde Vicente Besuijen voor de 2-0. Daarna hielp België Onder 16 een handje door met een eigen doelpunt voor de derde Nederlandse treffer te zorgen. De Zuiderburen deden voor rust via Lars Dendoncker.

In de tweede helft werd het spel rommeliger. België ging opportunistisch spelen, waardoor er veel de hoge bal werd gehanteerd. Echt in de problemen kwam Nederland echter niet. Tot de slotminuut van de wedstrijd, waarin de Belgen een hoekschop achter de Nederlandse doelman werkten.

'Voelde dat het goed zat'

Met name in de eerste helft hebben we goed gespeeld

Van der Veen keek echter met een goed gevoel terug op de wedstrijd. "Met name in de eerste helft hebben we goed gespeeld. Verdedigend en aanvallend stond het goed en waren we in staat de vrije man te vinden. Daardoor heb ik vrij rustig op de bank plaats kunnen nemen. Je voelde dat het goed zat. De jongens deden de dingen die ze moesten doen." Het late tegendoelpunt van de Belgen was wel een smet op de overwinning. "Daar hebben we het ook over gehad. Het team doet echt al heel veel dingen goed, maar dat soort momenten moeten er nog uit."

Het is een punt waar Onder 16 bij een volgende activiteit verder aan kan werken. Zondag mochten de spelers echter genieten. Met de toernooizege hebben ze hun eerste prijs als jeuginternational binnen.

Statistieken

Wedstrijd
Nederland - België 3-2 (3-1).

Scoreverloop
4. Burger 1-0, 15. Besuijen 2-0, 18. Zutterman 3-0 (eigen doelpunt), 26. Dendoncker 3-1, 80+3. Brants 3-2.