Onder 16 wint in blessuretijd

8 maart 2017, 21:45

Onder 16 won met 3-2 van Roemenië. - Foto: KNVB Media

De ontlading was groot bij het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar. Het duel op het vierlandentoernooi in Noordwijk tegen Roemenië leek in een 2-2 gelijkspel te eindigen, maar in de blessure zorgde Liam van Gelderen vanuit een scrimmage alsnog voor de winnende treffer.

Het doelpunt werd uitbundig gevierd bij een van de cornervlaggen. "We lijken wel een patent te hebben op late doelpunten", sprak KNVB-coach Peter van der Veen, nadat zijn ploeg ook tijdens het vorige vierlandentoernooi in Portugal vaak in de slotfase tot scoren kwam. "Maar de ontlading na zo'n late treffer is wel mooi. Dat wij uiteindelijk wonnen vind ik terecht, al hadden we meer moeten scoren. We hadden het vizier alleen niet op scherp staan, daardoor lieten we Roemenië in leven."

Goede eerste helft

Onder 16 speelde een prima eerste helft en speelde zowel in verdedigend als aanvallend opzicht dominant voetbal. Het leverde via debutant Kenzo Goudmijn een 1-0 voorsprong op. Na een aantal goede combinaties scoorde de AZ-speler met een frommeldoelpunt.

Ondanks dat Nederland het initiatief in handen had, was het duel een kwartier na de openingstreffer alweer in evenwicht. De eerste Roemeense kans leverde via Alexandru Marian Dimitru direct een doelpunt op. Dankzij een treffer van Arjen van der Heide ging Onder 16 nog wel met een voorsprong de rust in.

Afspraken niet nagekomen

In de tweede helft besloot Roemenië het over een andere boeg te gooien en iets anders te gaan spelen. Maar dat de bezoekers terug in de wedstrijd kwamen, hadden de Oranjetalenten vooral aan zichzelf te wijten. "Omdat het de eerste helft zo soepel liep, leek het alsof de spelers het na rust niet meer nodig vonden om de afspraken na te komen", sprak Van der Veen.

Oranje herpakte zich echter in het laatste kwartier van de wedstrijd. Het winnende doelpunt hing in de lucht, maar opnieuw had Onder 16 moeite met de afronding van de kansen. Tot de laatste minuut van de wedstrijd, waarin een scrimmage voor de voeten van Liam van Gelderen belandde. De verdediger van Ajax liet de supporters in Noordwijk daardoor alsnog juichen.

Goed gespeeld

Ondanks dat Onder 16 de wedstrijd niet eerder op slot gooide, was Van der Veen tevreden over de vertoning van zijn ploeg. "We hebben goed gespeeld. Met name het druk zetten op de helft van de tegenstander zag er goed uit. Daar hebben we de afgelopen dagen ook op getraind."

Voor Onder 16 staat aanstaande vrijdag de tweede wedstrijd van het vierlandentoernooi op het programma. Dan neemt de ploeg van Van der Veen het op tegen Noorwegen. De Noren begonnen het toernooi woensdag met een 2-1 overwinning op België. "Een stugge ploeg", zegt Van der Veen over de komende opponent. "Ze zullen vrij compact spelen, we moeten oppassen dat we niet in hun counters lopen. Wij zullen het spel moeten maken en met lopende mensen de diepte zoeken."

Statistieken

Wedstrijd:
Nederland - Roemenië 3-2 (2-1).

Scoreverloop:
13. Goudmijn 1-0, 28. Dumitru 1-1, 35. Van der Heide 2-1, 52. Toma 2-2, 80+3. Van Gelderen 3-2.