Onder 16 in blessuretijd onderuit

Willem Korenromp
12 februari 2017, 16:45

Onder 16 verloor met 2-1 van Portugal. - Foto: KNVB Media

Een flinke kater. Dat hielden de spelers van het Nederlands elftal onder 16 over na de wedstrijd tegen Portugal. Het team van KNVB-coach Peter van der Veen kwam drie minuten voor tijd op gelijke hoogte met de Portugezen, maar het punt werd in de blessuretijd alsnog uit handen gegeven.

De verslagenheid bij de Nederlandse talenten was groot na de late Portugese treffer. Na het gelijkspel tegen Duitsland en dit verlies behoort toernooiwinst in de Algarve niet meer tot de mogelijkheden, terwijl de spelers zich toch als doel hadden gesteld met de cup terug naar Nederland te komen. "De teleurstelling was groot na dat late doelpunt", zegt Van der Veen. "In de blessuretijd was er nog het geloof dat we iets konden forceren, maar die Portugezen zijn er op zo'n moment meesters in om een wedstrijd op slot te gooien."

Niet goed

Het duel tegen Portugal stond in eerste instantie voor zaterdag op de planning, maar door hevige regenval was het veld van het stadion Vila Real de Santo Antonio onbespeelbaar geworden. Een dag later waren de plassen weg, maar kwam Nederland maar moeizaam tot het geliefde eigen spel. "Eerlijk gezegd vond ik ons niet zo best spelen", sprak Van der Veen. "Het lukte niet om in de buurt van het Portugese doel druk op de bal te krijgen, waardoor we compact rond de middencirkel stonden en hoopten op een fout van hun kant."

De beste kansen in de eerste helft waren ook voor het gastland. Een keer kwam een Portugese speler alleen voor het doel van keeper Mees Bakker, maar hij faalde in de afronding. Ook een gevaarlijke aanval over de rechterflank van de Portugezen trof geen doel, maar vijf minuten voor rust liet Ronaldo Camarà het thuisland wel juichen. "We mochten blij zijn dat het halverwege pas 1-0 stond", vond Van der Veen. "Zelf hebben we in de eerste helft niets gecreëerd."

Late gelijkmaker

Vanwege de kleine achterstand maakte de KNVB-coach zijn ploeg duidelijk dat er in de tweede helft nog altijd zicht was op een resultaat. Na een uur spelen werden Manuel Pherai, Thomas Burger en Joshua Zirkzee in de ploeg gebracht en dat kwam het Nederlandse spel ten goede. Een vrije trap op zo'n veertig meter van het duel bereikte drie minuten voor tijd zelfs Burger, die bij de tweede paal kon binnenknikken (1-1).

Met de late gelijkmaker leek Nederland goed weg te komen. "Achteraf gezien hadden we blij moeten zijn met die 1-1, maar - typisch Nederlands - wilden wij op zoek naar de winnende treffer. In plaats daarvan gaven we het weg." Een Portugese vrije trap werd in eerste instantie weggewerkt, maar het lukte het gastland de bal opnieuw voor het doel te brengen, waarna deze van dichtbij werd binnengeschoten (2-1).

Harde les

De late tegentreffer vormde een harde les voor de spelers van Onder 16. "We leren hiervan dat we tijdens toernooien soms gewoon op resultaat moeten spelen. Ook voor ons als technische staf was dit een wijze les. We hadden de spelers moeten aangeven dat ze moesten proberen het gelijkspel vast te houden."

Nu Nederland niet meer voor de toernooiwinst in aanmerking komt, staat maandag tijdens de laatste wedstrijd alleen de eer nog op het spel. Onder 16 neemt het om 15.00 uur Nederlandse tijd op tegen Frankrijk. De Fransen hebben nog wel zicht op de eindzege en zullen daarom gebrand zijn op een overwinning.