Onder 16 verslaat Tsjechië

6 december 2016, 21:45

Onder 16 heeft het eerste treffen met Tsjechië gewonnen. - Foto: KNVB Media

Het Nederlands elftal voor spelers onder 16 jaar heeft dinsdag het oefenduel tegen Tsjechië met 1-0 gewonnen. Op het terrein van Achilles 1894 in Assen was Arjen van der Heide de matchwinner.

De ploeg van KNVB-coach Peter van der Veen domineerde vanaf de eerste minuut, maar miste de kansen om het duel al voor rust te beslissen. Joshua Zirkzee was al vroeg in de wedstrijd dicht bij de openingstreffer. De Feyenoorder kapte zijn man uit en schoot vervolgens met links op de paal. Ook Van der Heide kreeg een goede kans om de score te openen. De linksbuiten zag zijn inzet van dichtbij nog net gekraakt worden door een inkomende Tsjechische verdediger.

Openingstreffer

Na een kwartier maakte Van der Heide alsnog de 1-0. Een slimme inworp belandde voor de voeten van Nigel Thomas. De voorzet van de PSV'er werd door de aanvaller van Heerenveen knap binnen gekopt. Damian Timan was met een schot van afstand nog dicht bij een treffer en ook met diverse corners stichtte de ploeg van de nieuwe coach Peter van der Veen gevaar.

De Tsjechen kwamen maar moeizaam onder de druk van Oranje uit. De ploeg werd vastgezet op eigen helft en kon door goed storen van de voorste linie van Onder 16 nauwelijks fatsoenlijk opbouwen. De spaarzame kansen die de ploeg kreeg, kwamen voort uit slordigheden aan Nederlandse zijde.

In de tweede helft bleef spektakel lang uit. Tsjechië zakte verder terug waardoor Onder 16 te vaak geforceerd de lange bal zocht. Het duurde tot de laatste minuut van de wedstrijd voordat er weer groot gevaar voor het Tsjechische doel werd gesticht. Bij een corner van Tsjechië ging de doelman mee naar voren. Oranje wist echter de bal weg te werken waarna invaller Marouan Azarkan het probeerde met een schot vanaf de middenlijn. De keeper was net op tijd terug en kon met een uiterste krachtsinspanning voorkomen dat Oranje de marge verdubbelde.

Mentaliteit

Van der Veen was tevreden met het eerste optreden van Onder 16. “Winnen en beter worden begint met de juiste mentaliteit. Als speler en als team moet je proberen om het uiterste uit jezelf te halen. Daar hebben we in de diverse trainingsstages op gehamerd. Ik heb dat vandaag op het veld zeker terug gezien. Daarnaast hebben we met lef gespeeld en geconcentreerd opgebouwd. Het is jammer dat we de score niet verder hebben kunnen uitbreiden. In de tweede helft kwamen we moeilijk door de defensie heen. Dan kun je wellicht beter een keer schieten in plaats van een steekbal proberen.”

De KNVB-coach was blij dat de enige treffer van het duel viel uit een ingestuurde inworp. “We trainen veel op dode spelsituaties. Dat kan, zeker in het internationale voetbal, de doorslag geven. Het is mooi dat dit direct in de eerste wedstrijd al een doelpunt oplevert.”

Donderdag treft Onder 16 opnieuw de leeftijdsgenoten uit Tsjechië. Van der Veen heeft al aangegeven dat dan de andere elf spelers uit de selectie in de basis beginnen. De aftrap in Assen is om 18.30 uur.